Afvalpogingen zijn slecht voor je gezondheid

Nieuwsbericht (ook in de krant te lezen)
Goede voornemens zoals afvallen slecht voor gezondheid?

Afvallen slecht voor je gezondheid?

Goede voornemens, veel mensen zijn weer met een nieuwe poging gestart. Afvallen is de meest bekende. Onderzoek laat echter zien dat meerdere pogingen alleen maar leidt tot een zwaarder lichaamsgewicht. Het zogenaamde jojo-effect is een aanslag op je gezondheid. Toch blijft men het proberen onder het motto: “de volhouder wint”. Daar zit ook juist het probleem, volhouden.

Dieëten

Er zijn vele diëten. Op korte termijn lijken ze allemaal te werken, ondanks de tegenstrijdigheden. Populair is het schrappen van koolhydraten, terwijl het “bloedgroep dieet” juist kan zeggen dat je veel granen en fruit moet eten. Bij vergelijking van alle diëten is het succes vooral te wijten aan de restrictie en het bewust eten. Maar, de beperking is juist dat het bewust is. 95% van ons gedrag is geautomatiseerd oftewel onbewust. Dit is ook noodzakelijk in deze snelle maatschappij met vele prikkels. Continu bewust bezig zijn met eten is onwerkbaar geworden.

Volhouden

Afvallen is veel mensen al eens eerder gelukt. Meestal zelfs zelfstandig! Helpen afvallen is daarmee geen vak. Helpen volhouden is een vak. Volgens Peter Hagel (vitaliteitstherapeut en eigenaar van MoVital) is het probleem dat mensen teveel focus leggen op afvallen. Afvallen is op zichzelf bijna nooit het echte doel. Kunnen spelen met je kinderen, een jeugddroom verwezenlijken, een bijdrage aan de maatschappij, etc. Dat zijn doelen waar iemand voor uit bed komt. Afvallen is slechts een middel.

Peter adviseert A: eerst te ontdekken wie je bent en wat je echt wilt. B: wie kan je daarbij helpen? C: verken je sterke eigenschappen en zet ze in. Iedereen heeft sterke eigenschappen. Wat gaat je makkelijker af dan een ander en waar krijg je wel eens complimenten over? Dit zijn de bouwstenen om te werken aan leefstijl en gezondheid. Deze ABC-structuur is de basis van elke cursus die MoVital geeft. Zo start in januari weer een cursus over voeding, “Zonder moeite je gewicht beheersen met vitale voeding”

Meer informatie vindt je op www.movital.nl/cursus, zo krijg je vroegboekkorting bij opgave voor 10 januari.

Stel hier uw vraag of opmerking

4 + 15 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief van MoVital en mis geen blog meer

Anderen bekeken ook:

Fysiotherapie volgens de McKenzie methode

Opnieuw de studiebanken in Sinds 1 mei 2019 versterk ik met veel plezier het team van MoVital als fysiotherapeut. Bij MoVital vinden we het belangrijk op een snelle, effectieve en duurzame manier te behandelen. Daarom gebruiken we fysiotherapie volgens McKenzie...

Lees meer

Stijfheid als bescherming

Stijfheid hoort bij ouder worden. Hoezo? Stijfheid in gewrichten door leeftijd Stijfheid wordt vaak gekoppeld aan slijtage ofwel artrose, waar we vaker over schreven. Het wordt gezien als een verouderingsproces en hebben er allemaal mee te maken. Toch is de één...

Lees meer

Gezond 2019 starten met de tips van een leefstijlcoach

Tijdens een interview op RTL nieuws noemt Meijke van Herwijnen namens de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches vijf tips om het jaar goed te starten. De moeite waard om te delen!
We leggen de tips een voor een uit en maken het toepasbaar om ze direct in te kunnen zetten. De start van het nieuwe jaar gaat namelijk voor velen gepaard met goede voornemens. De een slaagt erin om het gewenste resultaat met blijvend succes te halen. Maar voor velen geldt dat het lastig is om te starten, laat staan om het te volhouden. ‘’out of the blue’’ starten is doorgaans niet ‘de beste’ manier. Nadenken over het proces en jezelf iets meer voorbereiding geven kan ontzettend nuttig zijn.

Lees meer