Afvalpogingen zijn slecht voor je gezondheid

Nieuwsbericht (ook in de krant te lezen)
Goede voornemens zoals afvallen slecht voor gezondheid?

Afvallen slecht voor je gezondheid?

Goede voornemens, veel mensen zijn weer met een nieuwe poging gestart. Afvallen is de meest bekende. Onderzoek laat echter zien dat meerdere pogingen alleen maar leidt tot een zwaarder lichaamsgewicht. Het zogenaamde jojo-effect is een aanslag op je gezondheid. Toch blijft men het proberen onder het motto: “de volhouder wint”. Daar zit ook juist het probleem, volhouden.

Dieëten

Er zijn vele diëten. Op korte termijn lijken ze allemaal te werken, ondanks de tegenstrijdigheden. Populair is het schrappen van koolhydraten, terwijl het “bloedgroep dieet” juist kan zeggen dat je veel granen en fruit moet eten. Bij vergelijking van alle diëten is het succes vooral te wijten aan de restrictie en het bewust eten. Maar, de beperking is juist dat het bewust is. 95% van ons gedrag is geautomatiseerd oftewel onbewust. Dit is ook noodzakelijk in deze snelle maatschappij met vele prikkels. Continu bewust bezig zijn met eten is onwerkbaar geworden.

Volhouden

Afvallen is veel mensen al eens eerder gelukt. Meestal zelfs zelfstandig! Helpen afvallen is daarmee geen vak. Helpen volhouden is een vak. Volgens Peter Hagel (vitaliteitstherapeut en eigenaar van MoVital) is het probleem dat mensen teveel focus leggen op afvallen. Afvallen is op zichzelf bijna nooit het echte doel. Kunnen spelen met je kinderen, een jeugddroom verwezenlijken, een bijdrage aan de maatschappij, etc. Dat zijn doelen waar iemand voor uit bed komt. Afvallen is slechts een middel.

Peter adviseert A: eerst te ontdekken wie je bent en wat je echt wilt. B: wie kan je daarbij helpen? C: verken je sterke eigenschappen en zet ze in. Iedereen heeft sterke eigenschappen. Wat gaat je makkelijker af dan een ander en waar krijg je wel eens complimenten over? Dit zijn de bouwstenen om te werken aan leefstijl en gezondheid. Deze ABC-structuur is de basis van elke cursus die MoVital geeft. Zo start in januari weer een cursus over voeding, “Zonder moeite je gewicht beheersen met vitale voeding”

Meer informatie vindt je op www.movital.nl/cursus, zo krijg je vroegboekkorting bij opgave voor 10 januari.

Stel hier uw vraag of opmerking

5 + 11 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief van MoVital en mis geen blog meer

Anderen bekeken ook:

Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn

Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn

Na een paar fysiotherapie behandelingen met dryneedling kan ik er weer tegen aan. Maar…. het komt nooit uit. Terwijl ik het heel druk heb. Kan het niet anders? Ik hoorde mijn buurvrouw laatst zeggen dat ze gewoon een paar oefeningen doet en zo weer klachtenvrij is. Ze hoeft niet eens langs de fysiotherapeut. Zelfbehandeling bij rugpijn kan dat? De McKenzie methode biedt een oplossing.

Lees meer
Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

In deze blog vertel ik wat ik heb gedaan om minder nekpijn te krijgen. Conclusie:
Langdurig dezelfde houding of veel hetzelfde, vindt je lichaam bedreigend. Pijn en stijfheid zijn manieren van je lichaam om dat duidelijk te maken. Respecteer dat signaal en doe die dag iets anders. In mijn voorbeeld was dat wandelen in een groene omgeving. Even niet achter mijn laptop zitten. Rustig en ontspannen bewegen en tussentijds oefeningen doen!

Lees meer

“Het lukt mij niet om een oefening te blijven doen”

Waarom houd ik het niet vol? Dat komt omdat wij eigenlijk 95% van ons gedrag gedurende de dag onbewust doen. Het klinkt heel veel, maar wij denken niet meer over elke handeling na. We doen het gewoon. Vergelijk je eerst rijles maar is met hoe je nu autorijdt. Nu denk...

Lees meer