Chronische vermoeidheid (CVS/ME)

Iedere ochtend dat je wakker wordt lijkt het wel alsof je met de dag minder energie hebt. De laatste ochtend dat je écht uitgerust wakker werd kun jij je niet eens meer herinneren. Voorheen kon je alle ballen hoog houden, maar vandaag de dag is mogelijk werken, sporten of sociale activiteiten volgen al een hele opgave. Je bent steeds minder goed in staat om echt datgeen te doen wat je leuk vindt en wordt beperkt in het maken van afspraken. Je weet immers nooit hoe jij je voelt. Je wil wel, maar het kan simpelweg (nog) niet.

Wat is chronische vermoeidheid?

Chronische vermoeidheid (CVS/ME) is de naam voor ernstige vermoeidheidsklachten. Deze klachten zijn langer dan 6 maanden aanwezig en fluctueren in intensiteit. Taken kost meer energie dan voorhanden is en het nemen van extra rust, slaap of ontspanning heeft een marginaal effect. De oorzaak van chronische vermoeidheid is tot op de dag van vandaag onbekend. Indien er na medisch onderzoek geen duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden wordt, of deze komt niet overeen met de klachten die jij ervaart, wordt de diagnose SOLK gegeven. SOLK staat voor somatisch (lichamelijk) onverklaarbare, lichamelijke klachten. Bij SOLK is het zeer aannemelijk dat het lichaam niet overtuigd is van de ‘veilige situatie die er zou moeten zijn’ Je lichaam ervaart een constante bedreiging. Alsof er nog steeds ‘code rood’ hangt terwijl de storm al geruime tijd is gaan liggen.

Je bent beperkt in doen en laten en voelt je mogelijk schuldig voor je werkgever, familie of vrienden vanwege de belemmerende factor, energie.

Hoe vaak komt het voor?

De cijfers zeggen genoeg. In Nederland leven gemiddeld tussen de 44.200 en 130.900 patiënten met het chronisch vermoeidheid syndroom. Naar schatting komen er gemiddeld zelf 4400 nieuwe patiënten bij per jaar. 20 tot 25% van deze groep leeft zelfs volledig op bed en is niet in staat om te functioneren in de maatschappij. Het geeft aan hoe groot de impact hiervan is/kan zijn, maar vooral hoe groot de beperkende factor is.

Symptomen

(1)

Niet uitgerust na het slapen

Nog lang uitgeput zijn na inspanning of sporten

Concentratie of geheugenproblemen

Spierpijn

Hoofdpijn

Duizeligheid en/of zwakte bij het opstaan na zitten of liggen.

(2)
Je hebt het gevoel dat je de vele problemen in jouw leven niet meer aankunt. Je voelt je machteloos, alsof je geen grip meer heeft op jouw situatie. Alsof je de controle over jouw leven verliest. Je bent aan het overleven!

(3)
Het lukt je niet meer om jouw gewone dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Bijvoorbeeld op jouw werk, thuis, in jouw contacten of in het verkeer.

Behandeling chronische vermoeidheid

 • Hanteer een vast (slaap)ritme.
 • Maak afspraken in de ochtend of zorg dat je een reden hebt om uit bed te komen
 • Blijf waken voor je nachtrust en verbeter deze indien noodzakelijk.
 • Ontdek hoe op: https://movital.nl/slapen/ 
 • Slaapomgeving (anders) inrichten
 • Slaaprovers in kaart brengen, Wat weerhoudt jou van je nachtrust?
 • Hoeveel energie heb je en hoeveel energie kost een taak? -> stem dit op elkaar af!
 • Geef jezelf een cijfer per taak (1-10) 1= zeer weinig energie, 10= niet te stoppen
 • Beweeg binnen je mogelijkheden (zoek vrienden op, maak uitstapjes)
 • Geeft een positief effect en zorgt letterlijk dat je leeft en daardoor minder bezig bent met de klachten (overleeft)
 • Antwoord op de vraag wat jij echt belangrijk vindt
 • Eigen plan (draaiboek) voor een goed leven met eigen levensdoelen

We kunnen wel symptomen minderen, eventueel leren accepteren, jouw omgeving gericht gebruiken, inzicht krijgen en helpen te werken aan een vitaal leven. Controle herwinnen!

WAAROM Vitaliteitstherapie?

 

Binnen 3 sessies een duidelijk verklaring voor de bedreiging/ overbezorgdheid van je lichaam met daarbij een op maat gemaakt behandelplan

Geen verwijzing nodig van huisarts of ander (medisch) specialist. Belangrijke kanttekening: Het betreft patiënten / cliënten die al onderzocht zijn door een huisarts en waarbij de klachten aanhouden zonder dat er een onderliggende medische oorzaak is.

Een vitaliteitstherapeut is bekend met deze ziektes en managet de omliggende omgevingsfactoren om zo symptomen te minderen ( werken aan o.a. basisbehoeften) ,dan wel mogelijke genezing te bewerkstelligen.

Werken aan basisbehoeften: autonomie, binding en competentie

autonomie
eigen keuzevrijheid en datgeen doen wat jij wilt, leuk of belangrijk vindt

Binding (Sociale betrokkenheid)
Zijn er mensen in jouw omgeving waar jij terecht kunt (zonder last) en andersom?

Competentie
Wat gaat jouw gemakkelijk af, wat voor anderen moeilijk is?

Oplossingsgericht denken in plaats van zoeken naar pijn uit het verleden

Krachten bundelen -> maak gebruik van jouw gewoontes

 

Vragen over Chronische vermoeidheid ? Of van je klachten af komen?

Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur
Online consult plannenOnline inloopspreekuur