Het nieuwe jaar is begonnen en dit gaat voor de meeste mensen gepaard met goede voornemens.
Een zeer herkenbaar voorbeeld zijn de overvolle fitnesscentra’s in de eerste maanden van het jaar. De eerste paar weken kost het voor de meesten weinig moeite en inspanning en lijkt het wel alsof alles voor de wind gaat. Maar hoe langer we bezig zijn, des te lastiger het is om vol te houden. Waar zit hem dat nou eigenlijk in? en is er iets wat we er aan kunnen doen?
De verliefdheidsfase

Liefde overwint slechte gewoontes en helpt bij goede voornemens.
Wellicht herken je het nog wel van vroeger, je aller eerste liefde. In het begin ben je helemaal tot over je oren verliefd. Je bent bereid om veel dingen te doen, dan wel te laten. Maar naarmate de tijd zich vorderde werd het serieuzer en was het meer vanzelfsprekender dat je geliefde er was. Wellicht stak je er zelfs wat minder tijd en energie in dan dat je aan het begin deed. Je kan je natuurlijk voorstellen dat dit deels hetzelfde gebeurt met goede voornemens. Maar waar ligt dat aan?
Sturen op gedrag in plaats van resultaat
De dagen dat we ons goed voelen lijkt alles bijna vanzelf te gaan, het kost weinig inspanning en we zien al vrij snel resultaat. Maar zoals velen weten is geen enkele dag hetzelfde. Is dit erg?, nee totaal niet, het is namelijk menselijk. Maar als we een grotere kans van slagen willen, dienen we rekening te houden met de aspecten die invloed hebben op deze uitkomst. Als je bijvoorbeeld een nacht weinig of slecht hebt geslapen kan dat invloed hebben op hoe jij de volgende dag functioneert. Je bent namelijk minder geconcentreerd en bent daardoor minder goed in staat om verantwoordere keuzes te maken op het gebied van voeding. Zoals je je voor kan stellen heeft dit dus invloed op het succes van je goede voornemen. Het kunnen managen van de aspecten die invloed hebben op jouw focus en daarmee jouw (aangepaste) gedrag vergroten de kans van succes.
Vergroot je mogelijkheden / kansen
Voordat we dieper ingaan op welke aspecten van invloed zijn op jouw focus en gedrag. Is het handig om te weten hoe het bewandelen van dit pad nou precies in zijn werking gaat. Allereerst is er een impuls/ prikkel die zorgt voor focus. Deze prikkel gaat naar een deel in de hersenen die vervolgens een overweging maakt om wel of niet over te gaan tot actie. Zodra je brein goedkeuring geeft resulteert dit in nieuw (aangepast) gedrag. Op het moment dat we dit gedrag maar vaak en consistent genoeg uitvoeren gaat ons brein dit vanzelf bestempelen als een ‘’gewoonte’’ Zodra we het gaan koppelen met een sterke eigenschap of het geeft een positieve uitkomst, word het gezien als een beloning. Nu we weten hoe ons brein dit onderscheid maakt, is het van belang om te focussen op de aspecten die daar invloed op hebben.
Stress
Stress is functioneel, het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je als baby leert reiken, rollen en kruipen. Ouders leggen het speelgoed steeds verder weg en kunt er niet bij. Je zult uit je comfort zone moeten komen en de stressor zwaartekracht moeten overwinnen. Door tijd, veel herhalen en zelfs frustratie lukt het uiteindelijk. Stress zorgt er voor dat we leren en verder komen. Toch als we het hebben over stress, wil men daar over het algemeen zo snel mogelijk van af. Terwijl stress juist lijdt tot focus.
Het wordt negatief ervaren als je het idee hebt er geen controle meer over te hebben. Het verliezen van deze controle zorgt ervoor dat we ons niet meer kunnen focussen op het nieuwe gewenste gedrag en vervallen we in oude gewoontes.
Slaapschuld
Iedereen heeft er wel is last van, een nacht slecht geslapen. Uiteraard geen man overboord, maar de gevolgen hiervan zijn echter wel snel aanwezig. Je bent namelijk minder scherp en productief, hebt wellicht last van hoofdpijn of bent sneller geïrriteerd richting je collega’s. Maar een van de belangrijkste aspecten die een rol kan spelen in het behalen van je goede voornemens is de afname van wilskracht. Structureel slecht slapen trekt als het ware je wilskracht leeg.
Wilskracht kunnen we inzetten in tijden dat het iets minder voor de wind gaat en zou dus niet als primaire bron gebruikt moeten worden. Helaas is dit hetgeen waar het bij de meeste goede voornemens sneuvelt. Het kwalitatief goed slapen versterkt je wilskracht en voorkomt dat je terugvalt in oude gewoontes. Ons motto is daarom ook: ‘’je bent wat je slaapt’’.
Multitasken
Twee dingen tegelijk uitvoeren valt onder multitasken. Je kent het vast wel, een gesprek voeren met iemand terwijl die in tussentijd nog even het laatste berichtje aan het versturen is. Van het gesprek komt weinig terecht, maar de persoon met wie je aan het praten bent moet meerdere malen het berichtje teruglezen om er zeker van te zijn dat alles klopt. Multitasken houdt in dat je in beide dingen net niet genoeg focus hebt. Het stoppen met multitasken geeft overzicht en focus naar die ene taak die echt belangrijk is.
Beweegarmoede
We zijn niet gemaakt om stil te zitten en zouden eigenlijk ieder uur 2 minuten moeten bewegen. Daarnaast is er zelfs een ‘Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) in het leven geroepen om er voor te zorgen dat we massaal voldoende bewegen. Maar wat als dit niet gebeurt? Zoals in ieder voorbeeld al naar voren komt leidt het tot minder focus. We zijn dus minder goed in staat om het gewenste (nieuwe) gedrag te tonen. Daarnaast remt bewegen de eetlust en maakt het dat we dit vaak niet tegelijk doen. Verder verbetert het de stemming van de persoon. Helemaal als we het in een groene omgeving doen.
Conclusie
Goede voornemens zijn in de eerste paar weken goed vol te houden, we spreken hier dan ook vaak over een verliefdheidsfase. Maar naarmate de tijd zich vordert vallen we terug in oude gewoontes waardoor het lastig word om het vol te houden. We gaan ons laatste beetje wilskracht inzetten om het alsnog het succes te proeven, maar tevergeefs. We hebben iets nodig wat een lang leven beschoren is. Richt je in de verliefdheidsfase juist op de aspecten die invloed hebben op jouw gedrag en focus. We hebben het hier dan namelijk over stress, slaapschuld, multitasken en beweegarmoede. Bereid jezelf voor op de periode na de verliefdheid.
Kun je wat hulp gebruiken op de weg naar succes? of ben je benieuwd naar hoe we dit voor jou kunnen neerzetten? kom een keer langs of maak een afspraak met een van onze vitaliteitscoaches: https://movital.nl/vitaliteit/vitaliteitscoach/

Robin Sijbom
Vitaliteitscoach
Robin Sijbom is vitaliteitscoach bij MoVital. De opleiding tot vitaliteitscoach volgde hij bij Chivo kennisinstituut en deed daarnaast veel kennis en ervaring op bij MoVital onder leiding van vitaliteitstherapeut Peter Hagel. Onder het motto: Het is geen kwestie van positief denken, het is een kwestie van positief voelen helpt Robin graag mensen om meer uit hun leven te halen en de beste versie van zichzelf te worden.
Opgave of informatie vitaliteitscoach
Anderen bekeken ook:
“Het lukt mij niet om een oefening te blijven doen”
Waarom houd ik het niet vol? Dat komt omdat wij eigenlijk 95% van ons gedrag gedurende de dag onbewust doen. Het klinkt heel veel, maar wij denken niet meer over elke handeling na. We doen het gewoon. Vergelijk je eerst rijles maar is met hoe je nu autorijdt. Nu denk...
Onverklaarbare Lichamelijke Klachten, waar kan ik in deze tijd terecht?
SOLK patiënten hebben te kampen met klachten die onverklaarbaar zijn, maar wel degelijk aanwezig zijn!
Men wordt niet gehoord, voelt zich volledig onbegrepen of krijgt teleurstelling op teleurstelling omdat er na grondig, medisch onderzoek, geen verklaarbare oorzaak voor de klachten gevonden wordt
Zorg voor jezelf, blijf in beweging!
We leven vandaag de dag in een onzekere, nare en soms zelfs enge periode. Vele winkels, restaurants en sportclubs hebben noodgedwongen hun deuren moeten sluiten met als gevolg grote maatschappelijke en economische consequenties. In deze tijd van onzekerheid kunnen we...