Hoe gezond is een ei
Superfoods zijn nog steeds in, maar het zijn onnodige luxe artikelen. Leuk als je eens iets anders wilt, maar een prijzige hobby. Elk voedingsmiddel is namelijk een superfood, als je er slim mee omgaat. Daarom beginnen we deze reeks ‘Smartfoods’ met het doodgewone ei.

Cholesterolverhogend?

Als men aan grote groepen gezonde mensen vraagt hoeveel eieren ze eten en ze vervolgens jaren volgt, dan ziet men geen verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij die groep die elke dag een ei eet. In korte onderzoeken waarbij men deelnemers 2 eieren per dag laat eten, ziet men geen verhoging van het ‘slechte’ cholesterol. Dit past in het beeld van het lichaam, dat zelf 4 tot 5 maal meer cholesterol aanmaakt dan we met voeding kunnen consumeren. Het lichaam produceert dus minder als er cholesterol via voeding binnenkomt. Als we alle onderzoeken bij elkaar nemen dan lijkt er geen aanleiding te zijn om het ei te bannen.

Waarom wel een ei?

Een ei is voedzaam vanwege de hoge kwaliteit van het eiwit en bevat diverse vitamines waaronder vitamine B12, wat in plantaardig voedsel nauwelijks te vinden is. Daarnaast bevat het diverse mineralen en ook choline, een stof die de leverfunctie steunt. Als men het ei kookt dan verdubbelt de opneembaarheid van het eiwit en het is raadzaam om eieren niet rauw te eten. Er zijn natuurlijk veel meer producten of productcombinaties die deze voedingsstoffen kunnen leveren, maar het ei is misschien wel de meest toegankelijke. Vegetariërs die hun plantaardig consumptiepatroon aanvullen met eieren, hebben minder moeite om een volwaardig eetpatroon te bewerkstelligen. Ook werkt een ei verzadigend en het eten van een enkele ei kan vaak al leiden tot het verdwijnen van het hongergevoel voor een periode van 2 uur.

Conclusie

De zorg over eventuele nadelige effecten van eiconsumptie op onze gezondheid heeft geen wetenschappelijke basis. Het ei is daarentegen wel een heel toegankelijke vorm van belangrijke voedingsstoffen. Een ei per dag voor gezonde mensen kan dan ook geen kwaad en meer ook niet. Let wel, bij een gevarieerd eetpatroon zijn er dagen met en dagen zonder eieren. Daarmee word elk voedingsmiddel, een smartfood!
Leer meer over voeding met een onze cursus Vitale Voeding.

Ps. Als je deze serie interessant vindt, word dan lid van onze nieuwsbrief, zodat je niets mist. Laat even je emailadres hieronder achter. We zullen je zeker niet spammen!

 

Geraadpleegde bronnen:

  • Chivo, kennisinstituut vitaliteit & leefstijl
  • Katz DL (2005), Evans MA, Nawaz H, e.a. Egg consumption and endothelial function: A randomized controlled crossover trial. Int. J. Cardiol. 2005, 99, 65–70.
  • Rong Y (2013), Chen L, Zhu T, e.a. Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ. 2013 Jan 7;346:e8539.
  • Rueda JM (2013), Khosla P. Impact of Breakfasts (with or without Eggs) on Body Weight Regulation and Blood Lipids in University Students over a 14-Week Semester. Nutrients. 2013 Dec 16;5(12):5097-113

Stel hier uw vraag of opmerking

1 + 7 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief van MoVital en mis geen blog meer

Anderen bekeken ook:

Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn

Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn

Na een paar fysiotherapie behandelingen met dryneedling kan ik er weer tegen aan. Maar…. het komt nooit uit. Terwijl ik het heel druk heb. Kan het niet anders? Ik hoorde mijn buurvrouw laatst zeggen dat ze gewoon een paar oefeningen doet en zo weer klachtenvrij is. Ze hoeft niet eens langs de fysiotherapeut. Zelfbehandeling bij rugpijn kan dat? De McKenzie methode biedt een oplossing.

Lees meer
Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

In deze blog vertel ik wat ik heb gedaan om minder nekpijn te krijgen. Conclusie:
Langdurig dezelfde houding of veel hetzelfde, vindt je lichaam bedreigend. Pijn en stijfheid zijn manieren van je lichaam om dat duidelijk te maken. Respecteer dat signaal en doe die dag iets anders. In mijn voorbeeld was dat wandelen in een groene omgeving. Even niet achter mijn laptop zitten. Rustig en ontspannen bewegen en tussentijds oefeningen doen!

Lees meer

“Het lukt mij niet om een oefening te blijven doen”

Waarom houd ik het niet vol? Dat komt omdat wij eigenlijk 95% van ons gedrag gedurende de dag onbewust doen. Het klinkt heel veel, maar wij denken niet meer over elke handeling na. We doen het gewoon. Vergelijk je eerst rijles maar is met hoe je nu autorijdt. Nu denk...

Lees meer