Blog met tips over hardlopen en voorkomen van blessures

Hoe goed is hardlopen?

Vandaag werd ik door RTV Emmen gevraagd om in de uitzending tips te geven over het voorkomen van hardloopblessures. Het thema was: “Nu het mooie weer eraan komt, zie je heel veel mensen hardlopen. Maar hoe goed is hardlopen nu eigenlijk voor je?”. In reactie heb ik meerdere tips gegeven.

Hier mijn tips op een rijtje:

  1. Bepaal je doel en laat het doel, het doel
  2. Als een deel van het doel prestatie is, zie hardlopen dan als een sport
  3. Activeer en train je bilspieren
  4. Bouw niet meer dan 5 km per 3 maanden op
  5. Loop het eerste half jaar niet meer dan 2 keer per week je afstand
  6. Laat je adviseren in schoeisel maar kies de schoen die het lekkerste zit
  7. Ga ook eens langs bij de atletiek vereniging
  8. Heb je een blessure, ga dan naar een fysiotherapeut
  9. Zorg er voor dat je lichaam de juiste bouwstoffen en brandstof krijgt, zoals koolhydraten

Komende weken zal ik elke tip toelichten in een blog.

Meer weten over hardlopen, preventie en prestatie? Schrijf je dan in voor onze cursus “Runner’s High”. 

Geschreven door: Peter Hagel, fysiotherapeut

Meld je aan voor de nieuwsbrief van MoVital en mis geen blog meer

Anderen bekeken ook:

Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn

Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn

Na een paar fysiotherapie behandelingen met dryneedling kan ik er weer tegen aan. Maar…. het komt nooit uit. Terwijl ik het heel druk heb. Kan het niet anders? Ik hoorde mijn buurvrouw laatst zeggen dat ze gewoon een paar oefeningen doet en zo weer klachtenvrij is. Ze hoeft niet eens langs de fysiotherapeut. Zelfbehandeling bij rugpijn kan dat? De McKenzie methode biedt een oplossing.

Lees meer
Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

In deze blog vertel ik wat ik heb gedaan om minder nekpijn te krijgen. Conclusie:
Langdurig dezelfde houding of veel hetzelfde, vindt je lichaam bedreigend. Pijn en stijfheid zijn manieren van je lichaam om dat duidelijk te maken. Respecteer dat signaal en doe die dag iets anders. In mijn voorbeeld was dat wandelen in een groene omgeving. Even niet achter mijn laptop zitten. Rustig en ontspannen bewegen en tussentijds oefeningen doen!

Lees meer

“Het lukt mij niet om een oefening te blijven doen”

Waarom houd ik het niet vol? Dat komt omdat wij eigenlijk 95% van ons gedrag gedurende de dag onbewust doen. Het klinkt heel veel, maar wij denken niet meer over elke handeling na. We doen het gewoon. Vergelijk je eerst rijles maar is met hoe je nu autorijdt. Nu denk...

Lees meer