Geïnspireerd door resultaat met één oefening

In 2015 heb ik gedurende de stageperiode bij Peter en Bjorn kennis mogen maken met de McKenzie methode. De benadering van klachten via de McKenzie methode was geheel anders dan ik had geleerd op de fysiotherapie opleiding, dus de eerste paar weken heeft dit voor enige stress gezorgd. Na enkele weken en na diverse gesprekken met cliënten die werden behandeld via de McKenzie methode, viel mij op dat de methode in veel gevallen goed bleek te werken. Het gaf in elk geval duidelijkheid naar de cliënt voor wat betreft hun rugpijn. Verder vond ik het een fijne gedachte dat er onafhankelijkheid tussen de fysiotherapeut en cliënt werd gecreëerd (niet de fysio is het medicijn, maar de cliënt zelf grotendeels) en het feit dat de cliënt hoofdzakelijk één oefening mee kreeg in plaats van een heel boek vol, maakt deze methode beter vol te houden voor de cliënt. Dit wil ik ook kunnen.

Als het niet hier kan dan maar naar Miami

Toelatingsexamen MDT

Direct na het afstuderen in maart 2018 heb ik mij opgegeven voor de gehele McKenzie studie, bestaande uit vier blokken en examen. Het eerste gedeelte zou eind juni plaatsvinden in Delden. Helaas kreeg ik het bericht dat deze moest worden uitgesteld in verband met te weinig aanmeldingen. Een half jaar wachten duurde me te lang, dus ik ben gaan zoeken naar een uitwijkmogelijkheid. Ik kwam al snel op Miami uit, maar deze zou al over één week plaatsvinden. Alles kwam in een stroomversnelling en er was veel te regelen. Dus zorgen dat de betaling van deel A van McKenzie Benelux terug zou worden gestort op mijn rekening, zodat ik McKenzie USA kon betalen, het boeken van diverse vliegtickets (rechtstreekse vlucht was er niet van Schiphol naar Miami), het regelen van het ESTA reisdocument, het boeken van een hotel en het doen van een uren durend toelatingsexamen. Dit laatste was uiteraard spannend. Bij het falen van het online examen, mag de student niet deelnemen aan de echte lessen. Gelukkig was er geen sprake van falen en ik mocht dus deelnemen.

Warm ontvangst

Op donderdag 31 mei ben ik vertrokken vanuit Amsterdam richting Miami. Op donderdagavond om 20:00 uur kwam ik eindelijk aan in het door mij geboekte hotel, om op vrijdag 8:00 uur al in de klas te moeten zitten. Gelukkig was het ziekenhuis waar de lessen plaatsvonden maar vijf minuten rijden met de taxi. Eenmaal aangekomen bij het ziekenhuis wist ik niet wat ik zag: het was een gigantisch complex en het voelde als een doolhof. Instructie mobilisatie lage rugGelukkig waren de Amerikanen die ik heb mogen ontmoeten zeer behulpzaam en zat ik als tweede student in het lokaal, veel te vroeg. Uiteindelijk zaten er een kleine 30 mensen in de zaal, waarvan de meesten elkaar bleken te kennen. Nadat de mensen doorhadden dat ik de enige niet Amerikaan was, begonnen ze mij te begeleiden van A tot Z. Ze namen mij op sleeptouw om daar maar niet alleen te zijn. We aten samen, ze (inclusief de docent) vroegen constant of ik het kon volgen en ik werd naar het hotel gebracht en weer opgehaald door de studenten.

Theorie gelijk in praktijk gebracht

Aangepaste oefening

De lessen waren boeiend. De docent zorgde ervoor dat niemand zich verveelde. Het was een interessante man met leuke verhalen en een manier van lesgeven waardoor je je bleef interesseren voor hem, maar ook voor de McKenzie leerstof.De casuïstiek die hij verzorgde, liet de werking van McKenzie goed zien. Indien mensen bij diverse fysiotherapeuten of in het ziekenhuis zijn geweest, maar niet tot weinig geholpen meer konden worden, konden ze bij McKenzie als casuïstiek dienen. Dit had als resultaat dat drie mensen wel geholpen konden worden en één niet. Voor deze laatste was waarschijnlijk meer tijd nodig geweest.

Zelf nek- of rugpijn en wil je een afspraak met een van de McKenzie therapeuten bij MoVital? Klik dan hier om een afspraak te reserveren. 

Voldaan en ontspannen afsluiting

Na drie dagen zat de A cursus er helaas al op. Aan het einde van de cursus hebben we als klas afgesloten met een hapje en drankje en natuurlijk de foto’s. Dit betekende dat ik nog een halve dag voor mezelf zou hebben in Miami. Door de korte intense reis heb ik besloten deze dag door te brengen op het dak van het hotel, waar een zwembad en een fitnesscentrum te vinden was.Op maandagochtend was de reis helaas alweer ten einde en vertrok het vliegtuig weer naar Amsterdam.

To be continued…

In september zal het volgende deel van McKenzie in Nieuwegein plaatsvinden, dus wat dichter bij huis. Tenminste….. ??? misschien loopt het toch anders en kan ik binnenkort ander nieuws vertellen….. 😉

Remi Grooten

Remi Grooten

McKenzie therapeut i.o.

Remi Grooten is werkzaam bij MoVital als fysiotherapeut. Daarnaast heeft hij een eigen vitaliteit en personal training studio, waar hij mensen begeleid naar een gezondere leefstijl, meer energie en minder stress.

“Het helpen verbeteren van de levenskwaliteit van verschillende mensen  maakt dit werk voor mij waardevol. (en het continu blijven verbeteren en vernieuwen van je eigen kennis en inzicht)”

11 + 13 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief van MoVital en mis geen blog meer

Anderen bekeken ook:

Vermijd je taken of dingen wegens rugpijn?

Een rug waar je op kunt bouwen in een vitale organisatie! Rugklachten zijn de meest voorkomende klachten, doet een behoorlijke inbreuk op de kwaliteit van het leven en is een hoge kostenpost voor de economie. Zo besteden veel bedrijven aandacht aan het voorkomen van...

Lees meer

Zitten is het nieuwe roken, kappen nou!

Laten we gelijk duidelijk zijn, roken is nog steeds slechter voor de gezondheid dan 8 uur zitten en veel zorgwekkender. Toch maken veel mensen zich zorgen over het vele zitten. Natuurlijk ben ik geen voorstander van langdurig zitten, maar laten we elkaar niet ziek praten. Laat staan dat sta-bureaus de oplossing zijn.

Lees meer

Gezond 2019 starten met de tips van een leefstijlcoach

Tijdens een interview op RTL nieuws noemt Meijke van Herwijnen namens de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches vijf tips om het jaar goed te starten. De moeite waard om te delen!
We leggen de tips een voor een uit en maken het toepasbaar om ze direct in te kunnen zetten. De start van het nieuwe jaar gaat namelijk voor velen gepaard met goede voornemens. De een slaagt erin om het gewenste resultaat met blijvend succes te halen. Maar voor velen geldt dat het lastig is om te starten, laat staan om het te volhouden. ‘’out of the blue’’ starten is doorgaans niet ‘de beste’ manier. Nadenken over het proces en jezelf iets meer voorbereiding geven kan ontzettend nuttig zijn.

Lees meer
>