Geïnspireerd door resultaat met één oefening

In 2015 heb ik gedurende de stageperiode bij Peter en Bjorn kennis mogen maken met de McKenzie methode. De benadering van klachten via de McKenzie methode was geheel anders dan ik had geleerd op de fysiotherapie opleiding, dus de eerste paar weken heeft dit voor enige stress gezorgd. Na enkele weken en na diverse gesprekken met cliënten die werden behandeld via de McKenzie methode, viel mij op dat de methode in veel gevallen goed bleek te werken. Het gaf in elk geval duidelijkheid naar de cliënt voor wat betreft hun rugpijn. Verder vond ik het een fijne gedachte dat er onafhankelijkheid tussen de fysiotherapeut en cliënt werd gecreëerd (niet de fysio is het medicijn, maar de cliënt zelf grotendeels) en het feit dat de cliënt hoofdzakelijk één oefening mee kreeg in plaats van een heel boek vol, maakt deze methode beter vol te houden voor de cliënt. Dit wil ik ook kunnen.

Als het niet hier kan dan maar naar Miami

Toelatingsexamen MDT

Direct na het afstuderen in maart 2018 heb ik mij opgegeven voor de gehele McKenzie studie, bestaande uit vier blokken en examen. Het eerste gedeelte zou eind juni plaatsvinden in Delden. Helaas kreeg ik het bericht dat deze moest worden uitgesteld in verband met te weinig aanmeldingen. Een half jaar wachten duurde me te lang, dus ik ben gaan zoeken naar een uitwijkmogelijkheid. Ik kwam al snel op Miami uit, maar deze zou al over één week plaatsvinden. Alles kwam in een stroomversnelling en er was veel te regelen. Dus zorgen dat de betaling van deel A van McKenzie Benelux terug zou worden gestort op mijn rekening, zodat ik McKenzie USA kon betalen, het boeken van diverse vliegtickets (rechtstreekse vlucht was er niet van Schiphol naar Miami), het regelen van het ESTA reisdocument, het boeken van een hotel en het doen van een uren durend toelatingsexamen. Dit laatste was uiteraard spannend. Bij het falen van het online examen, mag de student niet deelnemen aan de echte lessen. Gelukkig was er geen sprake van falen en ik mocht dus deelnemen.

Warm ontvangst

Op donderdag 31 mei ben ik vertrokken vanuit Amsterdam richting Miami. Op donderdagavond om 20:00 uur kwam ik eindelijk aan in het door mij geboekte hotel, om op vrijdag 8:00 uur al in de klas te moeten zitten. Gelukkig was het ziekenhuis waar de lessen plaatsvonden maar vijf minuten rijden met de taxi. Eenmaal aangekomen bij het ziekenhuis wist ik niet wat ik zag: het was een gigantisch complex en het voelde als een doolhof. Instructie mobilisatie lage rugGelukkig waren de Amerikanen die ik heb mogen ontmoeten zeer behulpzaam en zat ik als tweede student in het lokaal, veel te vroeg. Uiteindelijk zaten er een kleine 30 mensen in de zaal, waarvan de meesten elkaar bleken te kennen. Nadat de mensen doorhadden dat ik de enige niet Amerikaan was, begonnen ze mij te begeleiden van A tot Z. Ze namen mij op sleeptouw om daar maar niet alleen te zijn. We aten samen, ze (inclusief de docent) vroegen constant of ik het kon volgen en ik werd naar het hotel gebracht en weer opgehaald door de studenten.

Theorie gelijk in praktijk gebracht

Aangepaste oefening

De lessen waren boeiend. De docent zorgde ervoor dat niemand zich verveelde. Het was een interessante man met leuke verhalen en een manier van lesgeven waardoor je je bleef interesseren voor hem, maar ook voor de McKenzie leerstof.De casuïstiek die hij verzorgde, liet de werking van McKenzie goed zien. Indien mensen bij diverse fysiotherapeuten of in het ziekenhuis zijn geweest, maar niet tot weinig geholpen meer konden worden, konden ze bij McKenzie als casuïstiek dienen. Dit had als resultaat dat drie mensen wel geholpen konden worden en één niet. Voor deze laatste was waarschijnlijk meer tijd nodig geweest.

Zelf nek- of rugpijn en wil je een afspraak met een van de McKenzie therapeuten bij MoVital? Klik dan hier om een afspraak te reserveren. 

Voldaan en ontspannen afsluiting

Na drie dagen zat de A cursus er helaas al op. Aan het einde van de cursus hebben we als klas afgesloten met een hapje en drankje en natuurlijk de foto’s. Dit betekende dat ik nog een halve dag voor mezelf zou hebben in Miami. Door de korte intense reis heb ik besloten deze dag door te brengen op het dak van het hotel, waar een zwembad en een fitnesscentrum te vinden was.Op maandagochtend was de reis helaas alweer ten einde en vertrok het vliegtuig weer naar Amsterdam.

To be continued…

In september zal het volgende deel van McKenzie in Nieuwegein plaatsvinden, dus wat dichter bij huis. Tenminste….. ??? misschien loopt het toch anders en kan ik binnenkort ander nieuws vertellen….. 😉

Remi Grooten

Remi Grooten

McKenzie therapeut i.o.

Remi Grooten is werkzaam bij MoVital als fysiotherapeut. Daarnaast heeft hij een eigen vitaliteit en personal training studio, waar hij mensen begeleid naar een gezondere leefstijl, meer energie en minder stress.

“Het helpen verbeteren van de levenskwaliteit van verschillende mensen  maakt dit werk voor mij waardevol. (en het continu blijven verbeteren en vernieuwen van je eigen kennis en inzicht)”

7 + 13 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief van MoVital en mis geen blog meer

Anderen bekeken ook:

Vermijd je taken of dingen wegens rugpijn?

Een rug waar je op kunt bouwen in een vitale organisatie! Rugklachten zijn de meest voorkomende klachten, doet een behoorlijke inbreuk op de kwaliteit van het leven en is een hoge kostenpost voor de economie. Zo besteden veel bedrijven aandacht aan het voorkomen van...

Lees meer

Vacature fysiotherapie Emmen

Wil jij een uitdagende baan, fysiotherapie goed op de kaart zetten en een meerwaarde voor de patiënt kunnen bieden? Solliciteer dan op deze vacature met daarin jouw visie op fysiotherapie. 

Lees meer

Gratis leefstijl workshop lite

Iedereen weet meestal wel wat ze kunnen doen voor hun eigen gezondheid maar stelt het uit, is het een te grote stap of weet niet hoe te starten of vol te houden. Er is geen gebrek aan willen, maar aan vitaliteit door gevoel van stress of schaarste in onze basisbehoeften van motivatie. Dinsdagavond 12 juni geven wij een gratis leefstijl workshop over stress en slapen, rekening houdend met aspecten van vitaliteit.

Lees meer
>