Ik viel en wist gelijk dat er iets mis was

22 April deed ik mee aan een obstakel run waar ik 200 meter voor de finish kwam te vallen. Ik gleed terug toen ik over een schutting wou klimmen en toen ik weer de grond raakte voelde ik een harde krak in mijn knie en helse pijn. In het ziekenhuis bleek al snel dat ik geen botbreuk had. Daar was ik in eerste instantie erg blij mee…

Afgescheurde kruisband

Helaas bleek later toen ik onder de MRI was geweest dat mijn voorste kruisband was afgescheurd en dat ik in mijn meniscus een scheur had. Twee dagen na de uitslag lag ik al onder het mes. Die afgescheurde kruisband moest eruit. Die blokkeerde mijn hele knie.
Na de operatie heb ik hard gewerkt om mijn knie weer zo mobiel en sterk mogelijk te maken. Ter voorbereiding op de volgende operatie.

Nieuwe voorste kruisband

Nou daar ga ik dan, eindelijk de Tweede operatie. Vanaf nu is het echt gaan opbouwen naar definitief herstel. De opname ging allemaal vrij voorspoedig. Binnen twee uur na binnenkomst van het ziekenhuis ging ik de operatiekamer in. Eenmaal binnen kreeg ik de ruggenprik. Helaas was deze pijnlijker dan bij de vorige operatie. Gelukkig werden ineens mijn benen lekker warm en zat de ruggenprik goed. De operatie zelf ging erg goed. Ze waren tevreden over de pees en het boorgat. Eenmaal uit de o.k. kreeg ik een lekker ijsje als beloning ;).

Napijn

Na 8 uur was pas de ruggenprik uitgewerkt, helaas werd de pijn ook steeds meer. Naar huis gaan was een flinke onderneming, maar het is dan ook wel weer fijn om thuis te zijn. De nacht ging boven verwachting wel goed eigenlijk. Wel even elk uur gezien op de klok, maar tussendoor kon ik wel wat slapen. Dag na de operatie: Gelukkig had ik minder pijn dan ’s avonds na de operatie. Peter kwam nog op bezoek. Toen hebben we het verband er even afgehaald. Het zag er goed uit. Wel wat zwelling maar geen gekke dingen. Gelijk wat rustige oefeningen meegekregen om eigenlijk aan mijn knie te vertellen van “ok er zit nieuw weefsel in maar je kan nog gewoon bewegen”.

Mijn eerste oefeningen

Het lopen op 2 krukken ging gelijk wel goed. Ging wel langzaam maar had dit niet verwacht. In de loop van de week vrijwel geen pijn in mijn knie. Ik heb wel een paar keer per ongeluk een verkeerde beweging gemaakt en dat deed erg pijn in mijn knieholte maar zakte ook weer binnen een paar minuten af gelukkig. Lopen gaat met de dag iets soepeler. De oefeningen van Peter, mijn fysiotherapeut doe ik dagelijks en ik merk dat ik al vrij snel mijn knie weer in 90 graden kon buigen. Of ik al verder kom met strekken weet ik niet. Wel zie ik mijn knie minder dik worden. Op mijn scheenbeen en in mijn knieholte is wel een flinke blauwe plek gekomen. Hoop dat het goed komt. Ik houd jullie op de hoogte.

Laura Stigter

Laura Stigter

Vitaliteitscoach

Na een aantal jaren werkzaam te zijn in de fitness branche miste ik constant duidelijkheid. Veel opleidingen gebruiken nog oude onderzoeken die al meerdere malen zijn vernieuwd. Je doet iets omdat iemand het je zo vertelt. Ze doen het zelf immers al jaren zo. Hierdoor leer je niet dat er een nieuwe kijk op bijvoorbeeld bepaalde bewegingen komen waardoor sommige oefeningen ineens anders moeten. Ik had altijd het idee tussen wal en schip in te hangen omdat iedereen wat anders zegt. Dit veranderde toen ik Peter leerde kennen. Hij gaf mij ineens duidelijkheid en hij kon het ook nog eens wetenschappelijk onderbouwen. Ik kreeg de kans om de opleiding voor vitaliteitscoach te gaan doen. Door deze opleiding ben ik cursus gaan geven. Zo kan ik meer mensen zekerheid geven over welke oefeningen je nu wel en niet kan doen om bijvoorbeeld je rug te versterken. Hoe je beter en sneller kan hardlopen zonder meer kilometers te maken. Of hoe je nu een gezond eetpatroon kan krijgen zonder een bepaalde dieet stroming te volgen. Hierdoor geef je mensen weer het vertrouwen dat ze het zelf kunnen en niet afhankelijk blijven.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van MoVital en mis geen blog meer

Anderen bekeken ook:

Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

In deze blog vertel ik wat ik heb gedaan om minder nekpijn te krijgen. Conclusie:
Langdurig dezelfde houding of veel hetzelfde, vindt je lichaam bedreigend. Pijn en stijfheid zijn manieren van je lichaam om dat duidelijk te maken. Respecteer dat signaal en doe die dag iets anders. In mijn voorbeeld was dat wandelen in een groene omgeving. Even niet achter mijn laptop zitten. Rustig en ontspannen bewegen en tussentijds oefeningen doen!

Lees meer
Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

In deze blog vertel ik wat ik heb gedaan om minder nekpijn te krijgen. Conclusie:
Langdurig dezelfde houding of veel hetzelfde, vindt je lichaam bedreigend. Pijn en stijfheid zijn manieren van je lichaam om dat duidelijk te maken. Respecteer dat signaal en doe die dag iets anders. In mijn voorbeeld was dat wandelen in een groene omgeving. Even niet achter mijn laptop zitten. Rustig en ontspannen bewegen en tussentijds oefeningen doen!

Lees meer