Spelen maakt vitaler

Volgens Stuart Brown, een psychiater die zijn carrière gewijd heeft aan spelen en documenteren van meer dan 6.000 casussen, is spelen een activiteit zonder specifiek doel, maar wel met plezier en betrokkenheid. Zonder doel is de activiteit zelf het doel.

De rol van spelen

Spelen is in eerste instantie intrinsiek gemotiveerd in tegenstelling tot het halen van een goed rapportcijfer. Met spelen leren kinderen uit eigen wil beslissingen te nemen, problemen op te lossen, eigen effectiviteit te ontwikkelen en zelfs regels te volgen. Op school en andere opgelegde activiteiten, beslissen volwassenen wat er moet gebeuren, maar bij spelen zijn het de kinderen zelf, die beslissen hoe ze een probleem oplossen en of ze hulp vragen. Daarmee leren ze de fysieke en sociale omgeving te managen. Spelen prikkelt en te weinig spanning is saai, terwijl teveel spanning juist beangstigend is. Het kind kan zelf een keuze maken tot hoever hij of zij wil gaan. Het gaat gepaard met plezier, een positieve emotie, waardoor de algehele weerbaarheid toeneemt. Het gaat ook vaak over delen van positieve emoties, de essentie van liefde..

Stoeien

Een van de meest bekende spelvormen is het stoeien, de fysieke variant van spelen. Het is het spel van aanval en verdediging zonder dat de ander echt (permanent) letsel oploopt en kent dus een vriendelijk competitie-element. Een activiteit die gedeeld wordt door mens en dier en is waargenomen bij insecten, vogels, reptielen tot zoogdieren. Het spel kan dan ook op verschillende manieren bedreven worden, namelijk met de handen, de snuit, de bek of het hele lichaam. Naast de verschillen delen ze wel allemaal dezelfde kenmerken, namelijk de wederkerigheid van aanval en verdediging. Fysieke vaardigheid, tactiek, maar ook humor zijn van groot belang in het stoeien..

Spelen van volwassen

Onderzoek is er nauwelijks naar volwassenen en spelen, maar de enorme maatschappelijke en financiële druk doet vermoeden dat het toch weinig plaatsvindt onder volwassenen in tegenstelling tot passief vermaak zoals televisie. Spelen is echter actief en belangrijk voor cognitief functioneren en persoonlijke groei bij volwassenen.

Conclusie

Spelen is een intrinsiek gemotiveerde activiteit zonder specifiek doel, maar waar men wel plezier en betrokkenheid ervaart. Het lijkt bij kinderen en volwassen een heilzaam effect te hebben op de gezondheid, het cognitief functioneren en persoonlijke groei. Kortom spelen zou wel eens belangrijk kunnen zijn voor de vitaliteit!

Ps. Als je deze serie interessant vindt, wordt dan lid van onze nieuwsbrief, zodat je niets mist. Laat even je emailadres achter. We zullen je zeker niet spammen!

Bronnen:

  • Chivo, kennisinstituut vitaliteit & leefstijl
Meld je aan voor de nieuwsbrief van MoVital en mis geen blog meer

Anderen bekeken ook:

Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn

Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn

Na een paar fysiotherapie behandelingen met dryneedling kan ik er weer tegen aan. Maar…. het komt nooit uit. Terwijl ik het heel druk heb. Kan het niet anders? Ik hoorde mijn buurvrouw laatst zeggen dat ze gewoon een paar oefeningen doet en zo weer klachtenvrij is. Ze hoeft niet eens langs de fysiotherapeut. Zelfbehandeling bij rugpijn kan dat? De McKenzie methode biedt een oplossing.

Lees meer
Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?

In deze blog vertel ik wat ik heb gedaan om minder nekpijn te krijgen. Conclusie:
Langdurig dezelfde houding of veel hetzelfde, vindt je lichaam bedreigend. Pijn en stijfheid zijn manieren van je lichaam om dat duidelijk te maken. Respecteer dat signaal en doe die dag iets anders. In mijn voorbeeld was dat wandelen in een groene omgeving. Even niet achter mijn laptop zitten. Rustig en ontspannen bewegen en tussentijds oefeningen doen!

Lees meer

“Het lukt mij niet om een oefening te blijven doen”

Waarom houd ik het niet vol? Dat komt omdat wij eigenlijk 95% van ons gedrag gedurende de dag onbewust doen. Het klinkt heel veel, maar wij denken niet meer over elke handeling na. We doen het gewoon. Vergelijk je eerst rijles maar is met hoe je nu autorijdt. Nu denk...

Lees meer