Oud&Nieuw staat alweer voor de deur en voordat we er erg in hebben zitten we alweer in het nieuwe jaar. Het is daarom ook niet ongewoon dat je de kreet: ‘wat vliegt de tijd voorbij’ regelmatig zult horen. Maar als de tijd zo snel voorbij gaat, genieten we dan wel voldoende van het leven?

Hoe kijk je terug op afgelopen jaar?

Naar welk moment kijk jij afgelopen jaar terug?

Er zijn afgelopen jaar ongetwijfeld veel leuke, maar misschien ook wat minder leuke momenten de revue gepasseerd zijn. Sommige waren een uitdaging, anderen gingen je wellicht makkelijker af. Maar in ieder moment heb jij als persoon een belangrijke rol gespeeld. Los van het gegeven of het een positieve, dan wel een negatieve uitkomst had. Er valt namelijk altijd wel iets positief te zeggen. Het feit dat we een of meerdere momenten kunnen herbeleven lijdt namelijk tot zingeving en voldoening.

Gun jezelf 5 minuten om na te denken over de volgende vraag:

“Wat was voor jou afgelopen jaar een uitdaging en welke positieve rol heb jij daarin gespeeld?”

Sterke eigenschappen ontdekken en inzetten

Sterke eigenschappen lijken soms zo vanzelfsprekend waardoor het lastiger wordt om ze te benoemen. Over het algemeen zijn we redelijk in staat om een paar sterke punten van onszelf op te noemen. Ga voor jezelf na waar je goed in bent, want wat maakt het dat jij in bepaalde situaties ‘staande blijft. Mocht je het toch lastig vinden om je sterke eigenschappen te benoemen, kunnen onderstaande vragen je helpen!

  • Waar krijg je wel is complimenten over?
  • Wat gaat jou gemakkelijk af, wat voor anderen lastig is?

Inspiratie uit je deugden

Deugden worden beschouwd als het karakter van een persoon. Wijsheid en kennis, Moed, en liefde en menselijkheid zijn een greep uit deze karaktereigenschappen. Benieuwd welke deugden bij jou passen?  Vul de vragenlijst in op: https://www.viacharacter.org/survey/account/register. 

Herbeleef je momenten

Nu we een aantal sterke eigenschappen boven tafel hebben is het zaak om te kijken in welke specifieke situatie deze tot uiting kwam. Sterke eigenschappen worden vaak onbewust ingezet bij taken/situaties waardoor het uitvoeren ervan makkelijker wordt. Hierdoor ervaren we onbewust, dan wel bewust een positieve emotie.

Pak een moment voor jezelf om nadrukkelijk stil te staan bij de uitdagingen die je afgelopen jaar hebt moeten trotseren. Wederom maakt het niet uit of je het gewenste resultaat behaald hebt of niet. Kijk puur naar wat jouw rol daarin was, en welke sterke eigenschappen in deze situatie naar voren kwamen. Vervolgens is het de kunst van reflecteren en aanpassen. Wat zou je hetzelfde doen en wat wellicht anders? Allemaal vragen en antwoorden die ons nieuwe informatie geven om aan de slag te gaan met de nieuwe uitdagingen die op ons pad komen!

Creëer een bewuste situatie

Nu we weten wat je sterke eigenschappen zijn en in welke situatie deze tot uiting kwamen, kunnen we een specifieke situatie gaan creëren om zo nog beter te worden in de taken die je moet doen. De eigenschappen die je zojuist van jezelf hebt benoemt, gaan we nu actief inzetten in nieuwe situaties!

We gaan onze blik verleggen naar het komende jaar. Kies nu voor één of meerdere taken waarin je wilt dat jouw sterke eigenschappen tot uiting komen. Je weet in welke situatie’s ze afgelopen jaar tot hun recht kwamen, nu ga je je richten op een nieuwe, andere taak.

Bij welke taak komen jouw sterke eigenschappen tot uiting?

Samenvatting

De tijd lijkt wel voorbij te vliegen. Sommige dingen beschouwen we als vanzelfsprekend, andere momenten weten we nog als de dag van gisteren. Hoe mooi zou het zijn als we wat vaker stil zouden staan bij alle leuke en minder leuke momenten. Kijk per situatie hoe je eruit bent gekomen. Wat was mogelijke een positieve uitkomst? Ontdekken waar je goed in bent en dit ook nadrukkelijk inzetten helpt om met (meer) tevredenheid terug te kijken. Het verhoogt je zingeving en voldoening en levert een positieve emotie op. Laat het wat minder vanzelfsprekend zijn en ga aan de slag met je sterke eigenschappen. Ga bewust een situatie creëren en laat je sterke kanten tot z’n recht komen.

 

Kun je wat hulp gebruiken voor het ontdekken waar jouw sterke eigenschappen liggen en waar je ze voor kunt inzetten?, Kom een keer langs of maak een afspraak met een van onze vitaliteitscoaches: https://movital.nl/vitaliteit/vitaliteitscoach/

 

  • Geschreven door Robin Sijbom
Robin Sijbom

Robin Sijbom

Vitaliteitscoach

Robin Sijbom is vitaliteitscoach bij MoVital. De opleiding tot vitaliteitscoach volgde hij bij Chivo kennisinstituut en deed daarnaast veel kennis en ervaring op bij MoVital onder leiding van vitaliteitstherapeut Peter Hagel. Onder het motto: Het is geen kwestie van positief denken, het is een kwestie van positief voelen helpt Robin graag mensen om meer uit hun leven te halen en de beste versie van zichzelf te worden.

Opgave of informatie vitaliteitscoach

13 + 9 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief van MoVital en mis geen blog meer

Anderen bekeken ook:

“Het lukt mij niet om een oefening te blijven doen”

Waarom houd ik het niet vol? Dat komt omdat wij eigenlijk 95% van ons gedrag gedurende de dag onbewust doen. Het klinkt heel veel, maar wij denken niet meer over elke handeling na. We doen het gewoon. Vergelijk je eerst rijles maar is met hoe je nu autorijdt. Nu denk...

Lees meer
Zorg voor jezelf, blijf in beweging!

Zorg voor jezelf, blijf in beweging!

We leven vandaag de dag in een onzekere, nare en soms zelfs enge periode. Vele winkels, restaurants en sportclubs hebben noodgedwongen hun deuren moeten sluiten met als gevolg grote maatschappelijke en economische consequenties. In deze tijd van onzekerheid kunnen we...

Lees meer