Een rug waar je op kunt bouwen in een vitale organisatie!
Rugklachten zijn de meest voorkomende klachten, doet een behoorlijke inbreuk op de kwaliteit van het leven en is een hoge kostenpost voor de economie. Zo besteden veel bedrijven aandacht aan het voorkomen van rugklachten en wordt er flink in geïnvesteerd. Je zou verwachten dat we inmiddels wel weten wat de oorzaak is en wat we er aan kunnen doen. Het lijkt soms dat we geaccepteerd hebben dat het erbij hoort. Rugklachten is een maatschappelijk geaccepteerd excuus om iets niet te hoeven doen. ”ik heb last van mijn rug dus ik kan niet tillen”. Aan de andere zijde worden er op de werkvloer veel faciliteiten geboden ter preventie van rugklachten. Dit geeft de medewerkers soms het gevoel dat ze ondanks de rugklachten niet mogen ‘klagen’ over hun rugpijn naar hun collega of werkgever. Daar komt nog bij dat we steeds vaker onder hoge werkdruk leven. Het eerste voorbeeld gaat meer over het beeld dat we hebben over rugklachten en het tweede voorbeeld gaat meer over stress. In een volgende blog zullen we schrijven over het voorbeeld met stress, nu wil ik het hebben over ons beeld over rugklachten.
Rugpijn, een geaccepteerd excuus
Zoals eerder vermeld zijn rugklachten een maatschappelijk geaccepteerd excuus om iets niet te hoeven doen. We twijfelen hier niet aan de ernst van de klacht, maar zijn wel van mening dat de rug wellicht minder kwetsbaar is dan dat we met elkaar denken. Je rug is namelijk fundamenteel zo sterk opgebouwd dat het goed bestand is tegen alle klappen die het gedurende de dag krijgt te verduren.
Het ontstaan van rugklachten
Veelal worden houding en (rug)pijn aan elkaar gekoppeld. Maar is dit eigenlijk wel terecht en speelt er misschien een andere belangrijke factor? Rugblessures kunnen ontstaan door twee verschillende manieren. Aan de ene kant hebben we te maken met een plotselinge impact, zoals we die kennen van een val van de fiets of trap. Aan de andere kant hebben we te maken met het voortdurend maken van eenzelfde beweging, ook wel een hoog volume genoemd. Juist dit voorbeeld kennen we van bouwvakkers en timmerlieden die veelal voorover moeten bukken en werken. Dit hoeft geen enkel probleem te zijn aangezien een gezonde rug dit soort bewegingen gewoon moet kunnen maken. Het is zaak om er voor te waken dat we gevarieerd(er) gaan bewegen om te voorkomen dat het volume te hoog wordt. Maar hoe ga jij hier als manager invulling aan geven?
De praktijk
Een slechte houding wordt veelal gekoppeld aan rugpijn. Zo kan het bijna niet anders dan wanneer een kantoormedewerker bijna in zijn beeldscherm zit gekropen, een kromme rug en uitgerekte nek heeft. Hij wel pijn moet ervaren! Echter heeft de desbetreffende persoon geen klachten. Er zijn meer mensen die slecht zitten zonder rugpijn dan mensen met rugpijn. De vraag is daardoor of en hoe belangrijk houding is. Wil je meer weten over houding? Check het op https://movital.nl/rugpijn-deel-3-is-houding-belangrijk/ Houding speelt zeer zeker een rol, maar niet zo groot als men beweert.
Een ander veel voorkomende situatie is het tillen met een kromme rug. Dit wordt bijna overal afgeraden. Je moet met een rechte rug tillen. Het bijzondere is dat als je op de bouw rondloopt, bijna niemand met een rechte rug tilt. De vraag is of het tillen per definitie met een rechte rug moet. Het advies ” je moet met een rechte rug tillen” suggereert dat je anders last krijgt van je rug. Dit kan juist stress geven en verwachting rugpijn te ontwikkelen. Wetenschap heeft inmiddels al bewezen dat juist deze verwachting een grote rol speelt in het wel of niet ontwikkelen van rugpijn.
Duurzame inzetbaarheid
Iemand wijzen op zijn houding of tiltechniek heeft vaak maar kortdurend effect. Het continu herhalen is intensief en wordt soms als irritant ervaren. Het geeft restricties wat het stressgevoel kan versterken en weerstand geeft. De tegenstelling van vitaliteit.
Bedenkend dat houding en de tiltechniek niet de enige factoren zijn, kun je je afvragen of dit effectief is. Wij streven naar duurzame inzetbaarheid van alle medewerkers. Want uiteindelijk heeft iedereen in een organisatie baat bij een rug waar je op kunt bouwen.
De eerste stap zou bewondering moeten creëren en geen angst. Wat kunnen we leren van mensen die hetzelfde werk doen en geen last hebben? Een volgende stap bewustwording van eventuele aanwezige gewoontes. Want veel van ons gedrag hebben we weg-geautomatiseerd. In onze aanpak streven we er naar dat we het (weg-geautomatiseerde) gedrag en de aangeleerde gewoontes aan het daglicht brengen. Gewoontes helpen ons om sneller te kunnen handelen. De keerzijde is dat het vaak gepaard gaat met het voortdurend maken van eenzelfde beweging. Een van de twee factoren voor het ontstaan van een blessure. Het moet een gewoonte worden om te variëren in beweging. Hoeveel buig versus strek je je rug? Een aanpak zou gericht moeten zijn op deze variatie.
Conclusie
Duurzame inzetbaarheid van alle medewerkers gaat verder dan alleen sporten onder werktijd of het tillen met een rechte rug. Het draait om gedragsveranderingen en bewustwording van gewoontes. Juist hier kun je het verschil maken voor je onderneming!
Wij laten mensen bewust worden van het gedrag en gewoontes en gaan dit op een duurzame manier ombuigen naar aangepast gewenst gedrag. Als men er consistent en met elkaar mee aan de slag gaat, zal dit resulteren in een rug waar je op kunt bouwen.
Hebben jouw medewerkers ook te kampen met rugklachten? Ben je nog zoekende naar een passende oplossing? Kom een keer langs, mail naar info@movital.nl of bel 0591-64911, we leggen je graag de mogelijkheden voor!

Robin Sijbom
Vitaliteitscoach
Robin Sijbom is vitaliteitscoach bij MoVital. De opleiding tot vitaliteitscoach volgde hij bij Chivo kennisinstituut en deed daarnaast veel kennis en ervaring op bij MoVital onder leiding van vitaliteitstherapeut Peter Hagel. Onder het motto: Het is geen kwestie van positief denken, het is een kwestie van positief voelen helpt Robin graag mensen om meer uit hun leven te halen en de beste versie van zichzelf te worden.
Opgave of informatie vitaliteitscoach
Anderen bekeken ook:
“Het lukt mij niet om een oefening te blijven doen”
Waarom houd ik het niet vol? Dat komt omdat wij eigenlijk 95% van ons gedrag gedurende de dag onbewust doen. Het klinkt heel veel, maar wij denken niet meer over elke handeling na. We doen het gewoon. Vergelijk je eerst rijles maar is met hoe je nu autorijdt. Nu denk...
Wat heb ik gedaan dat ik zo veel pijn en stijfheid heb in mijn nek?
In deze blog vertel ik wat ik heb gedaan om minder nekpijn te krijgen. Conclusie:
Langdurig dezelfde houding of veel hetzelfde, vindt je lichaam bedreigend. Pijn en stijfheid zijn manieren van je lichaam om dat duidelijk te maken. Respecteer dat signaal en doe die dag iets anders. In mijn voorbeeld was dat wandelen in een groene omgeving. Even niet achter mijn laptop zitten. Rustig en ontspannen bewegen en tussentijds oefeningen doen!
Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn
Na een paar fysiotherapie behandelingen met dryneedling kan ik er weer tegen aan. Maar…. het komt nooit uit. Terwijl ik het heel druk heb. Kan het niet anders? Ik hoorde mijn buurvrouw laatst zeggen dat ze gewoon een paar oefeningen doet en zo weer klachtenvrij is. Ze hoeft niet eens langs de fysiotherapeut. Zelfbehandeling bij rugpijn kan dat? De McKenzie methode biedt een oplossing.