Bellenblazen als ademhalingsoefening

Beweging, ongeacht je leeftijd en fitheid een zeer belangrijk aspect van het leven. Echter, gebeurt dat in deze nieuwe maatschappij veel te weinig. We rijden namelijk naar het werk, zitten 8 uur per dag achter ons bureau en rijden vervolgens het zelfde, saaie stuk weer terug naar huis. Vervolgens  ploffen we na het avondeten ‘uitgeblust’ neer op de bank voor het Acht-uur journaal. Hoewel, meestal halen we dit niet eens omdat we dan al liggen te dutten. Vrijwel nergens zien we ook maar een moment van beweging of activiteit. Wat is nu het punt dat we willen maken? We zijn simpelweg niet gemaakt om langdurig inactief te zijn. Zodra we starten met bewegen geef je jezelf een signaal dat je wil blijven leven. Je geeft je lichaam daarmee de aandacht die het verdient! Zoals in bovenstaand voorbeeld duidelijk wordt, gebeurt dat in de meeste gevallen niet. Maakt het dat per definitie een probleem of is er iets wat we als tegenhanger kunnen inzetten?

Klachten aan het beweegapparaat, botten, spieren en gewrichten doen de grootste afbreuk aan de kwaliteit van leven. Zo kan functioneren op je werk of het stoeien met je kinderen lastig tot vrijwel onmogelijk worden. Het doet daarmee een behoorlijke inbreuk op je vrijheid en is daarmee ook direct de tegenhanger van vitaliteit. Beweging is dus jouw uiting van vrijheid! Hiermee ben je namelijk wel in staat om ongestoord te kunnen stoeien met je kinderen. Het vormt geen enkel hinder of gevaar en weerspiegelt daarmee jouw vrijheid!

We zijn dus niet gemaakt om langdurig inactief te zijn. Bewegen moeten we! Als we bewegen doen we dit vaak voor een bepaald doel. De twee meest herkenbaar zijn voor de gezondheid, of voor het afslanken. Laten we beide even uitvergroten. Bewegen voor de gezondheid is redelijk duidelijk. Het is goed voor het hart en bloedvaten en houdt daarmee alle interne regelsystemen op pijl. Bewegen zorgt ervoor dat je broekriem net iets strakker kan, gezien het feit dat je buikvet minder wordt. Je krijgt meer focus, het verhoogt je wilskracht en verbeterd je nachtrust. Kortom allemaal voordelen om (meer) te gaan bewegen. Het draait hier niet om drie keer per week naar een sportschool te gaan, maar om gevarieerd bewegen. Het andere doeleinde is afslanken. Veel mensen wijten bewegen en sporten aan een verhoogde uitgave van calorieën. Maar is dit terecht? Onze gouden regel is: ‘’ afslanken doe je door middel van voeding, sporten doe je voor je gezondheid’ Benieuwd naar hoe het zit? Bekijk het in ons vlog.

‘’Zitten is het nieuwe roken’’

Een titel die door velen verkeerd is begrepen. Zoals vermeld speelt bewegen een cruciale rol in onze gezondheid en vitaliteit. Echter, bewegen we met elkaar structureel te weinig en daar dient verandering in te komen. Zodoende heeft de slogan ‘’zitten is het nieuwe roken’’ zijn intrede gedaan. De achterliggende gedachte was om men bewust te maken van de negatieve gezondheidseffecten. Echter, is deze boodschap door velen verkeerd opgevat. Het heeft zelfs zo’n grote vlucht gemaakt dat bedrijven massaal zijn gaan investeren in nieuwe, aangepaste stoelen en sta-zit bureau’s. Verder zijn bureau’s met een stoelfiets eronder, of zelfs een loopband bureau waarbij je tot 1,5 kilometer per uur nog productief bent niet ongewoon. De grote vraag is natuurlijk of we er beter van zijn geworden? Want is het probleem hiermee verholpen of eerder verschoven?

Het antwoord op de vraag of we er ‘beter op zijn geworden’ is simpel te beantwoorden. Dat is namelijk ‘’Ja” We zijn er wel degelijk beter van geworden. Alleen niet op het gebied dat we wilden. Deze nieuwe vlucht heeft namelijk voor meer werkgelegenheid gezorgd. Er wordt dus geld mee verdiend en houdt daarmee de economie draaiende. Als dat het doeleinde was, is het een succesvolle boodschap geweest. Alleen wetende dat dit niet de essentie van de boodschap was, is de vraag wat er dan wel mee bedoeld werd.

Wat ons nekt in de gezondheid is een gebrek aan fitheid. Bij fitheid hebben we het over het uithoudingsvermogen, lenigheid en kracht. Deze factoren spelen een grote rol in onze gezondheid en vitaliteit. Deze rol is dusdanig groot dat het zelfs nog belangrijker is dan overgewicht of obesitas. Fitheid zegt namelijk meer dan gewicht of BMI. Het maakt het daarmee een niet te onderschatten factor waar we meer grip op dienen te krijgen. De vraag is alleen hoe we dat gaan doen in deze veranderende maatschappij?

 

‘’Houding is niet het probleem, een gebrek aan beweging wel’’

Wat we vaak zien is dat houding word gekoppeld aan het wel of niet ervaren van pijn of andere klachten. Echter, is deze veronderstelling onterecht. Natuurlijk speelt houding tot op zekere hoogte een rol, maar die is lang niet zo groot als dat men beweert. Er is namelijk niks mis met het ‘onderuitgezakt’ zitten op een bank of stoel. Er is niks mis met het tillen met een ‘kromme’ rug. De vraag is alleen of we dit herhaaldelijk op een dag moeten doen. Een van de voorbodes voor een blessure is het zogenaamde ‘hoge volume’. Met een hoog volume bedoelen we structureel eenzijdig bewegen waardoor je lichaam niet meer in alle standen wordt bewogen. De essentie van de boodschap was dat we minder eenzijdig moesten bewegen waardoor er geen nadelige gezondheidseffecten ontstonden. Alleen zoals bekend, is er massaal geïnvesteerd in nieuwe middelen om maar niet meer te hoeven zitten. Hiermee is het probleem in onze ogen niet verholpen, maar eerder verschoven. Wat we nu zien is dat men massaal achter een sta bureau staat, omdat zitten schijnbaar slecht voor de gezondheid is. Alleen zodra we dan nog steeds niet gevarieerd bewegen schieten we er per saldo niks mee op.

 

Hoe nu verder?

Meerdere malen komt duidelijk naar voren dat (zit)houding niet het probleem is. Een gebrek aan beweging daarentegen wel. Nu is alleen de grote vraag hoe we hier invulling aan gaan geven. Sporten doe je voor je gezondheid en dient daardoor dus ook gewoon doorgezet te worden. Hier blijft het advies: doe iets ongedwongen en doe iets wat je leuk vindt! Echter, we hebben juist in de periode overdag te weinig beweging. Hier dient verandering in te komen. Het advies is daarom om ‘ieder uur 2 minuten te bewegen’. Denk hierbij aan het lopen naar een kopieerapparaat aan het eind van de gang of naar het toilet gaan op een andere verdieping. Koffie halen voor jezelf, of voor je collega’s valt hier niet onder. Het is hierbij wel raadzaam om alleen koffie voor jezelf te halen. Klinkt egoïstisch, maar het zorgt ervoor dat ook je collega’s in beweging komen!

 

Conclusie

Duurzame inzetbaarheid voor jezelf maar vooral voor je medewerkers gaat verder dan investeren in nieuwe bureau’s. Ook sporten in werktijd of met een vergoeding van de werkgever vallen niet onder onze aanpak. Het gaat om het feit dat we gevarieerd gaan bewegen. En ondanks alle innovaties en ondernomen stappen is dit helaas nog steeds niet het geval. Mensen bewust laten worden van gedrag en gewoontes speelt een belangrijke rol in onze aanpak. Met de tools die ze krijgen wordt het op een duurzame manier omgebogen naar aangepaste en gewenste gewoontes. Een zeer belangrijk aspect als het aan komt op gevarieerd bewegen. Zodra je hier namelijk grip op hebt vergroot je je mogelijkheden en daarmee je vrijheid.

Kampt jou organisatie met een passende oplossing voor de gezondheid en vitaliteit van de medewerkers? En zou je graag willen zien dat men op een duurzame manier zijn of haar steentje bijdraagt aan de organisatie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op: https://movital.nl/afspraak/ en we gaan op maat aan de slag.

Robin Sijbom

Robin Sijbom

Vitaliteitscoach

Robin Sijbom is vitaliteitscoach bij MoVital. De opleiding tot vitaliteitscoach volgde hij bij Chivo kennisinstituut en deed daarnaast veel kennis en ervaring op bij MoVital onder leiding van vitaliteitstherapeut Peter Hagel. Onder het motto: Het is geen kwestie van positief denken, het is een kwestie van positief voelen helpt Robin graag mensen om meer uit hun leven te halen en de beste versie van zichzelf te worden.

Opgave of informatie vitaliteitscoach

5 + 5 =

Meld je aan voor de nieuwsbrief van MoVital en mis geen blog meer

Anderen bekeken ook:

Stijfheid als bescherming

Stijfheid als bescherming

Stijfheid hoort bij ouder worden. Hoezo? Stijfheid in gewrichten door leeftijd Stijfheid wordt vaak gekoppeld aan slijtage ofwel artrose, waar we vaker over schreven. Het wordt gezien als een verouderingsproces en hebben er allemaal mee te maken. Toch is de één...

Lees meer
Stijfheid als bescherming

Stijfheid als bescherming

Stijfheid hoort bij ouder worden. Hoezo? Stijfheid in gewrichten door leeftijd Stijfheid wordt vaak gekoppeld aan slijtage ofwel artrose, waar we vaker over schreven. Het wordt gezien als een verouderingsproces en hebben er allemaal mee te maken. Toch is de één...

Lees meer

De weg naar MVO certificaat!

We zijn ontzettend trots op het verkregen MVO certificaat van de wethouder van de Gemeente Emmen. MVO: maatschappelijk verantwoord ondernemen draait om sociaal en duurzaam ondernemen met ‘impact’: Winst/effect voor de eigen organisatie, maar vooral voor de...

Lees meer