Blog wilskracht deel 1

Wilskracht om koers te houden

 

Je hebt een plan, maar in een wereld waarin we omringd worden met allerlei verleidingen is het soms lastig om het pad te blijven volgen. Dan blijk je wilskracht nodig te hebben, maar hoe zetten we die slim in?

Alles om ons heen schreeuwt, prikkelt en is spannend en leuk. Ons bewuste brein kan dat allemaal niet verwerken waardoor we meer vanuit de impulsen reageren. We blijken dan minder goed een beroep te kunnen doen op onze wilskracht, want die werkt namelijk het best als je rustig bent, alles kunt overzien en na kunt denken. Het dagelijks leven biedt niet altijd die gelegenheid.

Een voorbeeld waarin wilskracht inzetten moeilijk wordt gemaakt is bij het tankstation. Het tanken zal nooit snel genoeg gaan en je bent vooral bezig met de volgende afspraak. Gehaast sta je in de rij omringt met allerlei producten die je niet echt nodig hebt. Ondertussen heb je je mobieltje in je hand en doe je drie dingen gelijkertijd. Het probleem is dat je dan op je automatische piloot gaat en dan nemen de impulsen het over. Voor je het weet sta je met allerlei zaken bij de kassa die je niet nodig hebt. Dit is de dagelijkse realiteit van de zogenaamde kleine impulsaankopen en met een paar aanpassingen kan het onder controle worden gebracht.

Conclusie
Wilskracht werkt het best wanneer je volledig bewust bent van je omgeving. In een wereld van prikkels nemen de impulsen het snel over en daarom is het goed om op die gelegenheden juist bewust te zijn van de omgeving en bijvoorbeeld niet met je mobiele telefoon bezig zijn. Maak een plan van wat je doel is, doe het bewust en dan kun je maximaal gebruik maken van je wilskracht.

Bronnen:

  • Chivo, kennisinstituut vitaliteit & leefstijl