Kan voeding je zowel vrijheid als belemmeringen geven?

Voeding en diëten, een van de meest besproken onderwerpen op verjaardagen en feestjes. Verder worden er ontzettend veel boeken over geschreven en staat het internet er vol mee. Iedereen weet er dus wel wat van af. Tot op zekere hoogte kan dit heel zinvol zijn maar vandaag de dag wordt het voor sommige mensen wel heel lastig om door de bomen het bos nog te zien. Zijn er eigenlijk producten die gezonder zijn dan de ander? Bestaat er iets als ‘het beste’ dieet?taart eten voeding

Het is soms zoeken naar ‘het beste dieet’ maar in de meeste gevallen is iedereen wel een keer succesvol geweest tijdens een afslank poging. We spreken van een succesvolle afslank poging wanneer men 5 kg of meer is afgevallen. Iedere organisatie op het gebied van afvallen beweert hetzelfde, namelijk het beste dieet met in de meeste gevallen zelfs een succes garantie! Als ze allemaal het zelfde beweren, bestaat er dan wel iets als het ‘beste’ dieet en zo ja? Waar zit hem dan het verschil in?

 Het beste dieet is het dieet dat je kunt volhouden

Het succes achter vrijwel ieder dieet

Ieder dieet bestaat uit een restrictie. anders gezegd een beperking. Nu is het ‘koolhydraatarme dieet’ populair. Koolhydraat rijke producten zoals brood, aardappelen en pasta worden hierdoor weinig tot niet gegeten. Is het resultaat specifiek toe te wijzen aan het schrappen van koolhydraten? Nee, koolhydraten zijn het probleem niet. Het schrappen van eiwitten, vetten of alcohol als groep voedingsmiddel zal ook resultaat bieden.

In onze ogen doet het eerder tekort voor een wonderlijk en goed functionerend lichaam. Je lichaam is als een groot bouwproject waarbij het vraagt om de juiste hoeveelheid en variatie van koolhydraten, eiwitten en vetten. Een huis wordt immers ook niet alleen met stenen gebouwd. Als er namelijk geen cement wordt gebruikt valt het simpelweg uit elkaar. Echter, dienen de verhoudingen te kloppen om zo tot het sterkste mengsel te komen. Indien er teveel water wordt toegevoegd gaat dit ten koste van het mengsel en daarmee de sterkte ervan. De verhoudingen dienen dus te kloppen! Dit zelfde kan gesteld worden voor voeding. Voor afvallen maakt het namelijk niet uit wat je schrapt. Het lijkt allemaal te werken. Daarom kun je in onze ogen beter van alles een beetje schrappen, zodat je onder aan de streep het juiste mengsel voor je lichaam hebt.

Het resultaat van ieder dieet zit hem in de beperking. Doordat we bepaalde producten of productgroepen niet of nauwelijks mogen eten creëren we bewustzijn. Je bent veel bewuster en krijgt meer focus omdat je bepaalde producten wel of niet meer mag eten. Doordat we onszelf een restrictie op leggen creëren we een schaarste. Een schaarste in voedingsproducten of voedingsgroepen. Juist deze schaarste geeft je focus en zorgt daarmee voor bewustzijn. Een schaarste in geld zorgt er namelijk voor dat we dusdanig efficiënt worden in de omgang met geld. Hierdoor zijn we in staat om iedere maand rond te komen. Schaarste lijdt dus tot focus en zorgt ervoor dat we doelgerichter te werk kunnen gaan. Schaarste is hiermee ook het werkzame middel achter vrijwel ieder dieet! Het maakt in veel gevallen dus niet uit wat je schrapt. Zolang we maar iets gaan schrappen en meer bewustzijn gaan creëren lijkt het z’n vruchten af te werpen. 

 

Het werkt toch? Dus waar maken we ons druk om?

Inderdaad het werkt!, maar daarmee belichten we maar een kant van het verhaal. De andere kant van het verhaal is dat het namelijk alleen maar op korte termijn werkt. In het begin ben je bereid om er alles voor te doen en te laten maar naarmate je verder komt wordt het lastiger om vol te houden. En juist hier gaat het vaak mis. Op dit punt gaan we namelijk onze wilskracht inzetten. Wilskracht is geen oneindige brandstof en dient daarom niet continu als eerste aangesproken te worden. Het is een gebrek aan skills om het vol te houden. Dit is namelijk waar je het verschil kan gaan maken! Het draait namelijk om het feit of jij je hele leven in een restrictie wilt leven? Als het je de moeite waard is om continu bezig te zijn met voeding, kan het wellicht het overwegen waard zijn. Maar uit ervaring is gebleken dat men het langer vol kan houden als we het over een andere boeg gooien.

 

Vrijheid versus beperkingen

Diëten kan je aan de ene kant vrijheid geven. Aan de andere kant hebben we te maken met beperkingen en mogelijk daarbij behorende stress. Vrijheid in versie dat je door de restrictie minder eet dan voorheen en daardoor afvalt. Afvallen en gezonde voeding kan namelijk vrijheid geven. Echter kan het voorkomen dat sommige mensen ‘doorslaan’ als het aankomt op voeding. Men beperkt zichzelf door een restrictie op te leggen. Zoals eerder gemeld helpt dit op korte termijn, maar heeft gevolgen voor de langer termijn. De schaarste die je creëert door een of meerdere voedingsgroepen te schrappen kan voor stress zorgen. Het beperkt daarmee je vrijheid. Juist deze keerzijde van het verhaal willen we belichten.

Diëten als gedrag wat bij een gezonde leefstijl hoort, niet meer dan nodig, gevarieerd en compleet eten kan je vrijheid geven. Je voedt je lichaam volgens deze drie basisregels om bijvoorbeeld te kunnen stoeien met de kinderen, tuinieren, wandelen, fietsen, traplopen, winkelen, dansen etc.

Dieten om af te vallen kan ook vrijheid geven. Door afvallen is het mogelijk makkelijker om te bukken en heb je door een kleinere buikomvang meer beweegruimte. Of het kan er voor zorgen dat je weer zonder moeite de trap op kan rennen zonder hierbij buiten adem te zijn. Je hoeft immers minder gewicht mee te sjouwen. Allemaal voorbeelden waarin je meer vrijheid krijgt en daardoor meer mogelijkheden hebt gecreëerd.

De keerzijde van het verhaal is dat voeding vaak wordt geassocieerd met gezelligheid. Als je bijvoorbeeld een gebakje afhoudt, kun je de opmerking krijgen :”ach, doe niet zo ongezellig” Andersom kennen we ook. Men durft geen gebakje te nemen omdat ze bang zijn voor de

reactie van de ander. ”zul je dat wel doen, je wilt toch afvallen?” Hierin komt heel duidelijk naar voren dat voeding en voedingskeuzes twee kanten kent. Stel je had het gebakje wel genomen, en daarbij heb je van niemand een opmerking gehoord, kan dat je vrijheid geven. Je ki

est namelijk voor een mix tussen gezonde en wat minder gezonde voeding om te komen tot jouw doel! Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit de perfecte samenstelling is!. Maar helaas, je krijgt allerlei opmerkingen te horen die je vrijheid doen beperken. In de meest extreme gevallen vermijd je zelfs sociaal contact omdat je continu bang bent voor de mening van een ander.

Een specifiek voedingsmiddel als suiker, graan, E-nummers etc. verbannen uit je voedingspatroon kent meerdere redenen. Echter voor sommigen betekent het ook dat ze niet mee uit eten gaan. Continu moeten verantwoorden waarom je iets niet “mag” hebben kan heel vermoeiend en vervelend zijn. Daarbij wil je de ander soms niet tot last zijn iets speciaals voor jou te maken. Men kiest er liever voor om thuis te blijven. 

Voeding kent dus twee kanten. Beide kanten hebben we belicht en daarmee komen we tot de vraag: ”Wil jij continu in een restrictie leven”? Wij zijn van mening dat dat geen lang leven beschoren is, en daarom dienen we het over een andere boeg te gooien.

Leren volhouden

We zijn niet gemaakt om continu bezig te moeten zijn met voeding. In de eerste fase lijkt het alsof het weinig moeite en energie kost. Maar hoe langer we er mee bezig zijn, des te moeilijker het wordt om vol te houden. Wilskracht lijkt hier een uitkomst te bieden, maar ook dat is niet oneindig. We hebben dus skills nodig die we kunnen inzetten, zodat we het beter kunnen volhouden. Het korte termijn effect is duidelijk. Diëten creëert bewustzijn waardoor we afvallen. Echter lijkt het niet uit te maken wat we schrappen, het werkt immers allemaal. Een vitaliteitscoach kan hier een helpende hand bieden. We gaan aan de slag met de drie basisregels van voeding en geven je skills om het te leren volhouden. We helpen je met focussen op het resultaat om op die manier je vrijheid weer terug te krijgen!

 

Conclusie

Voeding kan je vrijheid en beperkingen geven. Vrijheid in de zin van gaan en staan waar je wilt en voldoende energie om meer uit het leven te kunnen halen. Zowel werk als privé!. Beperkingen kennen we van de feestjes en partijen waarbij we geen gebakje durven te nemen, omdat we bang zijn voor de reactie van de ander. Of omdat we bang zijn dat al het harde werk voor niks is geweest.

TIP: als het om afvallen gaat en wilt kunnen volhouden, focus op het resultaat dat vrijheid geeft. Je hebt de keuzevrijheid je eigen restrictie te kiezen, eentje die bij jou past en in balans is. Twijfel? neem contact op.  

Vrijheid kan verkregen worden door invulling te geven aan het constante bouwproject. Dit grote bouwproject is namelijk je lichaam. Het vraagt om de juiste hoeveelheid en variatie van voeding om jouw de vrijheid te kunnen geven die je verdient! Deze vrijheid kun jij vervolgens gaan gebruiken en inzetten om te kunnen stoeien met de kinderen, te tuinieren of te wandelen in de natuur. Echter, de keerzijde van het verhaal is dat voeding en voedingskeuzes tot teveel focus kunnen lijden. Teveel focus kan er tot lijden dat jij beperkt wordt in je mogelijkheden en daarmee je vrijheid. Waar sta jij in dit verhaal? Schenk jij meer aandacht aan het leveren van de juiste bouwstoffen voor je lichaam, of is jou keuze juist uitgegaan naar het opleggen van een beperking omdat je een doel voor ogen hebt? Indien je hebt gekozen voor het laatste wees je dan bewust waarom of waarvoor je het doet? Je legt jezelf immers een beperking op, die vroeg of laat uitbetaald zal worden. Denk dus na over welke vrijheid het je kan opleveren en leg daar de focus op. Zo kun je ondanks de beperking uiteindelijk nog steeds genieten van vrijheid. Indien focussen op het doel lastiger word dien je mogelijk je doel aan te passen. Maak dus een overweging en focus op het eindresultaat zodat je ongeacht welke weg je bewandeld, nog steeds komt bij je bestemming, vrijheid!

Robin Sijbom is vitaliteitscoach bij MoVital. De opleiding tot vitaliteitscoach volgde hij bij Chivo kennisinstituut en deed daarnaast veel kennis en ervaring op bij MoVital onder leiding van vitaliteitstherapeut Peter Hagel. Onder het motto: Het is geen kwestie van positief denken, het is een kwestie van positief voelen helpt Robin graag mensen om meer uit hun leven te halen en de beste versie van zichzelf te worden.

 

Anderen bekeken ook: