0591-649111 info@movital.nl

De dag goed beginnen met getup flow

In ons laatste vlog noemen de "Getup Flow". Het herinnert je lichaam aan goed bewegen! Zo centreer je de belangrijke gewrichten in je lichaam en geeft een goede voorbereiding op de dag. In onze vlog#7 vertellen we er meer over. Klik hier voor ons YouTube kanaal om de...

Lees meer

Hoe kan stress je leven verrijken?

Stress, we hebben er allemaal wel is te maken mee gehad. Drukte op het werk, het hebben van een sollicitatiegesprek of wellicht tijdsdruk omdat je vanochtend te laat bent vertrokken voor je afspraak. Allemaal voorbeelden die als stressvol ervaren kunnen worden. Maar...

Lees meer

Welk doel stel je als je wilt afvallen?

Veel mensen hebben in hun leven al een of meerdere pogingen gedaan om af te vallen. Dit gebeurt in de meeste gevallen zelfs ook nog zonder hulp! Het succes zit hem in het feit dat men minder energie (calorieën) binnenkrijgt, dan dat men verbrandt. Lees ook ons blog...

Lees meer

Je kunt wat doen aan slijtage/artrose: deel 2, Pijn

"Je wordt een dagje ouder en moet er mee leren leven.” - Patiënt: “Betekent dat ik de rest van mijn leven pijn moet houden?” - “Je zult in elk geval een stapje terug moeten doen.” Nog steeds spreken wij mensen met rugpijn die te horen krijgen of op internet hebben...

Lees meer

Beweegrichtlijn 2017 deel kracht

Help! Ik red het nog maar net om dagelijks 20 minuten te bewegen met verhoogde ademhaling, laat staan dat ik ook nog eens twee keer per week aan krachttraining moet doen. Geen idee wat er eigenlijk wordt bedoeld met bot of spierversterkende oefeningen. Deze week kwam de Gezondheidsraad met een nieuwe Beweegrichtlijn 2017.

Lees meer

Even geen eieren! Maar wat dan wel?

Alternatieven voor een volwaardig voedingspatroon De afgelopen weken is het eten van eieren afgeraden door de Nederlandse voedsel en warenautoriteit (NVWA). Doordat er op dit moment een negatief advies geldt voor het consumeren van eieren, valt er helaas...

Lees meer

Je rug is als een fiets(band)

Het lijkt voor de hand te liggen spierversterkende en stabiliserende oefeningen te moeten doen bij rugpijn. Stabiliteit en sterkere spieren is toch goed voor de rug? Voorbeelden van de veel voorkomende oefeningen zijn: superman; bekkenbrug; diepe rug en buikspieren oefeningen op een gymbal; planken; etc.. Vaak onder de noemer corestability. Heeft dit zin?

Lees meer

Bellenblazen

Bij het afnemen van een vitaliteitstraject krijg je bij ons een bellenblazer. Waarom een bellenblazer? Als ik een bellenblazer cadeau geef, ontstaat er spontaan een glimlach. Daarbij gelijk de vraag: "Waarom?". Alleen al om die glimlach hebben wij gekozen voor dit...

Lees meer

Perfecte houding bestaat niet

Houding is belangrijk!
Maar wat is het belang van houding als het gaat om pijn? Dr. Greg Lehman, BKin, MSc, DC, MScPT, legt uit wanneer biomechanica (beweegpatronen en belasting) en houding belangrijk zijn en wanneer niet.

Lees meer

Rugpijn deel 4 – Hoe moet je tillen?

Hoe moet je tillen? Bij rugpijn wordt vaak geadviseerd niet zwaar te tillen. Maar hoe doe je dat als je dochter van twee jaar opgetild wil worden? Soms ontkom je er niet aan om toch te tillen. Welke tiltechniek is dan het beste? Oftewel hoe moet je tillen? Een sterke...

Lees meer

Word je dik van suiker?

Niemand lijkt meer een goed woord over te hebben voor suiker, maar word je er echt zo dik van als men zegt? Twee broers, eeneiige tweelingen, gingen op onderzoek uit voor de BBC (2014) en kwamen tot een schokkende conclusie!

Lees meer

Slapen zuivert je brein – Detox deel 2

Het brein doet onvoorstelbaar veel werk voor ons lichaam en moet daarom regelmatig worden schoongemaakt. Daar zijn geen externe middelen voor nodig, want slapen is de meest effectieve detox voor het brein en je lichaam doet het allemaal zelf.

Lees meer

7 geboden voor mensen met lage rugpijn

Onze rug specialisatie rugrehab bij lage rugpijn, werkt volgens de McKenzie methode. Deze methode is volledig in lijn met de 7 geboden, gegeven door wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel. De McKenzie methode geeft richting, overzicht, begrip, bekrachtigt actief herstel, is transparant en duidelijk, is duurzaam en bovenal, doet niet aan bullshit.

Lees meer

Rugpijn deel 3 – Is houding belangrijk?

Wat is de oorzaak van mijn rugpijn? Deze vraag krijgen wij dagelijks. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Een veel besproken onderwerp is houding. Toch heeft houding niet een directe relatie met pijn. Voorheen had je mogelijk ook al deze houding. Waarom is het dan belangrijk en wat is dan wel een goede houding? Geschreven door Peter Hagel, MoVital – praktijk voor fysiotherapie en vitaliteit in Emmen en Coevorden.

Lees meer

Detox deel 1: De bloedbaan zuiveren

Als men denkt aan detox dan denkt men vaak aan externe middelen, terwijl het menselijk lichaam zichzelf uitstekend kan zuiveren. Bewegen is een van de krachtigste manieren van detoxen en elk uur 2 minuten wandelen zuivert de bloedbaan op onnavolgbare wijze. Simpel en effectief!

Lees meer

Spelen maakt je vitaler

Spelen is een intrinsiek gemotiveerde activiteit zonder specifiek doel, maar waar men wel plezier en betrokkenheid ervaart. Spelen lijkt bij kinderen en volwassen een heilzaam effect te hebben op de gezondheid, het cognitief functioneren en persoonlijke groei. Kortom spelen zou wel eens belangrijk kunnen zijn voor de vitaliteit!

Lees meer

Wilskracht deel 1 – Stop met multitasken

Wilskracht werkt het best wanneer je volledig bewust bent van je omgeving. In een wereld van prikkels nemen de impulsen het snel over en daarom is het goed om op die gelegenheden juist bewust te zijn van de omgeving en bijvoorbeeld niet met je mobiele telefoon bezig zijn. Maak een plan van wat je doel is, doe het bewust en dan kun je maximaal gebruik maken van je wilskracht.

Lees meer

Recensie fysiotherapie: schouder revalidatie na SLAP-laesie

Voor mijn blessure aan mijn schouder was ik een basketballer in Emmen bij E.B.V. Mustangs. Ik was de spelverdeler en schutter van het team. Daarnaast deed ik veel aan fitness, met name conditie en krachttraining.

In een uitwedstrijd probeerde ik de bal te stelen van de tegenstander en legde mijn hand op de bal, op het moment dat ik mijn hand op de bal legde

Lees meer

Preventie hardloopblessure deel 1: doelgericht hardlopen

Eindelijk, na twee drukke weken heb je weer tijd om te gaan hardlopen. Je hijst jezelf in sportkleding en start met een warming-up. Het is immers al een tijdje geleden dat je bent gaan hardlopen. Tijdens de warming-up valt op dat je wat stijfjes bent en denkt “ ja, het is goed dat ik het weer oppak”.

Lees meer

Hoe goed is hardlopen eigenlijk?

In de uitzending van RTV Emmen geef ik tips over het voorkomen van hardloopblessures. Het thema was: “Nu het mooie weer eraan komt, zie je heel veel mensen hardlopen. Maar hoe goed is hardlopen nu eigenlijk voor je?”.
Hier mijn tips op een rijtje:

Lees meer

Verborgen schouderklacht

Een verborgen schouderklacht. In de praktijk zien wij veel mensen die specifiek komen wegens schouderklachten. Maar vaker nog vinden wij een verborgen schouderklacht. Bij een beweeganalyse komen we er al snel achter dat de schouder niet optimaal functioneert. Zie het filmpje wat een gezonde schouder zou moeten kunnen.

Lees meer

Rugpijn deel 2 – Stress de boosdoener?

Hoe kun je rugpijn verklaren?
95% van ons gedrag is geautomatiseerd en maken we niet bewust mee. Neem als voorbeeld autorijden. De eerste keer dat je mocht autorijden leek het heel moeilijk om alles tegelijk te moeten doen, kijken, knipperlicht, remmen, schakelen, kijken, sturen, rekening houden met die voetganger, etc. Autorijden is een complexe taak. Toch gebeurt het regelmatig, dat je van A naar B bent gereden zonder alles bewust te hebben meegemaakt.

Lees meer

Smartfoods deel 1: Een ei maakt je lichaam blij!

Superfoods zijn nog steeds in, maar het zijn onnodige luxe artikelen. Leuk als je eens iets anders wilt, maar een prijzige hobby. Elk voedingsmiddel is namelijk een superfood, als je er slim mee omgaat. Daarom beginnen we deze reeks ‘Smartfoods’ met het doodgewone ei.

Lees meer

Goede voornemens volhouden, de reis naar vitaliteit

Het nieuwe jaar is inmiddels al van start en de verstandige jij doet aan goede voornemens, terwijl de rebelse jij er niet zoveel in ziet. Het is een interessant begin van een jaar, waarbij je weet wat je moet doen en waarom, maar er nog niet over uit bent. Aangezien een goed begin, het halve werk is, is het wellicht verstandig om iets meer te leren over goede voornemens.

Lees meer

Afvalpogingen zijn slecht voor je gezondheid?

Afvallen slecht voor je gezondheid? Goede voornemens, veel mensen zijn weer met een nieuwe poging gestart. Afvallen is de meest bekende. Onderzoek laat echter zien dat meerdere pogingen alleen maar leidt tot een zwaarder lichaamsgewicht. Het zogenaamde jojo-effect is...

Lees meer
Share This
>