Search
Close this search box.

Gezond bewegen

Bewegen is je lichaam vertellen dat je meer uit het leven wilt halen en helpt om beter keuzes te kunnen maken. Sta na 30 minuten op, doe iets anders en beweeg 30 minuten per dag aaneengesloten met een verhoogde ademhaling.

Bewegen voor een Gezonder Leven

De Kracht van Dagelijks Bewegen Bewegen is meer dan alleen een middel om af te vallen; het is een cruciale factor voor een algehele gezondheid. Zoals vaak aangegeven wordt in de lijn van denken van experts zoals Scherder, draagt beweging bij aan zowel fysieke als mentale welzijn. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals aanbevolen door de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, bevordert hartgezondheid, vermindert stress, en ondersteunt cognitieve functies.

De Fitnorm: 30 Minuten Matig Intensief Bewegen Volgens de Fitnorm zou iedereen dagelijks minstens 30 minuten matig intensief moeten bewegen. Dit kan zijn stevig wandelen, rustig fietsen of een actieve hobby. Deze vorm van beweging is essentieel voor het behouden van een goede gezondheid en past naadloos binnen de filosofie van MoVital, waarbij balans en toegankelijkheid centraal staan.

Praktische Toepassingen in het Dagelijks Leven

  1. Beweeg Slim: Integreer beweging in je dagelijkse routine. Fiets naar je werk, neem de trap in plaats van de lift, of maak een wandeling tijdens je lunchpauze.
  2. Vind Plezier in Beweging: Kies activiteiten die je leuk vindt. Dit kan variëren van tuinieren tot dansen in de woonkamer.
  3. Gezondheid van Binnen en Buiten: Zoals Scherder vaak aangeeft, is beweging niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest. Een regelmatige wandeling kan wonderen doen voor je mentale gezondheid.

Hoe Weet Je of Je Genoeg Beweegt? 

Je kunt eenvoudig zelf bepalen of je voldoet aan de beweegnorm:

  1. Houd een Dagboek Bij: Noteer een week lang al je fysieke activiteiten.
  2. Gebruik een Stappenteller of Wearable: Streef naar ten minste 10.000 stappen per dag of monitor je dagelijkse actieve minuten.

.

Bereken Je Maximale Hartslag en Hartslagzones De maximale hartslag is een goede indicator voor de intensiteit van je training. Je kunt je maximale hartslag berekenen met de formule: 220 minus je leeftijd.

  • Lage Intensiteit (50-60% van maximale hartslag): Ideaal voor vetverbranding en verbetering van algemene gezondheid.
  • Matige Intensiteit (60-70%): Hier bereik je de Fitnorm. Geschikt voor het verbeteren van je cardiovasculaire systeem.
  • Hoge Intensiteit (70-85%): Voor verbeterde conditie en uithoudingsvermogen.

 

Hoe kan stijfheid helpen naar meer vrijheid in bewegen, kijk onze webinar.
Kijk hier de webinar over stijfheid in beweging terug op ons YouTube kanaal

Webinar Stijfheid in Beweging

“Naarmate je ouder wordt ervaar je meer stijfheid? Is dat zo? Kan dat niet anders? Wat betekent stijfheid eigenlijk? Is dat iets negatiefs of is het misschien een bescherming en geeft het juist vrijheid? Hoe zit het dan met artrose (slijtage)?

Krijg antwoorden op deze vragen met praktische tips die je direct kunt ervaren.

Laura en Peter nemen je mee in hun visie op stijfheid, wat je er aan kunt doen en hoe je dat kunt inpassen in jouw drukke leven. Kijk hier de webinar

Samenvatting voor gezond bewegen

Bewegen is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl en sluit perfect aan bij de kernwaarden van MoVital: balans, toegankelijkheid, en holistische gezondheid. Door bewust te kiezen voor dagelijkse beweging, in lijn met adviezen zoals vaak geuit door deskundigen op dit gebied, bevorder je niet alleen je fysieke gezondheid, maar ook je mentale veerkracht en cognitieve functies. Begin vandaag nog met kleine stapjes, en maak beweging een natuurlijk en plezierig onderdeel van je leven!