Revalidatie na een sportblessure

Sport specialisatie in de fysiotherapie

We zijn trots op onze specialisatie: sport(revalidatie) na een blessure. We behandelen niet alleen de sportblessure, we behandelen ook de vervolg fases preventie en prestatie. Na een beweegscan op kwaliteit van bewegen en sportanalyse maken we een sportspecifiek behandelplan. Samen met de vitaliteitstherapeut kunnen we je zelfs helpen op gebied van focus en voeding.

Beweegscan

In een beweegscan analyseren we de kwaliteit van jouw beweging. In die scan verdelen we vijf basis bewegingen die de bouwstenen vormen voor elke functionele beweging. Zo wordt snel duidelijk welke asymmetrieën en risico’s of blessures jij hebt. Een asymmetrie gaat gepaard met wrijving en kost daarmee(onnodige) energie. Het mag duidelijk zijn dat voor een goed en snel herstel het noodzakelijk is, dat de omstandigheden waarin de blessure zit, worden geoptimaliseerd.

Sportfysiotherapie

ImPAct-model volgens Chivo

De ODS is een onderdeel van het ImPacT systeem van Chivo. ImPacT staat voor Individuele Progressieve Training, waarmee meteen duidelijk wordt dat er niet met gemiddelden wordt gewerkt, maar echt maatwerk geleverd wordt. Het biedt ruime variatie, zodat het lichaam geprikkeld blijft en in toenemende mate wordt uitgedaagd, progressieve training dus! Het bijzondere van het systeem is dat het duidelijke individuele afkappunten ingebouwd heeft, zodat je weet wanneer je klaar bent voor de volgende stap.

Direct een afspraak maken

Reserveer vandaag een afspraak

Opbouw gaat in fases van bewegen, belasten en beproeven

De piramidestructuur bestaat uit de drie hoofdlagen bewegen, belasten en beproeven. De onderste laag is de laag waarin het lichaam de minste risico’s loopt. Het is tevens het fundament van elke therapie. Je moet namelijk eerst goed kunnen bewegen, alvorens je deze laag kunt belasten met bijvoorbeeld gewichten, laat staan beproeven, zoals oefeningen op een bal.

Je zou kunnen denken dat mensen met een passieve leefstijl op de onderste laag beginnen en atleten juist op de bovenste laag ‘beproeven’. Dat is wellicht met andere systemen zo, maar niet bij ImPacT. Veel atleten blijken in de praktijk helemaal niet te kunnen bewegen. Ze zijn alleen in staat om heel goed te compenseren. Dit compenseren zorgt voor prestatieverlies en is een tikkende tijdbom voor blessures. In ImPacT taal spreken we dan van een ontspoorde keten, waarvan we de juiste beweegpatronen opnieuw dienen te reactiveren. Pas dan kan er verantwoord belast worden. Na en tijdens de belasting kan er afhankelijk van belastbaarheid en doel, gekozen worden uit een keur van extremere trainingsmiddelen om de nieuwe krachtige beweegpatronen te bestendigen. Je bent dan in de fase ‘beproeven’ beland. Elke laag heeft zijn eigen meetpunten, zodat je verantwoord kunt bepalen wanneer je naar de volgende fase kunt.

Verantwoord herstel

Rekening houdend met het herstel van bindweefsel, zoals spieren, pezen en banden, volgens drie vaste fases en het ImPacT-model, zorgen wij voor de juiste behandeling en training op het juiste moment.

Geïnteresseerd?

Vul onderstaande formulier in voor meer informatie of vraag direct een afspraak aan.

2 + 2 =