Fasciitis plantaris

Fasciitis Plantaris

Sinds een aantal weken heb je een hond, super gezellig en ook nog eens goed voor je dagelijkse beweging. Je hebt nu een stok achter de deur omdat je minimaal 2-3 keer per dag de hond moet uitlaten. Het wandelen bevalt erg goed, maar sinds een week wordt de pijn in je hiel tijdens het lopen steeds vervelender. Eerst was het alleen tijdens het wandelen, maar als je nu ‘s morgens opstaat zijn de eerste stappen die je zet echt pijnlijk.


WAT IS Fasciitis Plantaris?

Wanneer iemand hielpijn heeft wordt het al snel hielspoor genoemd. Naast hielspoor kunnen ook Fasciitis plantaris en fasciosis plantaris de oorzaak zijn voor hielpijn tijdens het lopen.

Bij hielspoor is een doornvormige verkalking ter hoogte van de aanhechting van het peesblad op het hielbeen de oorzaak voor irritatie van omliggende structuren. Vaak ontstaat hielspoor door langdurige druk op een klein oppervlakte van hielbeen.

Bij Fasciitis plantaris is het peesblad ontstoken en bij fasciosis plantaris is de kwaliteit en structuur van het peesblad verminderd en kwetsbaarder. Beide aandoeningen geven een irritante pijn aan de onderkant van de voet tijdens het lopen.

Symptomen die passen bij fasciitis plantaris zijn:

  • Pijn aan de onderkant van de voet ter hoogte van de aanhechting van de fascia plantaris op het hielbeen
  • pijn tijdens lopen of staan
  • Startpijn (bijvoorbeeld ’s morgens of na een langere tijd zitten)


HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Klachten ontstaan vaak na langdurig staan of lopen. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op hielpijn.


    BEHANDELING Fasciitis Plantaris

    Om de klachten te laten afnemen is het belangrijk dat de overmatige druk op het hielbeen wordt verminderd. Schoeisel kan hierbij helpen.

    Omdat het hierbij gaat om een overbelasting kun je de volgende stappen volgen:

    • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
    • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
    • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
    • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding


    WAAROM fysiotherapie?

    Als je vragen hebt over de klacht of het herstel kun je zonder verwijzing naar een fysiotherapeut gaan. Tijdens het onderzoek kijken we wat de oorzaak is van de klachten. We geven adviezen zodat je weet welke houdingen en bewegingen je beter even kunt vermijden en welke oefeningen juist goed zijn om te doen.

    Vragen over Fasciitis Plantaris? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.

    Ervaar het Movitaleffect: zet vandaag de eerste stap naar meer grip op jouw leven!

    Bij MoVital draait alles om samenwerking, waardigheid en zelfregie. Met onze unieke combinatie van fysiotherapie, vitaliteitstherapie en leefstijlverandering bieden we behandelingen die echte impact hebben en duurzame resultaten opleveren. Dit noemen wij het Movitaleffect.

    Wacht niet langer! Ontdek hoe het Movitaleffect jouw leven kan verbeteren. Of je nu kiest voor een consult op locatie of online, wij staan klaar om samen met jou de eerste stap te zetten naar een leven vol vitaliteit, welzijn en persoonlijke ontwikkeling.