Hartfalen

Hartfalen

Dagelijkse activiteiten, klussen en tuinieren ging je altijd goed uit. Gaandeweg merk jij alleen dat het allemaal wat minder voorspoedig gaat. Je neemt wat sneller en vaker een korte pauze om even op adem te komen. Maar waar komt dit vandaan? Zo ken jij jezelf niet! Je besluit om naar de huisarts te gaan. Je krijgt de diagnose ‘hartfalen’. Maar wat kun jij hier mee?

Wat is hartfalen?

Bij hartfalen is de pompkracht van het hart minder krachtig/verminderd. Door de verminderde pompkracht worden alle aaneengesloten processen minder goed voorzien van bloed. Het bloed, rijk aan voedingsstoffen en zuurstof wordt normaal gesproken krachtig naar de organen en weefsels gepompt. Bij hartfalen gebeurt dit nog steeds, maar in mindere mate. Dit heeft als gevolg dat er bij inspanning sneller vermoeidheid en/of kortademigheid zal optreden. Daarnaast houdt het lichaam meer vocht vast. Vocht dat in eerste instantie zal resulteren in het opzwellen van lichaamsdelen (voeten en enkels). Ook zal het algehele lichaamsgewicht toenemen. Verder zal het vocht zich in meer of mindere mate kunnen ophopen in de longen. Een beklemmend of benauwd gevoel is hiervan het gevolg.

 

Symptomen hartfalen

    • Sneller vermoeid

    • Kortademigheid

    • Benauwd of beklemmend gevoel

    • Opgezwollen voeten en/of enkels

    • Algehele vermoeidheid, zonder fysieke inspanning

Hoe vaak komt het voor?

In 2018 waren er naar schatting 242.000 mensen waarbij de huisarts hartfalen heeft vastgesteld. Het totaal was verdeeld onder 113.000 mannen en 129.000 vrouwen. Dit geldt voor mannen dat er ongeveer 13 per 1000 volwassen er mee te kampen heeft. Voor vrouwen ligt dit getal op ongeveer 15 per 1000 volwassenen. Hartfalen komt voornamelijk voor vanaf het 70ste levensjaar.

 

Behandeling hartfalen

  • In eerste lijn is de huisarts aanspreekpunt. Medicatie ter vermindering van de klachten kunnen het eerste deel van de oplossing zijn. Daarnaast kun jij zelf ook veel doen om grip te krijgen op de klachten. Een gezonde leefstijl is hierin van groot belang. Concreet betekent dit:
  • Blijf bewegen om het lichaam positief te blijven prikkelen en uit te dagen
  • Beweeg op een manier die jij leuk vindt (sport of spel)
  • Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB), matig tot intensief bewegen
  • Belasting en belastbaarheid van inspanning leren afstemmen
  • Hanteer een gezond gewicht. Op gewicht blijven of afvallen indien noodzakelijk.
  • Blijf het gewicht met enige regelmaat controleren. (vocht vasthouden)
  • Gevarieerd voedingspatroon (schijf van vijf)
  • Minderen of stoppen met roken (betere doorbloeding)

 

WAAROM Vitaliteitstherapie?

Binnen 3 sessies een duidelijk verklaring voor de bedreiging/ overbezorgdheid van je lichaam met daarbij een op maat gemaakt behandelplan

Geen verwijzing nodig van huisarts of ander (medisch) specialist. Belangrijke kanttekening: Ga altijd eerst naar de huisarts. Als de huisarts niets kan vinden (en er geen onderliggende medische klachten zijn) en je klachten blijven aanhouden dan gaan we graag kijken wat we voor je kunnen doen.

Een vitaliteitstherapeut is bekend met deze ziektes en werkt samen met jou aan de omliggende omgevingsfactoren om zo symptomen te minderen (basisbehoeften) ,dan wel mogelijke genezing te bewerkstelligen.

Samen werken we aan basisbehoeften: autonomie, binding en competentie

Autonomie
Eigen keuzevrijheid en datgeen doen wat jij wilt, leuk of belangrijk vindt

Binding (Sociale betrokkenheid)
Zijn er mensen in jouw omgeving waar jij terecht kunt (zonder last) en andersom?

Competentie
Wat gaat jouw gemakkelijk af, wat voor anderen moeilijk is?

Oplossingsgericht denken in plaats van zoeken naar pijn uit het verleden