Hypoglykemie (hypo)
Na een lange drukke werkdag met amper tijd voor rust en/of pauzes kom je vermoeid thuis. Je weet dat het goed voor je zou zijn om juist nu even wat te gaan eten, maar je besluit hier geen gehoor aan te geven. Je hebt immers de hele dag kunnen functioneren. Gauw andere kleren aan en hup de tuin in. Je hebt nog zoveel klusjes te doen. Maar net wanneer je lekker bezig bent begint je lichaam te protesteren. Je wordt duizelig, begint te zweten en krijgt zelfs last van hartkloppingen. Uit lichte paniek besluit je maar om te stoppen en je bloedsuiker op te meten!
Wat is een hypo?
Het lichaam is fantastisch! Het kan zonder dat jij het door hebt zijn of haar eigen ‘programma’ draaien. Denk hierbij aan het pompen van het hart en het regelen van de ademhaling. Het reguleren van de bloedsuiker valt hier logischerwijs ook onder. Echter is dit voor mensen met diabetes type 2 minder vanzelfsprekend. Zij kunnen eerder in de problemen komen als het lichaam moeite heeft om de processen te reguleren.
Een nuchtere bloedsuikerspiegel, dit is dus in de ochtend zonder ontbeten te hebben, zit doorgaans ergens tussen de 4,5 en 8mmol/l. Wanneer je ontbeten hebt zal je lichaam hierop reageren. Het binnengekomen voedsel (glucose) wordt verwerkt en getransporteerd door de hormonen insuline en glucagon. Het gevolg, de bloedsuikerspiegel is gedurende 2 uur verhoogd tot onder de 9mmol/l. Insuline zorgt voor de opname van glucose, glucagon zorgt voor het vrijmaken van glucose uit de cellen en de lever. Dit proces houdt de bloedsuikerspiegel binnen de veilige grenzen. Gedurende een dag is het advies om de bloedsuikerspiegel tussen de 4,5 en 9mmol/l te houden.
Bij een hypo (hypoglykemie) is dit echter niet meer het geval en zit de bloedsuikerspiegel op 3,5 mmol/l of lager. Het wordt tijd om actie te ondernemen!
Symptomen hypoglykemie
Hongerig
Zweten
Hartkloppingen
Gapen
Humeurig
Verward zijn/overkomen
Hoofdpijn
Duizeligheid
Hoe ontstaat het:
Niet genoeg of te laat eten
Meer lichamelijke inspanning dan normaal
Lichamelijke ontstekingen
Teveel insuline of teveel tabletten
Hoe vaak komt het voor?
In Nederland heeft ongeveer 5% van de volwassenen de kampen met Diabetes type 2. De exacte cijfers met betrekking tot een hypo zijn echter onbekend.
Behandeling hypoglykemie
Naast het gebruik van medicijnen en/of spuiten zijn er nog meer factoren die en rol kunnen spelen.
- – Werken aan een autonoom en zinvol leven
- – Werken aan een gevarieerd eetpatroon
- – Eetmoment afstemmen op hongergevoel en verzadiging
- – Fysieke activiteiten of inspanning leren afstemmen met voeding en medicatie
- – Voorbereid zijn op een eventuele hypo (druivensuiker en/of andere voedingsmiddelen meenemen
- – Werken aan overige leefstijl factoren als bewegen, slapen, stress en multitasking
WAAROM Vitaliteitstherapie?
Binnen 3 sessies een duidelijk verklaring voor de bedreiging/ overbezorgdheid van je lichaam met daarbij een op maat gemaakt behandelplan
Geen verwijzing nodig van huisarts of ander (medisch) specialist. Belangrijke kanttekening: Ga altijd eerst naar de huisarts. Als de huisarts niets kan vinden (en er geen onderliggende medische klachten zijn) en je klachten blijven aanhouden dan gaan we graag kijken wat we voor je kunnen doen.
Een vitaliteitstherapeut is bekend met deze ziektes en werkt samen met jou aan de omliggende omgevingsfactoren om zo symptomen te minderen (basisbehoeften) ,dan wel mogelijke genezing te bewerkstelligen.
Samen werken we aan basisbehoeften: autonomie, binding en competentie
Autonomie
Eigen keuzevrijheid en datgeen doen wat jij wilt, leuk of belangrijk vindt
Binding (Sociale betrokkenheid)
Zijn er mensen in jouw omgeving waar jij terecht kunt (zonder last) en andersom?
Competentie
Wat gaat jouw gemakkelijk af, wat voor anderen moeilijk is?
Oplossingsgericht denken in plaats van zoeken naar pijn uit het verleden