Search
Close this search box.

A specifieke lage rugpijn

A-specifieke lage rugpijn
Dit is al de tweede keer dit jaar. Weer die zeurende pijn onder in je rug met uitstraling naar de bil. ’s Morgens voel je je heel erg oud. Met veel pijn en moeite kom je uit bed en alles wat je doet voelt alsof de handrem erop staat (stijfheid). Gedurende de dag vragen je collega’s herhaaldelijk of het wel goed met je gaat. Je zit namelijk steeds te wiebelen op je bureaustoel.

Wat is a-specifieke lage rugpijn?

Lage rugpijn wordt vaak ingedeeld in specifieke rugpijn (wanneer een specifieke structuur de oorzaak is voor de klachten zoals bijvoorbeeld een hernia) en a specifieke rugpijn. Bij a specifieke rugpijn is er geen specifieke oorzaak aan te tonen. De klachten kunnen acuut zijn (0-6 weken), subacuut (7-12 weken) of chronisch (langer dan 3 maanden). We noemen het recidiverende (terugkerende) rugklachten als er binnen één jaar meer dan 2 periodes van lage rugpijn optreden.

Symptomen die kunnen horen bij a specifieke lage rugpijn zijn:

  • Pijn in de onderrug
  • Uitstraling naar de bilregio of de bovenbenen
  • Ochtend- startstijfheid
  • Bepaalde houdingen of bewegingen kunnen de klachten verergeren
  • De pijn kan continu aanwezig zijn of in episodes

Hoe vaak komt het voor?

Aspecifieke lage rugpijn is de meest voorkomende vorm van lage rugpijn. Bijna 90% van alle mensen met lage rugpijn heeft a specifieke lage rugpijn. De eerste episode begint vaak tussen het 20e en 50e levensjaar.

Behandeling a-specifieke lage rugpijn

Bij 80 tot 90 % van de mensen met lage rugpijn verdwijnen de klachten binnen 4 tot 6 weken vanzelf. Uit onderzoek is gebleken dat (gedoseerd) in beweging blijven een positief effect heeft op het herstel.

Je kunt onderstaande stappen als richtlijn gebruiken:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding


Waarom fysiotherapie?

Wil je graag hulp of heb je twijfels over je klachten of het herstel?  Neem contact op met een fysiotherapeut of huisarts.  Voor informatie en advies kun je zonder verwijzing terecht bij een fysiotherapeut.

Indien de fysiotherapeut een andere behandeling nodig acht verwijst hij je door. Meestal is dit naar de huisarts, met mogelijk advies voor de Rugpoli, waar Peter ook twee dagen per week werkt. Als netwerktherapeut zijn wij aangesloten bij hun netwerk.