Achillespees tendinopathie

Het hardlopen ging zo lekker de laatste tijd, dat je hebt besloten om je in te schrijven voor een hardloopwedstrijd. Je trainingsintensiteit heb je wat opgevoerd om goed voorbereid de wedstrijd te kunnen lopen. Na een aantal trainingen was je achillespees wat gevoelig tijdens het hardlopen maar de pijn trok in rust ook weer weg, geen reden tot zorgen dus. Nu is je achillespees echter ook in rust pijnlijk en zelfs de druk van je schoen op je hak is oncomfortabel.

Wat is achillespees tendinopathie?

De achillespees is de sterkste pees van het lichaam en verbindt de kuitspier met het hielbeen. Als er sprake is van tendinopathie kan de pees ontstoken zijn (tendinitis), de kwaliteit en structuur van de pees zijn verminderd (tendinose) of een peesruptuur (een inscheuring of volledige scheur van de pees).

Tendinopathie ontstaat vaak geleidelijk nadat de pees een langere tijd belast is, dit hoeft niet altijd een zware belasting te zijn (overbelasting). Het kan bijvoorbeeld als gevolg van het dragen van andere schoenen (andere stand van de voeten, hierdoor een andere belasting op de pees) of het wijzigen van trainingsintensiteit.

 

Symptomen bij tendinopathie:

 • De achillespees of de aanhechting op het hielbeen is pijnlijk
 • De pees kan verdikt zijn
 • Druk op de pees of aanhechting is pijnlijk
 • Op de tenen staan, springen, hardlopen, traplopen of hinkelen geeft pijn
 • De klachten zijn meestal eerst aanwezig tijdens sporten, maar kan in een later stadium ook in rust aanwezig zijn.

Hoe vaak komt het voor?

Achilles tendinopahie kan zowel bij actieve als inactieve mensen voorkomen. Het komt het meeste voor bij actieve mensen, zo’n 24 % van de atleten ontwikkelt de aandoening.

Hardlopers hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van achillespees klachten, ongeveer 50% van alle hardlopers krijgen in hun hardloopcarrière te maken met achillespeesklachten.

  Behandeling achillespees tendinopathie

  Als er sprake is van een achillespeesruptuur (gedeeltelijk of volledig) is het belangrijk om direct contact op te nemen met een arts, vaak is het noodzakelijk om de pees zo snel mogelijk te hechten. Hierna volgt 4 tot 6 weken gips.

  60 procent van de mensen met lichte achillespeesklachten is na 10 tot 12 weken weer klachtenvrij. Bij een tendinitis of tendinose kunnen onderstaande stappen worden gevolgd.

   

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

  Waarom fysiotherapie?

  Natuurlijk herstel duurt ongeveer zes weken. Na 10 dagen tot 3 weken mag je al duidelijk verbetering merken. Is dit niet het geval of heb je twijfels?  Neem contact op met een fysiotherapeut of huisarts.  Voor informatie en advies kun je zonder verwijzing terecht bij een fysiotherapeut

  Indien de fysiotherapeut een andere behandeling nodig acht verwijst hij je door. Meestal is dit naar de huisarts, met mogelijk advies voor de Rugpoli, waar Peter ook twee dagen per week werkt. Als netwerktherapeut zijn wij aangesloten bij hun netwerk.

  De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om uit te zoeken welke bewegingen en houdingen je beter tijdelijk kunt vermijden en ook krijg je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen.

  Wij maken in onze praktijk gebruik van de McKenzie methode. Een wetenschappelijk onderbouwde methode die snel en effectief werkt. Patiënten kunnen zichzelf behandelen waardoor ze zelf meer controle hebben. En misschien nog wel het meest interessante is dat de behandeling bestaat uit het voorkomen dat de klacht terugkomt.

  Vragen over achillespees-tendinopathie? Of van je klachten af komen?

  Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur
  Online consult plannenOnline inloopspreekuur