kruisband letsel
Tijdens de voetbaltraining kreeg je een trap tegen je onderbeen, op dat moment voelde het alsof er iets knapte in de knie. Vrijwel direct werd je knie dik en pijnlijk. Je bent nu een aantal weken verder en de zwelling en pijn is afgenomen. Maar je knie voelt erg instabiel bijvoorbeeld tijdens het traplopen.
Wat is achterste kruisband letsel?
De stabiliteit in de knie komt onder andere door de voorste en achterste kruisband. De kruisbanden verbinden het boven en onderbeen met elkaar. De achterste kruisband zorgt ervoor dat het onderbeen niet te ver naar achteren kan verschuiven.
Wanneer het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen toch te ver naar achteren verschuift, dit gebeurt tijdens het overstrekken, kan de achterste kruisband overrekken of scheuren. Tijdens een frontale aanrijding in een auto komt het dashboard tegen de voorkant van het onderbeen terwijl de knie gebogen is. Dit wordt ook wel dashboardtrauma genoemd en is een typische oorzaak van achterste kruisband letsel.
Als de kruisband overrekt of een klein beetje inscheurt zijn de klachten minimaal, maar wanneer de kruisband volledig afscheurt (ruptuur), zijn de klachten duidelijker aanwezig.
De klachten lijken erg op de klachten bij voorste kruisband letsel.
Symptomen die horen bij achterste kruisband letsel zijn:
- Na trauma kan de knie dik worden
- Bij een volledige ruptuur kan er een knappend gevoel zijn in de knie tijdens het ontstaan
- Gevoel van instabiliteit bij bijvoorbeeld traplopen
- Pijn in de knie bij het landen op de hiel
Slotklachten van de knie
Hoe vaak komt het voor?
Achterste kruisband letsel kan ontstaan in alle levensfasen, maar vaak komt het voor bij sporters van jongere en middelbare leeftijd
Behandeling achterste kruisband letsel
Afhankelijk van de ernst van het letsel en de klachten kan een plan worden gemaakt.
Alleen wanneer er sprake is van ernstige instabiliteit en de kruisband volledig gescheurd is wordt er over gegaan op een operatie.
In alle andere gevallen is het raadzaam om de volgende stappen te doorlopen:
- Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
- Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
- Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
- Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding
Waarom fysiotherapie?
Als je vragen hebt over je klachten of het herstel hiervan kun je zonder verwijzing naar een fysiotherapeut. Wij kunnen je helpen met het trainen van de stabiliteit, kracht en coördinatie. Verder geven we tips en adviezen over verstandig bewegen.
Vragen over Acherste kruisband letsel? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.
Ervaar het Movitaleffect: zet vandaag de eerste stap naar meer grip op jouw leven!
Bij MoVital draait alles om samenwerking, waardigheid en zelfregie. Met onze unieke combinatie van fysiotherapie, vitaliteitstherapie en leefstijlverandering bieden we behandelingen die echte impact hebben en duurzame resultaten opleveren. Dit noemen wij het Movitaleffect.
Wacht niet langer! Ontdek hoe het Movitaleffect jouw leven kan verbeteren. Of je nu kiest voor een consult op locatie of online, wij staan klaar om samen met jou de eerste stap te zetten naar een leven vol vitaliteit, welzijn en persoonlijke ontwikkeling.