Search
Close this search box.

Acute schouderluxatie

Acute schouderluxatie

Je fietste naar huis toen er plotseling een hond de weg over rende. Je hebt het dier kunnen ontwijken maar wel met gevolg dat je van je fiets viel. En wat je je daarna nog herinnert is pijn, veel pijn in je schouder. Nadat ze in het ziekenhuis een röntgenfoto hadden gemaakt werd duidelijk dat je schouder uit de kom was.

Wat is acute schouderluxatie?

Luxatie betekend uit de kom. Bij een acute schouderluxatie schuift de schouderkop uit de schouderkom. Hierbij kunnen omliggende structuren zoals kapsels, banden en het labrum (kraakbeenring) beschadigd raken. In 95 % van de gevallen luxeert de schouder naar voren toe. De oorzaak is meestal een val op een uitgestoken hand of elleboog. Als een schouder in het verleden al vaker geluxeerd is kan en sprake zijn van instabliteit van de schouder. Een instabiele schouder heeft minder kracht nodig om uit de kom te gaan.

 

Symptomen die horen bij een acute schouderluxatie zijn:

  • Hevige felle pijn in de schouder
  • Arm nauwelijks durven bewegen
  • De schouder kan er anders uit zien omdat de kop uit de kom is.

Hoe vaak komt het voor?

Naar schattig vinden er in Nederland een paar duizend schouderluxaties per jaar plaats. Het kan voorkomen in alle leeftijdsgroepen, vaak ontstaat het tijdens een val of een ongeluk.

Behandeling acute schouderluxatie

Als er een vermoeden is dat de schouder geluxeerd is wordt er radiologisch onderzoek gedaan om uit te zoeken in welke richting de luxatie is en of er nog verder letsel is.

Daarna wordt de schouderkop weer teruggeplaatst in de schouderkom. Vaak gebeurt dit met behulp van spierverslappers, pijnstillers, soms zelfs door middel van een narcose. Zit het eenmaal weer op z’n plek, krijg je een mitella om zodat de schouder rust krijgt.

Wanneer de schouder weer in de goede positie staat is het belangrijk om de volgende stappen te doorlopen:

 

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

Waarom fysiotherapie?

Je kunt zonder verwijzing naar de fysiotherapeut als je vragen hebt over je klacht of herstel. We geven je tips en adviezen over verstandig bewegen. Verder helpen we je om de kracht stabiliteit en coördinatie weer zo goed mogelijk te herstellen.

Vragen over Acute schouderluxatie? Of van je klachten af komen?” subhead=”Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.