Search
Close this search box.

Acuut meniscus letsel

Acuut meniscus letsel

 

Je was aan het tennissen en probeerde de bal nog te halen, terwijl je draaide voelde je iets knappen in je knie. AU! Je kon niet direct iets zien aan je knie maar toen je thuis was werd hij al vrijwel direct dik en stijf.

Wat is meniscus letsel?

In de knie zitten twee halve maan vormige schijven tussen het onder en het bovenbeen, dit zijn de menisci. De binnenste en buitenste meniscus zorgen ervoor dat de druk in het kniegewricht goed verdeeld wordt. Daarnaast hebben ze ook een schokdempende functie. Verder kunnen ze ook informatie geven over de stand waarin de knie zich bevind (gebogen of gestrekt) Dit noemen ze een proprioceptieve functie.

Als er acuut meniscus letsel is, ontstaat er een scheur in de binnenste of buitenste meniscus. Soms kan er ook een stukje los scheuren en tussen het scharnierende deel van de knie schieten. Als dit het geval is kun je slotklachten ervaren, de knie blokkeert hierdoor.

Acute meniscus klachten ontstaan meestal wanneer de knie (in een gebogen stand) verdraaid wordt. Je kunt een knappend gevoel of geluid ervaren en na een paar uur wordt je knie dik.

Symptomen die horen bij acuut meniscus letsel zijn:

  • Pijn aan de kant van de gescheurde meniscus
  • Draaibewegingen van de knie geven pijn
  • Traplopen en hurken is pijnlijk
  • Slotklachten; de knie kan plots niet meer volledig buigen of strekken

Hoe vaak komt het voor?

Meniscus letsel is een veel voorkomende knieklacht. Vaak komt het voor bij sporters die doen aan: voetbal, tennis en basketbal (met veel schokbelasting).

Bij meniscus letsel is er ook vaak sprake van kruisband of knieband letsel.

Behandeling meniscus letsel

Meniscus letsel geneest uit zichzelf als de scheur niet te groot is. Vaak duurt dit herstel ongeveer drie maanden. Het is raadzaam om bij acuut meniscus letsel de volgende stappen te doorlopen:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

Wanneer de klachten als pijn zwelling en slotklachten dusdanig beperkend zijn of de scheur te groot is kan is overleg met de orthopeed een operatieve behandeling nodig zijn. Voorafgaand aan een operatie vindt een MRI scan plaats om te onderzoeken welke structuren daadwerkelijk zijn aangedaan.

Waarom fysiotherapie?

Als je vragen hebt over je klachten of herstel kun je zonder verwijzing contact op nemen met een fysiotherapeut.  We zullen tijdens de behandelingen tips en adviezen geven over verstandig bewegen. Ook kijken we welke oefeningen jouw herstel kunnen optimaliseren. Oefeningen zullen veelal gericht zijn op verbeteren van stabiliteit, spierkracht en proprioceptie.

Vragen over Meniscus letsel? Of van je klachten af komen?Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.