Search
Close this search box.

Bakerse cyste

Bakerse cyste

Je hebt al een langere tijd last van je knie. Een tijd geleden heb je tijdens het sporten meniscus letsel opgelopen. De pijnklachten zijn nagenoeg helemaal over, maar de laatste weken heb je een strak kloppend gevoel in je knieholte. Tot je verbazing voelde je zelfs een bobbel!

WAT IS Bakerse cyste?

Bij een bakerse cyste is er sprake van een onschuldige zwelling in de knieholte. De knieholte raakt gevuld met teveel gewrichtsvocht. Door de druk in de knie puilt het gewrichtskapsel aan de achterkant uit. Het kapsel is aan de achterkant het zwakst omdat daar geen spieren lopen. Vaak ontstaat de aandoening door een ander onderliggend knieprobleem zoals meniscusletsel of een los botdeeltje. Soms is er geen duidelijke oorzaak te vinden. Een bakerse cyste kan ook scheuren, dit kan erg pijnlijk zijn.

Symptomen die horen bij een bakerse cyste zijn:

  • Zwelling in de knieholte
  • Bewegingsbeperking door de zwelling
  • Strak kloppend gevoel in de knieholte
  • Soms pijn
  • Aanwezigheid van artrose in de knie, meniscusletsel of reuma

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Ongeveer 3% van de mensen die last hebben van knieklachten gaat het om een bakerse cyste. Deze goedaardige aandoening kan voorkomen op elke leeftijd, zowel bij mannen als vrouwen.

BEHANDELING Bakerse Cyste

Een bakerse cyste hoeft niet altijd behandeld te worden. Vaak verdwijnt de zwelling vanzelf als de oorzaak van de extra vochtproductie wordt behandeld.

Soms wordt de cyste leeggezogen met een naald en wordt er een ontstekingsremmer ingespoten. Dit is echter een tijdelijke oplossing omdat de oorzaak niet wordt behandeld.

In uitzonderlijke gevallen wordt de cyste operatief verwijderd. Ook hier is het erg belangrijk om de oorzaak ook aan te pakken anders is de kans groot dat de cyste blijft bestaan of terugkomt.

WAAROM fysiotherapie?

Als je vragen hebt over je klachten kun je zonder verwijzing naar een fysiotherapeut gaan. We kunnen tijdens de fysiotherapie behandelingen het onderliggende knieprobleem aanpakken. Uiteindelijk zal de bakerse cyste dan vaak vanzelf verdwijnen. We geven je tips en adviezen over verstandig bewegen en kijken welke bewegingen je kunnen helpen bij het herstel.

Vragen over Bakerse Cyste? Of van je klachten af komen?Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.