Bekkeninstabiliteit
Tijdens de zwangerschap had je al wat klachten; pijn in de onderrug en in de liezen. Traplopen en omdraaien in bed was absoluut geen pretje. Van meerdere mensen om je heen hoorde je dat die klachten er een beetje bij horen. Zelf had je namelijk ook verwacht dat de klachten wel over zouden gaan na de bevalling, maar tevergeefs, de klachten zijn nog steeds aanwezig.
WAT IS Bekkeninstabiliteit?
Het bekken bestaat uit drie botstukken, er zijn verschillende banden die over het gewricht lopen die de botstukken bijeen houden. Wanneer de banden verslappen, worden de gewrichten soepeler en kunnen er klachten ontstaan. Bij overbelasting of beschadiging van de banden spreken we van bekkeninstabiliteit. Meestal ontstaan de klachten tijdens de zwangerschap of kort na de bevalling. De klachten kunnen ook ontstaan door een ongeluk, val, of het verslappen van de dwarse en schuine buikspieren.
Symptomen die kunnen horen bij bekkeninstabiliteit zijn:
- Pijn in de onderrug, stuitje, de buik, achterkant of zijkant bovenbenen, in de liezen of aan het schaambeen
- Klachten bij traplopen, omdraaien in bed, langdurig zitten, opstaan uit stoel en wandelen
- Pijn tijdens menstruatie of seksuele gemeenschap
- Pijn bij schokkende bewegingen zoals fietsen, hardlopen
- Niet op 1 been kunnen staan
- Startpijn na inactiviteit
- Vermoeidheid
HOE VAAK KOMT HET VOOR?
Bekkeninstabiliteit komt veel voor bij zwangere vrouwen of vrouwen die kort geleden bevallen zijn. Maar ook mannen en niet zwangere vrouwen kunnen te maken krijgen met dit klachtenbeeld.
BEHANDELING Bekkeninstabiliteit
Het is belangrijk om een goede balans te creëren tussen rust en activiteit. Er is rust nodig om de overbelaste banden en kapsels te laten herstellen en de juiste activiteit om spierzwakte te voorkomen. Je kunt de onderstaande stappen als richtlijn gebruiken:
- Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
- Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
- Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
- Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding
WAAROM fysiotherapie?
Je kunt zonder verwijzing naar een fysiotherapeut als je hulp en of advies wil. De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om uit te zoeken welke bewegingen en houdingen je beter tijdelijk kunt vermijden en ook krijg je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen.
Vragen over Bekkeninstabiliteit? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.
Ervaar het Movitaleffect: zet vandaag de eerste stap naar meer grip op jouw leven!
Bij MoVital draait alles om samenwerking, waardigheid en zelfregie. Met onze unieke combinatie van fysiotherapie, vitaliteitstherapie en leefstijlverandering bieden we behandelingen die echte impact hebben en duurzame resultaten opleveren. Dit noemen wij het Movitaleffect.
Wacht niet langer! Ontdek hoe het Movitaleffect jouw leven kan verbeteren. Of je nu kiest voor een consult op locatie of online, wij staan klaar om samen met jou de eerste stap te zetten naar een leven vol vitaliteit, welzijn en persoonlijke ontwikkeling.