Beweging, de beste manier op je lichaam te ‘voeden’

We leven in een wereld waarin de technologische middelen bijna oneindig zijn. Het heeft geleidt tot mooie ontwikkelingen die het werk mogelijk efficiënter en makkelijker maken. Men kan meer produceren en de opdrachten kunnen sneller worden binnen gehaald omdat er met een druk op de knop kan worden gecommuniceerd met de andere kant van de wereld. Allemaal voorbeelden die voor een bedrijf een essentiële en waardevolle investering zijn geweest. Maar wat betekent dit voor de gezondheid en welzijn van de mens?

 

Beweging om je lijf te vertellen dat je wilt blijven leven

Beweging zorgt voor het voeden van de gewrichten en geeft je daarmee de vrijheid om datgeen te doen wat je leuk vindt!. Verder geeft beweging je meer focus, verhoogd het je wilskracht en verbeterd het je nachtrust. Daarnaast zorgt elk uur 2 minuten bewegen voor het op peil houden van alle interne regelsystemen. Allemaal voorbeelden waarin de rol van beweging wordt benadrukt. Maar loopt dit in lijn met ons dagelijks leven of valt er nog winst te behalen?

Kijk eens om je heen. Wat is het beeld wat veelvuldig naar voren komt? en hoe ziet de werkdag van andere mensen er uit? Veelal valt de gemiddelde dag samen te vatten als: We rijden naar het werk, zitten 8 uur per dag achter ons bureau en nemen geen tijd voor een pauze aangezien we overspoeld worden met deadlines en taken. Aan het eind van de dag rijden we het zelfde, saaie stuk weer terug naar huis. Vervolgens ploffen we na het avondeten ‘uitgeblust’ neer op de bank voor het Acht-uur journaal. Hoewel, meestal halen we dit niet eens omdat we dan al liggen te dutten. Vrijwel nergens zien we ook maar een moment van beweging of activiteit.

Wat is nu het punt dat we willen maken? Een mens is simpelweg niet gemaakt om langdurig inactief te zijn. Maar mede door alle technologische ontwikkelingen zijn we minder gaan beweging. Waar je voorheen naar je collega liep aan het einde van de gang om iets te vragen, stuur je nu simpelweg een berichtje. Uiteraard blijft de mens verantwoordelijk voor zijn of haar gedrag en is het is daarmee te makkelijk om de technologie op de ’schuld’ te geven. Beweging is van essentieel belang en zorgt er namelijk voor dat je jezelf een signaal geeft dat je wilt blijven leven. Je geeft je lichaam daarmee de aandacht die het verdient. Zoals in bovenstaand voorbeeld duidelijk wordt gebeurt dit in de meeste gevallen niet. Nu hoor ik je denken? Wat kunnen we inzetten als tegenhanger voor het inactieve leven dat we lijden?

 

Het doorbreken van een gewoonte

Voordat we kunnen starten met het inzetten van beweging op de werkvloer is het eerst zaak om daadwerkelijk getriggerd te worden om dit te gaan doen. We hebben het hier over gedrag en gewoontes waarvan we eerst bewust dienen te zijn. Zoek naar een trigger die bij jouw past. Mogelijk kunnen de volgende triggers bij je passen.

installeer een programma op je computer zodat het scherm ieder uur op een ‘zwart’  springt. Je computer is hiermee vergrendeld en zal enkele minuten later weer ontgrendelen. Precies genoeg tijd om een vorm van beweging toe te passen. Daarnaast zou je mogelijk ieder uur een wekker (trillend) op je telefoon kunnen installeren om bewustwording te creëren. Indien je langere tijd ongestoord door wil werken maar wel getriggerd wil worden kan het plakken van een ‘memo’ blaadje op je computerscherm haalbaar zijn. Zo wordt je indirect niet afgeleid door bovenstaande twee voorbeelden, maar wordt je wel herinnerd  Indien je een van de bovenstaande, of eigen triggers hebt toegepast is het tijd voor actie. Maar wat ga je nu doen?

 

Praktische tips

 

Meer bewegen in je vrije tijd

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Oftewel: Iedere dag 30 minuten matig tot intensief bewegen is voor velen niet geheel onbekend. Het actief hierop gaan sturen geeft je lichaam een gevoel van vrijheid en daarmee een signaal om te blijven leven. Probeer het toepasbaar te maken in je vrije tijd. Dit betekent ’s avonds een stukje stevig wandelen of de kleinere boodschappen met de fiets halen. Wil je precies weten wat de positieve effecten zijn? lees het dan na op https://www.gezondheidsnet.nl/sporten/wanneer-beweeg-je-voldoende 

 

Meer bewegen (mede op je werk)

Ga ieder uur 2 minuten bewegen en houdt daarmee alle regelsystemen in je lichaam op peil. Dit betekend even naar het toilet of het koffiezetapparaat. Indien het toepasbaar is ga je op een goeie dag deze handelingen toepassen op een verdieping/afdeling hoger of lager dan je eigen.

Uiteraard valt niet alle winst te behalen in de tijd de tijd dat we 2 minuten bewegen en daarmee dienen we de dagelijkse beweging iets uit te breiden. Dit doen we middels de ‘vitabreak’ Dit zijn 5 vrij eenvoudige bewegingen die toepasbaar zijn op je bureaustoel ongeacht je kleding.  Laten we de 5 bewegingen even kort doorlopen om je met de juiste tools op pad te sturen. Je vindt je vitabreak op https://movital.nl/vitabreak/ 

 

  • Buikademhaling, laag naar je buik ademen en verleng je uitademing (rem jezelf)
  • W pomp, tegenovergestelde beweging waarbij je bovenrug en schouders meer ruimte krijgen
  • Kinplaatsing, Tegenovergestelde beweging om je nek weer door het ‘midden’ te laten bewegen
  • Appeltjes plukken, Ruimte creëren tussen je tussenwervelschijf (armen op je schouders is een optie i.v.m kleding)
  • Zittende heupinzet, Activatie van je bilspier

Geef jezelf meer bewegingsvrijheid door iedere beweging 10 keer te herhalen.

 

Conclusie 

Een mens is niet gemaakt om langdurig inactief te zijn. Hierdoor kunnen ongemakken als stijfheid en pijn optreden. Veel ontwikkelingen in de technologie in combinatie met het gedrag van de mens zijn mede verantwoordelijk voor het gegeven dat we veel van onze tijd zittend doorbrengen. Zoals eerder gesteld is het te makkelijk om één zondebok aan te wijzen en dat zullen we dus ook zeker achterwege laten. Leg je focus op datgeen waar je controle over hebt, je eigen gedrag en gewoontes. De boog kan niet altijd gespannen zijn en rustmoment voor jezelf inbouwen is daarmee een niet te onderschatten factor. Neem veelvuldig de tijd om te gaan beweging in de vorm van de NNGB, ieder uur 2 minuten bewegen of het inzetten van de vitabreak. Alle drie zijn afzonderlijk uitstekende tools, maar werken het beste gecombineerd. Zoek een manier om jezelf te triggeren om over te gaan tot actie en kies daarbij de methode die het beste bij je past. Geef je lichaam de beweging die het verdient!

Robin Sijbom is vitaliteitscoach bij MoVital. De opleiding tot vitaliteitscoach volgde hij bij Chivo kennisinstituut en deed daarnaast veel kennis en ervaring op bij MoVital onder leiding van vitaliteitstherapeut Peter Hagel. Onder het motto: Het is geen kwestie van positief denken, het is een kwestie van positief voelen helpt Robin graag mensen om meer uit hun leven te halen en de beste versie van zichzelf te worden.

Anderen bekeken ook: