Search
Close this search box.

Binnenste enkelband letsel

Binnenste enkelband letsel

Je hebt er de hele week al naar uitgekeken. Zondagochtend weer heerlijk op de tennisbaan staan. Na wat stretchen, rustig inslaan en een slokje water gaat het dan echt beginnen. Je moet gelijk al flink wat moeite doen om de ballen weer terug over het net te krijgen. Maar dan! Een korte bal over het net. Met de laatste krachtsinspanning probeer je de bal nog te halen, maar dan gaat het flink fout! Je voelt gelijk dat het niet goed zit…

WAT IS Binnenste enkelband letsel?

Aan de binnenkant van het enkelgewricht zitten stevige banden die ervoor zorgen dat de voet niet te ver naar buiten beweegt ten opzichte van het onderbeen. Als de voet naar buiten beweegt (eversie) en de kracht is te groot, dan raken de enkelbanden beschadigd. Vaak gebeurt dit tijdens een ongeluk of val waarbij de voet met een flinke kracht naar buiten beweegt (eversie trauma). In de meeste gevallen zullen een aantal vezels of delen beschadigen. In het ergste geval scheuren ze helemaal af.

 

Symptomen die kunnen horen bij binnenste enkelband letsel zijn:

  • Pijn aan de binnenzijde van de enkel
  • Eversie (naar buiten bewegen van de voet) is pijnlijk
  • Druk op de binnenste enkelbanden geeft pijn
  • Gevoel van instabiliteit
  • Blauwverkleuring en of zwelling van de enkel

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Meestal ontstaat er letsel aan de buitenste enkelbanden, letsel aan de binnenste is redelijk zeldzaam.

BEHANDELING Binnenste enkelband letsel

Wanneer de enkelbanden helemaal zijn afgescheurd kan er operatief een reconstructie overwogen worden als conservatieve behandeling onvoldoende resultaat geeft.

Bij een gemiddelde, minder ernstige enkelverstuiking duurt het natuurlijke herstel 3 tot 8 weken. In ernstigere gevallen kan het herstel maanden tot langer dan een jaar duren.

Het is verstandig om onderstaande stappen als richtlijn te gebruiken:

 

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

WAAROM fysiotherapie?

Als je vragen hebt over je klachten of als je hulp wil bij het herstel kun je naar een fysiotherapeut gaan zonder een verwijzing van een arts of specialist. Tijdens het fysiotherapeutische consult geven we je tips en adviezen over verstandig bewegen. Het doel van de behandelingen is het verbeteren van de stabiliteit van de enkel en optimale herstelmogelijkheden creëren.

Vragen over Binnenste enkelband letsel? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.