Zoek
Sluit dit zoekvak.

Buitenste enkelband letsel

Buitenste enkelband letsel

Tijdens de wandeling in je middagpauze was je druk in gesprek met je collega over jullie vakantieplannen. Voordat je het wist lag je op de grond.  Je verzwikte je enkel omdat er een tegel scheef was gezakt. Je had direct pijn aan de buitenkant van de enkel en al snel werd het dik en blauw.

WAT IS Buitenste enkelband letsel?

Extreme bewegingen in de enkel worden opgevangen door stevige bandstructuren. De buitenste enkelbanden bevindt zich aan de buitenkant van de enkel en zorgen ervoor dat de voetzool niet naar binnen toe zwikt en de enkel naar buiten (inversie). Wanneer de enkel verzwikt komen de buitenste enkelbanden volledig op rek, de banden kunnen hierbij inscheuren of afscheuren.

Bij graad 1 spreken we over een lichte verrekking, er zijn dan enkele vezels van de band ingescheurd. Bij graad 2 is een band volledig afgescheurd en bij graad 3 zijn er meerdere banden afgescheurd.

 

Symptomen die kunnen horen bij buitenste enkelband letsel zijn:

  • Pijn aan de buitenkant van de enkel/voet
  • Zwelling (de eerste dagen na het ontstaan van het letsel)
  • Bloeduitstorting
  • Gevoel van instabiliteit in de enkel
  • Beweging in de enkel geeft pijn, vooral het naar binnen draaien van de onderkant van de voet

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Buitenste enkelband letsel is een zeer veel voorkomende blessure in de enkel. Deze blessure kan voorkomen op alle leeftijden maar wordt vaak gezien bij mensen tussen de 15 en 35 jaar oud. Sporters die veel springen, draaien of een contactsport beoefenen lopen een groter risico.

BEHANDELING buitenste enkelband letsel

Na het ontstaan van het letsel is het belangrijk dat de pijn en zwelling minder worden, rust kan hierbij helpen. Onderstaande stappen kun je als richtlijn gebruiken:

 

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

Het volledige herstel van verrekte of gescheurde enkelbanden duurt 6 tot 12 weken. Pijnklachten kunnen zelfs tot een jaar aanwezig zijn.

WAAROM fysiotherapie?

Als je vragen hebt of hulp wilt bij je herstel kun je zonder verwijzing naar een fysiotherapeut. De fysiotherapeutische behandeling is er erop gericht om de belastbaarheid van de enkel weer te vergroten. We zullen je tips en adviezen geven over verstandig bewegen en ook krijg je specifieke oefeningen die bijdragen aan je herstel.

Vragen over Buitenste enkelband letsel? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.