Search
Close this search box.

Carpaal tunnel syndroom

Carpaal tunnel syndroom

Het begon met af en toe wat tintelingen in de handpalm. Maar nu word je ’s nachts wakker van de pijn in je pols en hand. Je verloskundige vertelde dat dit soort klachten vaker voor komt tijdens de zwangerschap, het wordt ook wel carpaal tunnel syndroom genoemd.

WAT IS Carpaal tunnelsyndroom?

Aan de voorkant van het polsgewricht wordt een tunnel (carpale tunnel) gevormd door handwortelbeentjes en een peesblad. Door de tunnel lopen zenuwen en pezen vanuit de onderarm naar de hand. Door herhaalde bewegingen van de hand, hand-arm trillingen en werkhouding kan er zwelling ontstaan in de carpale tunnel. Als de carpale tunnel te nauw wordt kan de zenuw (nervus medianus) bekneld raken, hierdoor ontstaan klachten zoals:

  • Pijn tintelingen en/ of een doof gevoel in de vingers en handpalm
  • Krachtverlies in de hand
  • Verminderd gevoel in de hand
  • Pijn tijdens de nacht

Er zijn een aantal testen die de verdenking van carpaal tunnel syndroom kunnen versterken.

Met een EMG (zenuwgeleidingsonderzoek) kan met behulp van kleine stroomstootjes de functie van de zenuwen worden getest. EMG wordt vaak alleen gedaan als er een operatie wordt overwogen.

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Carpaal tunnel syndroom komt vaak voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Naar schatting heeft 9% van de volwassen vrouwen in Nederland last van carpaal tunnel syndroom, bij mannen is dit 0,6%. Mensen met reumatoide artritis, overgewicht of zwangere vrouwen hebben een grotere kans op het ontwikkelen van deze klachten.

BEHANDELING Carpaal tunnelsyndroom

25% van de mensen die carpaal tunnel syndroom heeft blijkt binnen een jaar spontane vermindering van klachten te hebben.

Je kunt als richtlijn de volgende stappen aanhouden:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

WAAROM fysiotherapie?

Natuurlijk herstel duurt ongeveer zes weken. Na 10 dagen tot 3 weken mag je al duidelijk verbetering merken. Is dit niet het geval of heb je twijfels?  Neem contact op met een fysiotherapeut of huisarts.  Voor informatie en advies kun je zonder verwijzing terecht bij een fysiotherapeut

De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om uit te zoeken welke bewegingen en houdingen je beter tijdelijk kunt vermijden en ook krijg je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen.

Vragen over Carpale tunnel syndroom Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.