Cervicaal houdingssyndroom

Je ziet erg tegen vandaag op, weer een lange dag achter de computer en in de boeken. Tot nu toe is het elke keer raak weer raak! Een pijnlijke en stijve nek is het resultaat.

WAT IS Cervicaal houdingssyndroom?

Cervicaal houdingssyndroom wordt ook wel houding gerelateerde nekpijn of tired neck syndrome genoemd. Wat hiermee bedoeld wordt is pijn in de nek en bovenrug als gevolg van een houding. Vaak staat het hoofd ten opzichte van de romp (voor een langere tijd) te ver naar voren en ontstaat er een disbalans tussen de spieren van de nek. Door een langdurige disbalans kunnen verschillende structuren zoals wervels, tussenwervelschijven en spieren overbelast raken.

Symptomen die kunnen horen bij het cervicaal houdingssyndroom zijn:

 • Pijn in de nek
 • Vermoeid gevoel in de nek
 • Stijve nek
 • Soms ook klachten van het kaakgewricht

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Cervicaal houdingssyndroom kan op elke leeftijd voorkomen en komt veel voor bij mensen die langdurig achter een bureau of tafel zitten (lezen, studeren, schrijven, computer, tablet). Het kan ook voorkomen wanneer je langdurig met beide armen naar voren zit zoals bijvoorbeeld tijdens autorijden.

  BEHANDELING Cervicaal houdingssyndroom

  Het is belangrijk om te achterhalen welke houding of activiteit de klachten veroorzaken. Daarnaast is het goed om te weten hoe je een rechte houding kunt aannemen en handhaven.  Het is goed om niet te lang in eenzelfde houding te zitten/staan. De beste houding is de volgende.

  WAAROM fysiotherapie?

  Als je graag hulp en advies wilt kun je zonder verwijzing bij een fysiotherapeut terecht. Tijdens het fysiotherapeutische consult achterhalen we de oorzaak van het ontstaan van de klachten. Je krijgt tips en adviezen over verstandig bewegen en we gaan kijken welke bewegingen en houdingen je beter even kunt vermijden en welke juist positief zijn voor je herstel.

  Wij maken in onze praktijk gebruik van de McKenzie methode. Een wetenschappelijk onderbouwde methode die snel en effectief werkt. Patiënten kunnen zichzelf behandelen waardoor ze zelf meer controle hebben. En misschien nog wel het meest interessante is dat de behandeling bestaat uit het voorkomen dat de klacht terugkomt.

  Vragen over Cervicaal houdingssyndroom? Of van je klachten af komen?

  Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur
  Online consult plannenOnline inloopspreekuur