Search
Close this search box.

Cervicogene hoofdpijn

 

Cervicogene Hoofdpijn

Een aantal maanden geleden heb je een auto-ongeluk gehad. Gelukkig is alles goed afgelopen en zijn alle klachten die je na die tijd had weer over. Alleen is die vervelende hoofdpijn nog steeds aanwezig. Er is geen moment dat de hoofdpijn er niet is en de hoofdpijn zit altijd op dezelfde plek aan één kant in het hoofd. Ook gaat het bewegen van het hoofd erg lastig en voelt je nek stijf.

 

WAT IS Cervicogene Hoofdpijn?

Bij cervicogene hoofdpijn is er geen probleem in het hoofd zelf.  Men vermoedt dat de nervus trigeminus (een hoofdzenuw) overprikkeld raakt in de nek, de exacte oorzaak is niet bekend.

Symptomen die horen bij cervicogene hoofdpijn zijn:

  • Continu aanwezige hoofdpijn
  • Pijn aan een kant van het hoofd
  • Pijn in de nek of arm aan dezelfde kant als de hoofdpijn
  • Beperkte mobiliteit in de nek

 

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Deze vorm van hoofdpijn komt in 0.17 – 4 procent van de Nederlandse bevolking voor, vier keer vaker bij vrouwen dan bij mannen. In meer dan de helft van de gevallen na een auto ongeluk. 

 

BEHANDELING Cervicogenen hoofdpijn

Als je twijfelt of als je ernstige hoofdpijnklachten hebt is het verstandig om contact op te nemen met een arts of specialist.

Een combinatie van houdingsinstructie, spierversterkende oefeningen en het verbeteren van de mobiliteit van de nek blijkt het meest effectief te zijn bij het behandelen van cervicogene hoofdpijn.

 

WAAROM fysiotherapie?

Je kunt zonder verwijzing van een arts contact opnemen met een fysiotherapeut. Indien de fysiotherapeut een andere behandeling nodig acht verwijst hij je door. Meestal is dit naar de huisarts, met mogelijk advies voor de Rugpoli, waar Peter ook twee dagen per week werkt. Als netwerktherapeut zijn wij aangesloten bij hun netwerk.

De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om uit te zoeken welke bewegingen en houdingen je beter tijdelijk kunt vermijden en ook krijg je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen.

Wij maken in onze praktijk gebruik van de McKenzie methode. Een wetenschappelijk onderbouwde methode die snel en effectief werkt. Patiënten kunnen zichzelf behandelen waardoor ze zelf meer controle hebben. En misschien nog wel het meest interessante is dat de behandeling bestaat uit het voorkomen dat de klacht terugkomt.

Vragen over Hoofdpijn? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.