Chronische lage rugpijn


Chronische lage rugpijn

Je staat er ’s ochtends mee op en gaat er ’s avonds mee naar bed. Een constant zeurende en aanwezige pijn in je lage rug. Na tal van medische onderzoeken in de vorm van bloedonderzoek, röntgenfoto, MRI en meerdere medisch specialisten verder, wordt er (nog steeds) geen aanwijsbare oorzaak gevonden. Je start uiteindelijk met allerlei therapievormen waarvan het gewenste en verlichtte effect doorgaans helaas maar van korte duur is. Je krijgt uiteindelijk het advies om het te accepteren en er mee te leren leven. Je krijgt de diagnose ‘chronische pijn’ die veelal onder de categorie SOLK (Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klacht) wordt geschaard. Maar wat kun jij met deze diagnose? Ben jij de enige met deze klachten?


Wat is chronische lage rugpijn?

Pijn en stijfheid zijn een beschermingsmechanisme van ons lichaam. Het is hierbij een constante schakeling tussen ‘functionele reacties’ van je lichaam en overbezorgdheid. Je lichaam beoordeelt het gevaar door een voorspelling op basis van eerdere ervaringen, verwachting en gevoelssensoren.

Concreet: Je zit gezellig met familie of vrienden bij de vuurkorf. Je merkt dat er een blok hout precies op de rand ligt en wilt voorkomen dat deze op de grond valt. Zonder na te denken reik jij je hand richting het vuur. Voordat jij überhaupt bij het blok hout komt geef jouw lichaam je pijn met als gevolg dat jij je hand terugtrekt. Dit is een volstrekt normale reactie, waarbij je lichaam handelt uit bescherming, bescherming dat er daadwerkelijk iets gebeurt. Helaas is deze voorspelling van een dreigend gevaar vaak onjuist en het beschermingssysteem is daarmee verkeerd afgesteld. Jouw lichaam is niet overtuigd dat het veilig genoeg is en zal veel bestempelen als een gevaar. Er lichaam ervaart het nog steeds als een ‘code rood’ terwijl de storm al is gaan liggen.

De pijn zit gewoon op de plek waar je het voelt, niet tussen je oren

Symptomen bij chronische pijn

  • Klachten zijn nagenoeg constant aanwezig
  • Klachten houden 12 weken of langer aan
  • Suboptimaal functioneren (werk, prive)
  • Verminderde fysieke activiteiten
  • Verminderde sociale activiteiten
  • Slaapproblemen
  • Wisselende stemming

Hoe vaak komt het voor?

Gemiddeld heeft 1 op de 5 volwassenen last van chronische pijn. Van deze groep heeft maar liefst 34% een pijnscore 8 (schaal van 1- 10). Naar schatting is 80% van deze klachten werk gerelateerd. Het geeft daarmee weer hoe groot en ingrijpend deze klacht is.

Je wordt niet gehoord, wordt van het kastje naar de muur gestuurd en krijgt het advies: ‘Accepteer het en leer er mee leven’

 

Behandeling Chronische lage rugpijn

 

  • Hoe werkt pijn en wat kun je er mee?
  • Overige factoren die een rol spelen meepakken indien nodig (slaapschuld, roken, beweegarmoede)
  • Ontspannen en verminderen van de druk
  • Werken vanuit je kracht en het gewricht laten bewegen door ‘het midden’
  • Combineren en uitdagen in complexere bewegingen
  • Onderhandelen met je lichaam. Bedreiging en/of overbezorgdheid laten controleren /laten afnemen
  • Ontdekken wat je leuk vindt op het gebied van bewegen
  • Veilig (blijven) bewegen om daarmee het systeem te herprogrammeren (Uit de comfort zone)
  • (door)breek de gewoonte / visualisatie
  • Werken aan een autonoom en zinvol leven, zelfs wanneer de klachten aanwezig blijven.


WAAROM Vitaliteitstherapie?

Binnen 3 sessies een duidelijk verklaring voor de bedreiging/ overbezorgdheid van je lichaam met daarbij een op maat gemaakt behandelplan

Geen verwijzing nodig van huisarts of ander (medisch) specialist. Belangrijke kanttekening: Het betreft patiënten /cliënten die al onderzocht zijn door een huisarts en waarbij de klachten aanhouden zonder dat er een onderliggende medische oorzaak is.

Een vitaliteitstherapeut is bekend met deze ziektes en managet de omliggende omgevingsfactoren om zo symptomen te minderen (basisbehoeften) ,dan wel mogelijke genezen te bewerkstelligen.

Samen werken we aan basisbehoeften: autonomie, binding en competentie

Autonomie
eigen keuzevrijheid en datgeen doen wat jij wilt, leuk of belangrijk vindt

Binding (Sociale betrokkenheid)
Zijn er mensen in jouw omgeving waar jij terecht kunt (zonder last) en andersom?

Competentie
Wat gaat jouw gemakkelijk af, wat voor anderen moeilijk is?

Oplossingsgericht denken in plaats van zoeken naar pijn uit het verleden

Krachten bundelen -> maak gebruik van jouw gewoontes

Vragen over chronische rugpijn? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.