Chronische vermoeidheid
Iedere ochtend dat je wakker wordt lijkt het wel alsof je steeds minder energie hebt. De laatste ochtend dat je écht uitgerust wakker werd kun jij je zelfs niet eens meer herinneren! Voorheen kon je alle ballen zonder problemen hoog houden, maar vandaag de dag is mogelijk werken, sporten of sociale activiteiten volgen al een hele opgave!
Je wil wel, maar het kan simpelweg (nog) niet.
Een constant aanwezige vermoeidheid met allerlei bijkomende en samenhangende symptomen. Na meerdere onderzoeken (röntgenfoto, MRI of scan) wordt er geen duidelijk, aanwijsbare oorzaak gevonden. Gestarte behandelmethodes hebben niet of nauwelijks effect, of zijn vaak van korte duur. Je krijgt de diagnose ‘chronische vermoeidheid! Maar wat kun je hier mee?
Je wordt niet gehoord, wordt van het kastje naar de muur gestuurd en krijgt het advies: ‘Accepteer het en leer er mee leven’ Dit vraagt een compleet en integrale aanpak, Vitaliteitstherapie!
Chronische vermoeidheid, wat is er concreet over bekend?
Wat is chronische vermoeidheid en wat kun je er aan doen?
1) Wanneer is er sprake van chronische vermoeidheid?
- Chronische vermoeidheid is langer aanwezig dan 12 weken
- In veel gevallen is er geen duidelijk, aanwijsbare oorzaak voor de klachten
- Chronische vermoeidheid wordt in bovenstaand geval gediagnostiseerd als SOLK
(Somatische onverklaarbare lichamelijke klachten) - Niet uitgerust wakker worden
- Langdurig uitgeput zijn na (fysieke) activiteiten
- Kleine inspanning kan de klacht al doen verergeren
- Concentratieproblemen
- Sneller geïrriteerd of gefrustreerd
- Duizeligheid bij het opstaan na zitten of liggen
- Je ervaart pijn (heftiger)
2) De pijn heeft invloed op je gemoedstoestand. Je bent prikkelbaar, sneller gefrustreerd of loopt vast in emoties.
3) Het lukt je niet meer om jouw gewone dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Bijvoorbeeld op jouw werk, thuis, in jouw contacten of in het verkeer.
Je lichaam ervaart een bedreiging. Er is nog steeds sprake van ‘code rood’ terwijl de daadwerkelijke storm al enige tijd is gaan liggen
Hoe vaak komt het voor?
De cijfers zeggen genoeg. In Nederland leven gemiddeld tussen de 44.200 en 130.900 patiënten met het chronisch vermoeidheid syndroom (CVS/ME). Naar schatting komen daar gemiddeld zelfs 4400 nieuwe patiënten per jaar bij. 20 tot 25% van deze groep leeft zelfs volledig in bed. Hierdoor is het niet mogelijk om deel te kunnen nemen in de maatschappij. Het geeft aan hoe groot de impact is, maar vooral hoe groot de beperkende factor is
Wat is chronische vermoeidheid?
Na tal van onderzoeken te hebben gehad waarbij geen duidelijke, aanwijsbare oorzaak is gevonden voor je instantie vermoeidheid. Vanwege het feit dat er met de huidige techniek van vandaag de dag niks gevonden wordt is natuurlijk ontzettend fijn! Technisch gezien ben jij namelijk gewoon gezond verklaard. Een fijne conclusie, maar geen diagnose. Omdat het stellen van een diagnose lastig is en blijft. Hebben we hier te maken met ALK, Aanhoudende Lichamelijke Klachten. Concreet: Chronisch vermoeidheid syndroom, afgekort tot CVS/ME. Dagelijks functioneren wordt gehinderd, concentreren of dingen onthouden wordt lastiger en je wordt beperkt in datgeen wat je juist zo leuk vindt! Maar hoe ga je er voor zorgen dat je er langzamerhand weer bovenop komt.
Hoe nu verder?
- Voorkom het onnodig irriteren van je lichaam. Je brein is overbezorgd en is zoekende naar veiligheid.
- Vitaliteitsweb voor inzicht in jouw vitaliteit en (verborgen) stressoren
- Ontspanning en slaapplan afgestemd op jouw biologische ritme
- Slaapomgeving (anders) inrichten
- Slaaprovers in kaart brengen, Wat weerhoudt jou van je nachtrust?
- Ontdek hoe op: https://movital.nl/slapen/
- Antwoord op de vraag wat jij echt belangrijk vindt
- Eigen plan (draaiboek) voor een goed leven met eigen levensdoelen.
- Beweeg binnen je mogelijkheden (zoek vrienden op, maak uitstapjes)
Geeft een positief effect en zorgt letterlijk dat je leeft waardoor je minder bezig bent met de pijn/de klacht (overleven) - Werkend aan een autonoom (eigen keuzevrijheid) en zinvol leven, zelfs wanneer de klachten niet afnemen.
Is chronische vermoeidheid te behandelen?
Misschien kunnen we chronische vermoeidheid nog niet volledig behandelen. We kunnen wel symptomen minderen, eventueel leren accepteren, jouw omgeving gericht gebruiken, inzicht krijgen en helpen te werken aan een vitaal leven. Controle herwinnen!
Waar sta je en wat is de voortgang (meten)?
Wij hebben gekozen voor een methode, waarbij een vragenlijst ook aangeeft welke gerichte behandeling meest passend is. Een op maat gemaakt plan. Wij maken gebruik van een vragenlijst afkomstig uit Zelfbeschikkingstheorie (ZDT), een wetenschap binnen de psychologie. De uitkomst van deze vragenlijst geeft een concreter en persoonlijker plan van aanpak. Daarnaast maken we gebruik van de CSI vragenlijst. Hiermee kunnen we pijn classificeren en kunnen we nog gerichter gaan behandelen
Onze aanpak
- Hoe werkt pijn en wat kun je er mee?
- Overige factoren die een rol spelen meepakken indien nodig (slaapschuld, roken, beweegarmoede)
- Ontspannen en verminderen van de druk
- Werken vanuit je kracht en het gewricht laten bewegen door ‘het midden’
- Combineren en uitdagen in complexere bewegingen
- Onderhandelen met je centraal zenuwstelsel (je brein) Bedreiging en/of overbezorgdheid laten controleren / laten afnemen
- Ontdekken wat je leuk vindt op het gebied van bewegen
- Veilig (blijven) bewegen om daarmee het systeem te herprogrammeren (Uit de comfort zone)
- (door)breek de gewoonte / visualisatie
- Werken aan een autonoom en zinvol leven, zelfs wanneer de klachten aanwezig blijven.
Meet vitaliteit met ons vitaweb
Vitaliteitstherapie?
Vitaliteitstherapeuten Robin en Peter leggen uit hoe een vitaliteitstherapie bebehandeling jou van overleven naar leven helpt.
Van verkennen, veranderen naar volhouden.
Een vitaliteitstherapeut helpt jou om te varen met een heldere bestemming (LEVEN) in plaats van gefrustreerd stressvol hozen (OVERLEVEN). Verken en leer doelstellingen volhouden, obstakels als vermoeidheid, angst of pijn te overwinnen en beter te worden in stress.
BEWEEG – LEER – LEEF
reserveer vandaag nog een afspraak