Search
Close this search box.

Claudicatio intermittens

Claudicatio Intermittens (etalagebenen)

Een lekkere wandeling na het eten is helaas niet meer mogelijk zonder steeds even te stoppen of op een bankje te moeten gaan zitten. Na een paar honderd meter lopen krijg je een pijnlijk, krampachtig gevoel in je kuit. Wanneer je vervolgens even stil staat wordt dit gevoel minder, maar als je weer begint met lopen komt hetzelfde gevoel weer op.

WAT IS Claudicatio Intermittens?

Bij etalagebenen (ook wel arteriele claudicatio intermittens genoemd) krijgen de beenspieren te weinig zuurstof tijdens het lopen of fietsen. Hierdoor ontstaan klachten zoals pijn, kramp en vermoeidheid in de benen. De bloedtoevoer naar de beenspieren is verminderd doordat er kalk en een vettige substantie aan de binnenwand van de slagaders blijft zitten. Dit wordt ook wel plaque vorming genoemd. De slagaders kunnen hierdoor ernstig vernauwen.

De naam etalagebenen is ontstaan omdat mensen die met deze klachten in een winkelstraat lopen, steeds even voor een etalage stil staan omdat de klachten dan even verminderen.

 

 

Symptomen die horen bij etalagebenen zijn:

  • Pijn, kramp of vermoeid gevoel in de benen tijdens lopen of fietsen
  • Stilstaan of rust verminderen de klachten (in ernstige gevallen kunnen de klachten ook in rust aanwezig zijn)
  • Bergopwaarts lopen kan eerder klachten geven
  • Meestal pijn in de kuit, soms in de bil, het bovenbeen of voetzool en tenen
  • De voet van het aangedane been voelt kouder en is bleker

 

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

1 op de 2500 mensen tussen de 25 en 44 jaar krijgt te maken met deze aandoening. Het komt vooral voor bij mensen ouder dan 60. Mannen hebben doorgaans een verhoogde kans op het krijgen van etalagebenen. Andere risicofactoren zijn: roken, suikerziekte en een hoge bloeddruk.

 

BEHANDELING Klachten aan arm, schouder, nek

Als je last hebt van etalagebenen is belangrijk om je levensstijl aan te passen. Hierbij is stoppen met roken, gezonde voeding (gebruik van minder verzadigde vetzuren) en voldoende lichaamsbeweging erg belangrijk.

Door middel van een operatie kan de vernauwing van een bloedvat tijdelijk worden verholpen, dit heeft alleen effect als daarnaast de levensstijl wordt aangepast.

 

WAAROM fysiotherapie?

Je kunt zonder verwijzing contact opnemen met een fysiotherapeut als je vragen hebt over je klachten en het herstel hiervan. De fysiotherapeutische behandelingen zullen bestaan uit adviezen over verstandig bewegen en looptraining om de pijnvrije loopafstand te vergroten.