Search
Close this search box.

De sportmetafoor

Veel managers gebruiken in hun vergaderingen, trainingen en 1-op-1 gesprekken de sportmetafoor. Afgelopen week had ik een gesprek met iemand die het verband vroeger niet echt zag. Na een seminar van een bekende Friese sportcoach viel opeens het kwartje. De link tussen (top)sport en bedrijfsleven is heel voor de hand liggend.

Als sporter, trainer, coach, scheidsrechter en zelfs docent in de (top)sport was mij dat duidelijk vanaf de dag dat ik het bedrijfsleven instapte. Zaken en sport hebben veel gemeenschappelijk. Al was het alleen maar omdat je uit heel veel verschillende sporten je paralellen kunt halen. Of een opdracht binnenhalen nu op een marathon lijkt, een skislalom of een zeilrace. Het visualiseren van een probleemstelling, een taak of een resultaat werkt heel goed. Het is ook goed voor de teamspirit.

Het is dus ook niet zo gek dat er een complete industrie is gemaakt van Sportspeakers. We houden ervan om bekende (ex)sporters of coaches te horen vertellen wat ze allemaal hebben moeten doorstaan om de top te bereiken. Ze staan tegenwoordig zelfs in het theater!

Iets wat voor verkopers in elk geval een belangrijke overeenkomst geeft met sporters is dat de motivatie en drive om te willen scoren en winnen een belangrijke voorspeller is van succes. Natuurlijk zijn er andere factoren van belang, maar die hebben niet de impact die achievement-drive heeft. Succesvolle ondernemers hebben dat vaak ook. Een niet-aflatende ambitie om succesvol te zijn. Waarschijnlijk dat ex-topsporters het in het bedrijfsleven vaak goed doen. 

Wat betekent dat voor de sollicitatieprocedure binnen uw bedrijf? Ga je voor brandende ambitie, voor kennis, voor ervaring of meteen maar alles? Natuurlijk is iedereen op zoek naar het schaap met de vijf poten, maar als die nou niet reageert, wat doe je dan? Verstandig is om eens een analyse te laten maken van je huidige team. Want als er allemaal verdedigers inzitten, kun je misschien maar beter op zoek naar een aanvaller. Verder is het verstandig om niet over één nacht ijs te gaan. Check referenties en ga een stapje verder in je sollicitatiegesprek. Doe een test, een rollenspel, een extra opdracht. Laat er eens iemand anders naar kijken. Het zou zonde zijn als een verwachte sterspeler na een maandje alweer op de reservebank moet.

Wil je graag meer informatie over assessements, rollenspellen in sollicitaties of een training in het voeren van sollicitatiegesprekken? Neem rustig contact op via 06-51235193 of klik hier.