Search
Close this search box.

Drugsverslaving

Drugsverslaving

Wat begon als een onschuldige eerst ervaring met drugs, is nu uitgemond tot een hardnekkige verslaving. Je kwam voor het eerst in aanraking op een feestje. Mensen om je heen begonnen met mondjesmaten het te gebruiken. Uit nieuwsgierigheid en wellicht mede door de druk van de groep heb ook jij het geprobeerd. Je bent een ervaring rijker. Wetende dat je na één keer in ieder geval niet verslaafd raakt. Maar wat als de drang nu structureel is? Het onbevangen gevoel, de drang ernaar wordt steeds groter en frequenter. Maar waarom?

 

Wat is drugsverslaving?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn waardoor iemand drugsverslaafd raakt. (1) Erfelijke aanleg, (2) Omgang met problemen, (3) Omgevingsfactoren spelen alle drie een grote rol.
In grote lijnen is drugsverslaving heel duidelijk een tweeledig probleem. Aan de ene kant hebben we te maken met een stof en/of substantie die duidelijk verslavend is. Het nadelige en schadelijke effect van drugs is de verstoring van het systeem (brein) Het systeem is ontregeld en functioneert minder accuraat. Het effect: Onderaan de streep heb je een steeds grotere hoeveelheid drugs nodig, om hetzelfde zaligmakende en onbevangen effect te bereiken. Je verliest de controle. Je hebt steeds minder goed in de gaten hoeveel en wanneer je gebruik.

Aan de andere kant hebben we te maken met een ingesleten, dagelijks patroon, ingerichte omgeving, met de daarbij behorende gewoontes. Hoe hardnekkiger de gewoonte, des te lastiger het wordt om er bewust van te worden. Eenmaal bewust is het tijd om te veranderen. Veranderen is een werkwoord, het betekent opnieuw ontdekken wie jij bent, wat je belangrijk vindt en hier naar te handelen. Wat maakt het dat jij bepaalde keuzes maakt en hoe kun jij je omgeving zo inrichten, dat jij het gevoel van de drugs, op een andere wijze kan verkrijgen.

Symptomen drugsverslaving

  • Somberheid
  • Nervositeit
  • Angstig
  • Paniekerig
  • Depressief
  • Uitgeput/ futloos.
  • Pijn aan neus of longen (afhankelijk van type drugs)
  •  

Hoe vaak komt het voor?

De exacte cijfers zijn niet helemaal bekend, maar gemiddeld waren in de periode 2007 tot 2009 8 op de 1000 mannen afhankelijk van drugs. Bij vrouwen ligt dit aantal op 7 per 1000. Jaarlijks hebben 9 op de 1000 mannen en/of vrouwen te kampen met drugsmisbruik.


Behandeling drugsverslaving

In eerste lijn kan de huisarts starten met de behandeling. Dit kan mede gedaan worden door middel van medicatie. Daarnaast kan een vitaliteitstherapeut ondersteunen bij de volgende aspecten.

Ontdekken en antwoord geven op de vraag:
Wie ben ik? Wat vind ik leuk of belangrijk en waar ben ik goed in?

  • Handelen naar jouw morele waarden en gebruik maken van de omgeving
  • Stress en emotiemanagement
  • Leren nee zeggen, wat ga je zeggen als iemand jouw wat aanbied?
  • Implementatie intenties, Wat ga jij doen in een moeilijke of lastige situatie?
  • Veerkracht trainen
  • Werken aan leefstijl factoren als slaap, bewegen, voeding en multitasking.

 

 

WAAROM Vitaliteitstherapie?

Binnen 3 sessies een duidelijk verklaring voor de bedreiging/ overbezorgdheid van je lichaam met daarbij een op maat gemaakt behandelplan

Geen verwijzing nodig van huisarts of ander (medisch) specialist. Belangrijke kanttekening: Ga altijd eerst naar de huisarts. Als de huisarts niets kan vinden (en er geen onderliggende medische klachten zijn) en je klachten blijven aanhouden dan gaan we graag kijken wat we voor je kunnen doen.

Een vitaliteitstherapeut is bekend met deze ziektes en werkt samen met jou aan de omliggende omgevingsfactoren om zo symptomen te minderen (basisbehoeften) ,dan wel mogelijke genezing te bewerkstelligen.

Samen werken we aan basisbehoeften: autonomie, binding en competentie

Autonomie
Eigen keuzevrijheid en datgeen doen wat jij wilt, leuk of belangrijk vindt

Binding (Sociale betrokkenheid)
Zijn er mensen in jouw omgeving waar jij terecht kunt (zonder last) en andersom?

Competentie
Wat gaat jouw gemakkelijk af, wat voor anderen moeilijk is?

Oplossingsgericht denken in plaats van zoeken naar pijn uit het verleden