Rugklachten

Zeurende of stekende pijn onderin de rug, uitstraling naar de bil of naar het been, krachtverlies, moeilijk kunnen opstaan vanuit zit of lig, ochtendstijfheid. Deze klachten kunnen je bekend voorkomen als je last hebt van rugklachten. De klachten kunnen zowel positief als negatief worden beïnvloed door bewegingen of houdingen. Het kan plotseling ontstaan tijdens een beweging; je probeert iets op te tillen en het schiet je in je rug en je kunt geen kant meer op. Maar het kan ook al een tijdje sluimeren en steeds een beetje erger worden.

Hoe vaak komt het voor?

Lage rugpijn is een veel voorkomende klacht, gemiddeld 61% van de volwassenen heeft wel eens rugpijn gehad en 40% van de mensen heeft in een jaar wel eens rugpijn. In de meeste gevallen wordt rugpijn niet veroorzaakt door een ernstige ziekte en gaat het vanzelf weer over.

Rug klachten kunnen je erg beperken in het dagelijkse leven. Maar waar komt die pijn eigenlijk door? We kunnen rugklachten onderverdelen in 2 categorieën: A-specifieke lage rug klachten en specifieke lage rug klachten.

Wat zijn a-specifieke lage rug klachten?

Aspecifieke lage rugpijn is de meest voorkomende vorm van rugpijn, bij 90 % van alle mensen die lage rug klachten hebben is de rug klacht aspecifiek. Aspecifiek wil zeggen dat er geen specifieke structuur aan te wijzen is die voor de klachten zorgt. In veel gevallen zeggen uitslagen van specialistishe onderzoeken zoals röntgenfoto’s, CT- of MRI-scans, weinig over de klachten die de patiënt ervaart.

Wat zijn specifieke rug klachten?

Bij specifieke rugklachten is er met behulp van specialistisch onderzoek wel te achterhalen wat de oorzaak van de klachten is. De meest bekende vorm van specifieke lage rugpijn is een hernia.

Een hernia gaat vaak gepaard met rugpijn en/of beenklachten. Je kunt tintelingen of prikkelingen voelen, maar ook gevoelsverlies, krachtverlies of verstoorde effecten hebben. De pijn in het been staat vaak op de voorgrond en de pijnklachten zijn houdingsafhankelijk.

Bij een hernia kan een een zenuw bekneld of geprikkeld raken. De geprikkelde of beknelde zenuw zorgt voor de beenklachten. Bij 3 van de 4 mensen gaan de herniaklachten vanzelf binnen 12 weken over. Het is zinvol om samen met de fysiotherapeut goede afspraken te maken voor een optimaal herstel. 

 

EERSTE HULP BIJ RUGPIJN E-BOOK

Wil jij ook weten wat je kunt doen als je acute rugpijn hebt?
Iedereen heeft er wel eens een keer last van. Net even te zwaar getild of een verkeerde beweging gemaakt. In dit gratis e-book lees je precies welke stappen je moet zetten om zelf snel en effectief van je rugpijn af te komen. 

Wat moet ik doen bij acute rugpijn E-book pdf

Specialisatie RugRehab

Dry Needling, oefeningen, corestability, massage of manipulatie kunnen allemaal goede behandelingen zijn. De vraag is welke de juiste is voor de fase van behandeling. Wij hebben gekozen voor een wetenschappelijk onderbouwd systeem met duidelijke fases. 
Bijvoorbeeld McKenzie therapie (MDT), een wetenschappelijk onderbouwde specialisatie in de fysiotherapie. Het heeft zijn internationale bekendheid te danken aan zijn snelle effect, duidelijke werkdiagnose, zelfredzaamheid en lage kosten. Gecombineerd  met het ImPAct model van Chivo, Mulligan therapie, (Medical) Taping, FRC (Functional Range Conditioning) en laatste wetenschap op gebied van pijn zijn we tot een meest complete systeem gekomen. Uw rug wordt sterker dan voorheen.

Wat te doen bij lage rugklachten

Uit onderzoek is gebleken dat het belangrijk is om zo normaal mogelijk te bewegen, maar niet te forceren. Dus zwaar tillen en langdurig in dezelfde houding zitten of staan kun je beter een poosje vermijden. Als richtlijn zou je de volgende stappen kunnen hanteren:

 • Rust nemen (eventueel ondersteund met medicatie in overleg met de huisarts)
 • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
 • Als het in rust goed gaat de belasting zoals lopen en fietsen weer opbouwen
 • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding, buikademhaling, heuplenigheid en tiltechniek.

 Waarom fysiotherapie?

Natuurlijk herstel duurt ongeveer zes weken. Na 10 dagen tot 3 weken mag je al duidelijk verbetering merken. Is dit niet het geval of heb je twijfels?  Neem contact op met een fysiotherapeut of huisarts.  Voor informatie en advies kun je zonder verwijzing terecht bij een fysiotherapeut. Direct je afspraak plannen op een voor jou geschikt tijdstip? Ga naar onze afspraken pagina.

Indien de fysiotherapeut een andere behandeling nodig acht verwijst hij je door. Meestal is dit naar de huisarts, met mogelijk advies voor de Rugpoli, waar Peter ook twee dagen per week werkt. Als netwerktherapeut zijn wij aangesloten bij hun netwerk.

De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om uit te zoeken welke bewegingen en houdingen je beter tijdelijk kunt vermijden en ook krijg je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen.

Wij maken in onze praktijk vooral gebruik van de McKenzie methode. Een wetenschappelijk onderbouwde methode die snel en effectief werkt. Patiënten kunnen zichzelf behandelen waardoor ze zelf meer controle hebben. En misschien nog wel het meest interessante is dat de behandeling bestaat uit het voorkomen dat de klachten terug komen!

Aangesloten bij professioneel Rugnetwerk

Peter werkt twee dagen per week bij de Rugpoli, samen met Muskuloskeletaal arts (OMG), Neuroloog, Reumatoloog, Anesthesist. 

Het is belangrijk dat je direct contact op neemt met de huisarts in de volgende gevallen:

 • Als er sprake is van een doof gevoel tussen de benen
 • Bij het niet kunnen plassen of ongewild urineverlies
 • Bij plotseling sterk toenemend verlies van spierkracht

Onze fysiotherapeuten

Ons team van fysiotherapeuten staat voor u klaar.

Peter Hagel

“Een behandeling is pas succesvol als jij weet wat je buiten de behandeling om zelf kunt doen”

Tevens werkzaam bij de Rugpoli in Delden als musculoskeletaal consulent en docent bij kennisinstituut leefstijl en vitaliteit Chivo.

Een greep uit vervolgopleidingen en cursussen:

 • McKenzie therapie (credential therapeut)
 • Vitalliteitstherapeut (Chivo)
 • NeuroKineticTherapy
 • Functional Range Release & Conditioning
 • Mulligan concept A,B & C
 • Medical Fitness, Diabetes & Fit instructeur (Fysio Physics)
 • Medical Taping Concept e.a.
 • Triggerpoint behandeling

Lieke Mulder - Lammers

“Samen werken aan meer vrijheid, zelfstandigheid en zelfredzaamheid “.

Een greep uit vervolg opleidingen en cursussen

 

 • McKenzie therapie
 • Specialisatie: Arbeidfysiotherapie
 • Psychologie (minor tijdens fyisiotherapieopleiding)
 • Healthcoach (Chivo)
 • Medical Taping Concept e.a.
 • Triggerpoint behandeling

Lees meer over rugklachten in onze blogs

Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn

Dry needling helpt, maar wat kan ik zelf doen aan mijn rugpijn

Na een paar fysiotherapie behandelingen met dryneedling kan ik er weer tegen aan. Maar…. het komt nooit uit. Terwijl ik het heel druk heb. Kan het niet anders? Ik hoorde mijn buurvrouw laatst zeggen dat ze gewoon een paar oefeningen doet en zo weer klachtenvrij is. Ze hoeft niet eens langs de fysiotherapeut. Zelfbehandeling bij rugpijn kan dat? De McKenzie methode biedt een oplossing.

Vermijd je taken of dingen wegens rugpijn?

Vermijd je taken of dingen wegens rugpijn?

Een rug waar je op kunt bouwen in een vitale organisatie! Rugklachten zijn de meest voorkomende klachten, doet een behoorlijke inbreuk op de kwaliteit van het leven en is een hoge kostenpost voor de economie. Zo besteden veel bedrijven aandacht aan het voorkomen van...

Waarom MoVital

Z

Zelfredzaam

Wij leren jou hoe je zelf kunt zorgen dat je klachten wegblijven

Snel en eerlijk overzicht

Binnen 3 sessies vertellen wij jou wat de oorzaak van je klacht is en wat we er aan kunnen doen.

Geen wachtlijst

Snelle behandeling en geen verwijzing nodig voor fysiotherapie  en vitalitetistherapie.

Er wordt goed geluisterd naar de klachten en een deskundig advies gegeven. Omdat mijn Fysiotherapeut Peter ook ervaring heeft met de sport die ik beoefen kon hij mij een aantal goede tips meegeven om de pijnklachten tijdens het trainen te verminderen. Erg tevreden met de behandelingen en het resultaat!

BEWEEG – LEER – LEEF

reserveer vandaag nog een afspraak