Search
Close this search box.

Frozen shoulder

Frozen Shoulder

Sinds een aantal weken heb je last van je schouder. In eerste instantie had je vooral ’s nachts pijn en als je een snelle, onverwachte beweging maakte. Maar de pijn wordt heftiger en straalt nu ook uit tot naar je bovenarm. Daarnaast gaat aan en uitkleden erg lastig en heb je hulp nodig als je iets uit het bovenste keukenkastje moet hebben, je schouder wordt steeds stijver.

 

WAT IS Frozen Shoulder?

Het gewrichtskapsel verbindt de schouderkop met de schouderkom en zorgt ervoor dat de schouder niet uit de kom kan schieten bij eindstandige bewegingen. Bij een frozen shoulder (ook wel capsulitis adhaesiva genoemd) ontstaan er verdikkingen en verklevingen in het gewrichtskapsel van de schouder, hierdoor wordt het bewegen van de schouder erg pijnlijk en verloopt dit moeizaam.
De verkleving en verdikking ontstaat door een ontsteking van het gewrichtskapsel. Als de ontsteking spontaan ontstaat noemt men dan een ‘primaire frozen shoulder’. Als de ontsteking ontstaat na een trauma (bijvoorbeeld een val of operatie) heet het een ‘secundaire frozen shoulder’.

De klachten ontstaan vaak geleidelijk en kunnen lang duren. Variërend van enkele maanden tot jaren. Ondanks dat het een langdurige klacht is, is het niet ernstig en herstellen de meeste mensen volledig.

Symptomen die horen bij een frozen shoulder zijn:

  • Pijn aan de buitenkant van de schouder en uitstraling naar de bovenarm (soms tot aan de hand)
  • Stijfheid, de schouder niet meer goed kunnen bewegen
  • Het heffen van de arm en naar buiten draaien geven de meeste problemen
  • Onverwachte en snelle bewegingen geven heftige pijn

 
Een frozen shoulder doorloopt 3 fasen,

  • Freezing (bevriezende) fase: er is pijn (’s nachts is de pijn het heftigste) en er ontstaat meer stijfheid. Deze fase duurt 2 tot 9 maanden
  • frozen (bevroren) fase: De pijn neemt af ( voornamelijk nog bij eindstandige bewegingen) De stijfheid blijft aanwezig. Deze fase duurt 4 tot 12 maanden
  • Thawing (ontdooiende) fase: De bewegingsvrijheid neemt weer langzaam toe. Deze fase kan een aantal maanden tot jaren duren.

 

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

2 tot 5 % van de Nederlandse bevolking krijgt een frozen shoulder. Deze aandoening komt vaak voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Mensen met diabetes, Parkinson, of een schildklieraandoening hebben, hebben een verhoogd risico.

 

BEHANDELING Frozen Shoulder

Een frozen shoulder gaat vaak vanzelf weer over, echter kan het erg lang duren. Je kunt onderstaande stappen doorlopen als je in de eerste (freezing) fase zit:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren, bijvoorbeeld houding

 

WAAROM fysiotherapie?

Als je vragen hebt over je klachten of je herstel kun je zonder verwijzing van een arts naar de fysiotherapeut. Tijdens de fysiotherapeutische behandeling zullen we uitzoeken in welke fase van het beloop je zit en daar passen we de aanpak op aan. De behandelingen zullen bestaan uit tips en adviezen om verstandig te bewegen. We zoeken uit welke bewegingen en houdingen je beter tijdelijk kunt vermijden en welke juist een positief effect hebben op je klachten. Een goede aanpak kan het genezingsproces versnellen.

Vragen over Frozen Shoulder? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.