Schouderklachten
Zeurende of stekende pijn rondom het schoudergewricht soms met uitstraling naar de schouderbladen, nek, elleboog of vingers. De pijn kan aanwezig zijn bij een bepaalde beweging zoals het aantrekken van een jas, maar soms ook als je bijvoorbeeld op je schouder ligt. Schouderklachten kunnen plotseling ontstaan na bijvoorbeeld een val of geleidelijk.
Hoe vaak komt het voor?
Naar schatting is de jaarlijkse prevalentie van schouderklachten 31 % onder de Nederlandse bevolking.
Wat zijn schouderklachten?
Pijn aan je schouder kan meerder oorzaken hebben. Bekende aandoeningen zijn:
- slijmbeursontsteking, de slijmbeurs (een soort kussentje) is geïrriteerd of ontstoken, meestal komt dit door overbelasting of een val. Kenmerkende symptomen zijn pijn aan de voorkant achterkant en buitenkant van de schouder, soms met uitstraling naar de bovenarm. Vaak is de schouder stijf en kan minder goed worden bewegen. Soms is er zwelling te zien en de huid kan rood en warm zijn.
- impingement, impingement betekent inklemming. Bij een impingement van de schouder raken een of meerdere structuren zoals spieren en pezen ingeklemd tussen het schouderdak en de schouderkop. Kenmerkend is de pijn aan de buitenzijde van de schouder soms met uitstraling naar de arm. De pijn ontstaat bij het heffen van de arm en draaibewegingen van de bovenarm.
- kalk afzetting; kalkafzetting kan in principe in alle pezen in het lichaam gebeuren, maar meestal wordt dit gezien in de pezen van de schouder. Het komt vooral voor bij 40-plussers. Een ophoping van kalk in de pees zorgt voor irritatie. De irritatie veroozaakt zeurende pijnklachten.
- instabiliteit, bij schouder intstabiliteit zijn de structuren in en rond de schouder niet in staat om de kop van de bovenarm op de juiste manier in de kom te fixeren. Vooral bij eindstandige bewegingen dreigt de kop uit de kom te schieten, wat flinke klachten met zich mee kan brengen. De klachten ontstaan of door een ongeluk of val of geleidelijk, vaak door een sport of activiteit met veel bovenhandse bewegingen.
- frozen shoulder, Een frozen shoulder ontstaat na een ontsteking van het gewrichtskapsel van de schouder. Hierdoor kan een verdikking en verkleving van het kapsel optreden wat tot pijnlijke en langdurige klachten kan leiden. De buitenkant van de schouder is pijnlijk en dit kan uitstralen naar de arm. Er is sprake van een bewegingsbeperking, vooral het naar buiten draaien en heffen van de arm is pijnlijk. Ook snelle en onverwachte bewegingen van de arm kunnen hevige pijn geven.
Specialisatie in de fysiotherapie
Sinds 2004 zijn wij continu bezig met het leveren en ontwikkelen van de best mogelijke zorg en fysiotherapie behandeling. We hebben meerdere specialisaties kunnen samenvoegen tot ons eigen behandel systeem. Bekende specialisaties als Sportfysiotherapie, McKenzie therapie, Mulligan therapie, Medical Fitness en Taping, Functional Range Release en Conditioning sluiten naadloos aan. Zo helpen we jou van bewegen, belasten naar beproeven. Geïnspireerd door het ImPAct-model van kennisinstituut Chivo.
Wat te doen bij Schouderklachten
Het is belangrijk dat je direct contact opneemt met de huisarts of huisartsenpost als u naast schouderklachten ook de volgende klachten heeft:
- Benauwd, zweterig, misselijk
- Pijn op de borst
Indien je bovenstaande klachten niet hebt kun je onderstaande stappen als richtlijn gebruiken:
- Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
- Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
- Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
- Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding
Waarom fysiotherapie?
Natuurlijk herstel duurt ongeveer zes weken. Na 10 dagen tot 3 weken mag je al duidelijk verbetering merken. Is dit niet het geval of heb je twijfels? Neem contact op met een fysiotherapeut of huisarts. Voor informatie en advies kun je zonder verwijzing terecht bij een fysiotherapeut. Direct je afspraak plannen op een voor jou geschikt tijdstip? Ga naar onze afspraken pagina.
Indien de fysiotherapeut een andere behandeling nodig acht verwijst hij je door. Meestal is dit naar de huisarts, met mogelijk advies voor de Rugpoli, waar Peter ook twee dagen per week werkt. Als netwerktherapeut zijn wij aangesloten bij hun netwerk.
De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om uit te zoeken welke bewegingen en houdingen je beter tijdelijk kunt vermijden en ook krijg je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen.
Wij maken in onze praktijk vooral gebruik van de McKenzie methode. Een wetenschappelijk onderbouwde methode die snel en effectief werkt. Patiënten kunnen zichzelf behandelen waardoor ze zelf meer controle hebben. En misschien nog wel het meest interessante is dat de behandeling bestaat uit het voorkomen dat de klachten terug komen!
Aangesloten bij professioneel netwerk
Peter werkt twee dagen per week bij de Rugpoli, samen met Muskuloskeletaal arts (OMG), Neuroloog, Reumatoloog, Anesthesist.
Lees meer over fysiotherapie in onze blogs
Waarom MoVital
Wij leren jou hoe je zelf kunt zorgen dat je klachten wegblijven
Binnen 3 sessies vertellen wij jou wat de oorzaak van je klacht is en wat we er aan kunnen doen.
Snelle behandeling en geen verwijzing nodig voor fysiotherapie en vitalitetistherapie.
Er wordt goed geluisterd naar de klachten en een deskundig advies gegeven. Omdat mijn Fysiotherapeut Peter ook ervaring heeft met de sport die ik beoefen kon hij mij een aantal goede tips meegeven om de pijnklachten tijdens het trainen te verminderen. Erg tevreden met de behandelingen en het resultaat!
MoVital Fysiotherapie en Vitaliteit is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
BEWEEG – LEER – LEEF
reserveer vandaag nog een afspraak
Ervaar het Movitaleffect: zet vandaag de eerste stap naar meer grip op jouw leven!
Bij MoVital draait alles om samenwerking, waardigheid en zelfregie. Met onze unieke combinatie van fysiotherapie, vitaliteitstherapie en leefstijlverandering bieden we behandelingen die echte impact hebben en duurzame resultaten opleveren. Dit noemen wij het Movitaleffect.
Wacht niet langer! Ontdek hoe het Movitaleffect jouw leven kan verbeteren. Of je nu kiest voor een consult op locatie of online, wij staan klaar om samen met jou de eerste stap te zetten naar een leven vol vitaliteit, welzijn en persoonlijke ontwikkeling.