Gekneusde of gebroken rib

Gekneusde of gebroken rib

Op weg naar huis zag je een tak op het fietspad over het hoofd. Je stuur klapte dubbel en daar lag je, op de grond! Je viel met je ribben op je stuur. Diep ademhalen, niezen en lachen is erg pijnlijk en er is al een blauwe plek zichtbaar.

 

WAT IS een gekneusde of gebroken rib?

Bij een gebroken rib is de rib gebroken en dit wordt ook wel een ribfractuur genoemd. Bij een gekneusde rib (ook wel ribcontusie genoemd) is de rib zelf niet aangedaan maar is het weefsel om de rib heen beschadigd.

Symptomen die horen bij een gebroken of gekneusde rib zijn:

  • Pijn op de plaats van het letsel
  • Druk op de rib(ben) is pijnlijk
  • Draaien en buigen van de borstkas zijn pijnlijk
  • Pijn bij diep inademen en hoesten
  • Soms is er een bloeduitstorting te zien
  • Soms is de ademhaling verstoord

Als er sprake is van een gebroken rib kan dat voelen in het verloop van de rib. Soms is er bij een gebroken rib ook sprake van een klaplong. Je kan dan mogelijk lucht onder de huid voelen (een knisperend gevoel).

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Een gebroken of gekneusde rib kan bij iedereen voorkomen. Vaak ontstaat dit letsel na een val of stoot tegen de ribbenkast. Maar als iemand osteoporose (botontkalking) kan een breuk ook ontstaan door hoesten of niezen.

 

BEHANDELING Klachten aan arm, schouder, nek

Vaak genezen gebroken en gekneusde ribben spontaan. Als je last hebt van kortademigheid of als je niet goed diep door kunt ademen is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. In overleg met de huisarts kunnen pijnstillers worden voorgeschreven. Als je veel hoest kun je (codeïne) tabletten krijgen. Deze kunnen de hoestprikkel tegen gaan. Het is belangrijk om goed diep te blijven ademhalen, zodat de longen volledig uitzetten om de kans op een longontsteking te verkleinen.

 

WAAROM fysiotherapie?

Natuurlijk herstel duurt ongeveer 6 weken. De pijn kan nog wel langer aanwezig blijven. Wanneer je vragen hebt over je klachten of herstel kun je zonder verwijzing contact opnemen met een fysiotherapeut. Samen zullen we kijken welke houdingen en bewegingen je beter even kunt vermijden of juist wel kunt doen om het genezingsproces te bevorderen. Daarnaast zijn ademhalingsoefeningen een belangrijk onderdeel van de behandeling.

Vragen over gekneusde ribben? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.

Ervaar het Movitaleffect: zet vandaag de eerste stap naar meer grip op jouw leven!

Bij MoVital draait alles om samenwerking, waardigheid en zelfregie. Met onze unieke combinatie van fysiotherapie, vitaliteitstherapie en leefstijlverandering bieden we behandelingen die echte impact hebben en duurzame resultaten opleveren. Dit noemen wij het Movitaleffect.

Wacht niet langer! Ontdek hoe het Movitaleffect jouw leven kan verbeteren. Of je nu kiest voor een consult op locatie of online, wij staan klaar om samen met jou de eerste stap te zetten naar een leven vol vitaliteit, welzijn en persoonlijke ontwikkeling.