Search
Close this search box.

Golfarm en elleboog

Golfarm / golfelleboog

 

Vorige week heb je geholpen met verhuizen. Gelukkig waren alle spullen al ingepakt maar de dozen moest wel van zolder naar beneden worden getild en vervolgens in het nieuwe huis ook weer in de juiste kamer worden neergezet. Na 2 dagen sjouwen waren alle spullen verhuisd, maar nu is de binnenkant van je elleboog en onderarm erg pijnlijk, zelfs in rust.

Een golfelleboog, kan dat ontstaan door iets anders dan golfen?

 

WAT IS een golfarm?

Een golfarm wordt ook wel epicondylitis medialis genoemd. Bij deze aandoening zijn de pezen die aanhechten aan het bot aan de binnenkant van de elleboog aangedaan. Meestal ontstaan de klachten geleidelijk maar soms kunnen klachten acuut opspelen als het peesweefsel al een langere tijd van verminderde kwaliteit is.

Bij activiteiten waarbij bijvoorbeeld gereedschap moet worden vastgehouden of tijdens golfen of klimmen, komt er langdurig rek op het peesweefsel en het botvlies. De pees van de spier die de pols laat buigen raakt overbelast en geïrriteerd.

Symptomen van een golfarm zijn:

  • Stekende of zeurende pijn aan de binnenkant van de elleboog met mogelijk uitstraling naar de onderarm
  • Pijn bij onderhands tillen (buigen van de elleboog)
  • Pijn bij een vuist maken met gestrekte elleboog
  • Druk op de binnenkant van de elleboog geeft pijn

 

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Jaarlijks krijgt 0,3% van de bevolking de diagnose golfelleboog. Mensen tussen de 40 en 50 lopen een groter risico. De naam doet vermoeden dat de klacht sport- (golfen) gerelateerd is, maar meestal is dat niet het geval.

 

BEHANDELING Klachten aan arm, schouder, nek

In de meeste gevallen gaan de klachten vanzelf over door de volgende stappen te volgen:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

 

WAAROM fysiotherapie?

Natuurlijk herstel duurt ongeveer zes weken. Na 10 dagen tot 3 weken mag je al duidelijk verbetering merken. Is dit niet het geval of heb je twijfels?  Neem contact op met een fysiotherapeut of huisarts.  Voor informatie en advies kun je zonder verwijzing terecht bij een fysiotherapeut. Indien de fysiotherapeut een andere behandeling nodig acht verwijst hij je door.

De fysiotherapeutische behandeling is erop gericht om uit te zoeken welke bewegingen en houdingen je beter tijdelijk kunt vermijden en ook krijg je advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen.

Wij maken in onze praktijk gebruik van de McKenzie methode. Een wetenschappelijk onderbouwde methode die snel en effectief werkt. Patiënten kunnen zichzelf behandelen waardoor ze zelf meer controle hebben. En misschien nog wel het meest interessante is dat de behandeling bestaat uit het voorkomen dat de klacht terugkomt.

Vragen over KANS? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.