Search
Close this search box.

Hallux valgus

Hallux valgus

Schoenen kopen is normaal gesproken geen straf, maar helaas is dat voor nu even anders. Elke keer is het weer een zoektocht om schoenen te vinden die geen pijn doen. Regelmatig is de knobbel bij je grote teen pijnlijk en rood. Je teen gaat ook steeds meer naar binnen staan.

WAT IS Hallux valgus?

Een hallux valgus is een scheefstand van de grote teen. De grote teen staat hierbij naar binnen gedraaid (richting de andere tenen). Het middenvoetsbeentje (daar waar de teen aan vast zit) staat juist naar buiten gedraaid en steekt uit. De knobbel die dan te zien is wordt ook wel “bunion” genoemd. Het is niet precies duidelijk hoe de aandoening ontstaat. Het kan een aangeboren afwijking zijn en in sommige families komt het vaker voor. Ook lijken strakke schoenen of hoge hakken de kans op het ontwikkelen van hallus valgus te vergroten.

 

Symptomen die horen bij hallux valgus zijn:

  • Pijn aan de zijkant van de grote teen
  • Moeite met lopen
  • De grote teen staat naar binnen gebogen
  • Er zit een pijnlijke knobbel (bunion) aan het begin van de grote teen. Soms is deze rood en dik (ontstoken)
  • Strakke schoenen, punt schoenen of schoenen met hoge hakken verergeren de klachten
  • Soms is het lastig om goed passende schoenen te vinden

 

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Hallux valgus is een veel voorkomende aandoening. Ongeveer 33 % van de volwassenen heeft er last van. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook komt hallux valgus vaker voor bij ziektes die gepaard gaan met ontstekingen, zoals reuma.

 

BEHANDELING hallux valgus

Vaak bestaat de behandeling uit advies over schoeisel zoals, wijdere schoenen en geen hoge hakken dragen. Ook kunnen er steunzolen worden aangemeten of een nachtspalk om de scheefstand tegen te gaan. Daarnaast is het erg belangrijk om de beweeglijkheid in de gewrichten te behouden, dit kan worden gedaan middels oefeningen.

Als er sprake is van ernstige pijn of hinder kan er worden besloten om een operatie uit te voeren.

 

WAAROM fysiotherapie?

Als je vragen hebt over je klachten kun je zonder verwijzing van een arts contact opnemen met een fysiotherapeut. We zullen je tijdens de fysiotherapeutische behandelingen tips en adviezen geven en samen de beweeglijkheid van de gewrichten optimaliseren middels oefeningen.

Vragen over Hallux valgus? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.