Hand Atrose

Voorheen was het geen enkel probleem om sport, hobby’s of andere activiteiten uit te voeren. Maar gaandeweg worden deze activiteiten lastiger. Je krijgt steeds meer last van je hand. Het wordt pijnlijk(er) en de frustratie neemt toe. Wat nu?

 

WAT IS KANS?

De meeste gewrichten bestaan uit 2 botten die met kraakbeen bedekt zijn. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de botdelen soepel langs elkaar glijden. Bij artrose worden de gladde kraakbeen oppervlaktes onregelmatig. Normaal gesproken ontstaat artrose geleidelijk door het ouder worden of door belasting. Het kan echter ook ontstaan na letsel of een autoimuunziekte zoals reuma.

Symptomen die bij handartrose kunnen horen zijn:

 • Pijn in de vingers of duimzijde van de handpalm en pols
 • Ochtend- en of startstijfheid, meer pijn tijdens bewegen na inactiviteit, meestal verdwijnt de ergste stijfheid binnen 30 minuten
 • Krachtverlies
 • Pijn bij wringen

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Artrose wordt ook wel slijtage van gewrichten genoemd. Het is een natuurlijk proces waar iedereen me te maken krijgt. Meestal hebben mensen die ouder zijn dan 55 artrose in de hand of pols. Artrose is een natuurlijk proces en geeft vaak geen klachten, slechts 20 % van de mensen die artrose heeft, ondervindt daadwerkelijk klachten.

  dupuytren

  BEHANDELING hand artrose

  Gedoseerde beweging is erg belangrijk voor het behoud van het kraakbeen. Bij ernstige klachten kan er sprake zijn van een ontstekingsreactie en is het verstandig om onderstaande stappen te volgen:

   

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

  WAAROM fysiotherapie?

  Als je vragen hebt over je klachten kun je contact op nemen met een fysiotherapeut, je hebt hier geen verwijzing voor nodig. Tijdens een fysiotherapeutisch consult geven we je houdings- en bewegingsadviezen. We nemen oefeningen door zodat je weet hoe je gedoseerd kunt gaan bewegen.

  Vragen over Hand artrose? Of van je klachten af komen?

  Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur
  Online consult plannenOnline inloopspreekuur