Search
Close this search box.

Heup artrose

Heup Artrose

Je hebt al enige tijd last van je heup. ’s morgens als je opstaat is de heup erg stijf en moet je echt even op gang komen. Toen je laatst met je kleinkind op de grond wilde gaan zitten spelen merkte je dat het zitten in kleermakerszit niet meer mogelijk was. Ook een stuk wandelen zit er niet meer in, dit veroorzaakt namelijk pijn.

 

WAT IS Heup Artrose?

Heupartrose wordt ook wel heupslijtage genoemd of coxartrose. Het heupgewricht bestaan uit een heupkop en en een heupkom met op beide een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat het gewricht soepel beweegt en heeft daarnaast ook een schokdempende functie.

Bij heup artrose beschadigt of verdwijnt langzaam het laagje kraakbeen en wordt het steeds meer bot op bot. Hierdoor beweegt het gewricht minder soepel en ook kan het pijnlijk zijn.

 

Symptomen die kunnen horen bij heupartrose zijn:

  • Stijfheid in het heupgewricht
  • Bewegingsbeperking van de heup in alle richtingen
  • Ochtendstijfheid
  • Drukpijn aan de voorkant van het heupgewricht
  • Krachtverlies bij het opzij bewegen van het been naar buiten

 

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Artrose is een natuurlijk proces dat hoort bij het ouder worden, iedereen krijgt artrose. Mensen die heupartrose hebben zijn over het algemeen ouder dan 50 jaar.

 

BEHANDELING Heup artrose

Het is erg belangrijk om in beweging te blijven als je heup artrose hebt. Gedoseerde beweging is goed voor het kraakbeen. Als de heup overbelast is en er sprake is van een ontstekingsreactie, is het raadzaam om onderstaande stappen te volgen:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

 Als de klachten niet beter worden door conservatieve behandelingen kan een operatie overwogen worden. Tijdens een operatie kan er een prothese/ kunstheup geplaatst worden.

 

WAAROM fysiotherapie?

Als je vragen hebt of graag hulp wil kun je zonder verwijzing van een arts contact opnemen met een fysiotherapeut. Tijdens een fysiotherapiebehandeling geven we je tips en adviezen over verstandig bewegen. We nemen oefeningen door die bijdragen aan de kwaliteit van het kraakbeen en het behouden en misschien wel verbeteren van de mobiliteit en functie van de heup.

Vragen over Heup artrose? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.