Search
Close this search box.

Hoe belangrijk zijn speciale hardloopschoenen?

 

Verkleinen op maat gemaakte schoenen de kans op een blessure?

Hardlopen is een van de meest beoefende sporten in Nederland. Het is nagenoeg gangbaar voor iedereen en eenvoudig in de praktische zin. Schoenen meenemen, leuke route uitstippelen en gaan! Helaas heeft het ook een keerzijde. Hardlopen staat namelijk in de top 3 sporten met de meeste voorkomende blessures. Maar is dit te linken aan schoenen? en wat is dan het effect van aangemeten schoenen?

Ik heb speciale schoenen gekocht omdat ik last van m’n knie heb tijdens het hardlopen

Het is een veelgemaakte uitspraak. Maar zouden andere schoenen wel de oplossing zijn? Vaak wordt er gezocht in een oplossing met andere schoenen. Wat ook zeker wel z’n waarde kent en kan helpen. Laat daar in ieder geval geen misverstand over bestaan! Maar kijk of je in eerste instantie het probleem bij de fysiotherapeut kan oplossen. Vaak is de blessure goed op te lossen door bepaalde oefeningen. Met aangepaste schoenen pak je namelijk in eerste lijn niet de bron van de klacht aan. Vergelijk het met een lekkage, je kan er een emmer onder zetten  dan heb je even het probleem aangepakt maar je pakt de oorzaak van die lekkage niet aan.

Nu moeten we niet vergeten dat schoenen natuurlijk wel een belangrijk onderdeel zijn van hardlopen. Maar welke schoen is nu de beste? Eigenlijk kunnen we daar heel simpel in zijn.

 

Als iets werkt, doe er meer van. Als iets niet werkt, doe iets anders

 

Kies de schoen waar jij lekker op loopt.

Nu hoor ik je denken! Dit is toch een open deur intrappen… Snap ik, maar laat ik dit iets meer toelichten. Mensen die tijdens een loopanalyse aan de binnenkant van de voet doorzakken hebben feitelijk doorgaans een anti-pronatie schoen nodig. Het zou in de basis moeten voorkomen dat de voet tijdens het lopen alsnog naar binnen kan zakken. Tot dusver heel helder en duidelijk. Maar wat nu als meerdere onderzoeken laten zien dat mensen in deze specifieke situatie door zo’n anti-pronatie schoen nu evenveel of zelfs meer kans hebben op het krijgen van een blessure. Sterker nog, een neutrale schoen verkleint deze kans op eventuele blessures zelfs! Zeg ik nu dat we allemaal af moeten stappen van het idee dat op maat gemaakte schoenen een vereiste zijn? Nee zeker niet! Waar het om draait is dat wanneer jij tijdens het lopen klachten krijgt, je dit doorgaans niet oplost door middel van een aangepaste schoenen. Pak de oorzaak bij de bron aan en laat het checken door een fysiotherapeut. Daarnaast is het van groot belang om alle 3 de soorten schoenen uit te proberen. Dit geeft een completer en duidelijker beeld en zorgt ervoor dat jij de schoen koopt die het beste bij jou past!

 

 

 

Anderen bekeken ook: