We leven vandaag de dag in een bizarre tijd. De een werkt deels of zelfs volledig thuis, terwijl de andere mogelijk met (financiële) zorgen thuis zit omdat ze tijdelijk of permanent geen baan hebben. Rekeningen lopen gewoon door, de kinderen gaan gedeeltelijk naar school of de opvang en werkdeadlines zijn niet of nauwelijks nog meer aan de orde. Je bent aangewezen op jezelf of je gezin. Het feit dat we als sociale wezens juist nu geen fysiek contact mogen hebben vallen de meesten zwaar. Het aspect eenzaamheid ligt op de loer. Maar hoe voorkom jij dat je dagelijkse ritme en structuur hier niet onder komen te lijden?
Rust, reinheid en regelmaat, wie is er niet groot mee geworden!
De situatie zoals bovenstaand omschreven kent natuurlijk z’n voor en nadelen. In de eerste weken waren menig huishoudens massaal aan het opruimen en het klussen. Er is simpelweg meer tijd om samen door te brengen met het gezin en men trok er vaker op uit om te wandelen of te fietsen om zodoende toch te blijven werken aan de gezondheid. De keerzijde van deze mogelijkheden en extra tijd is dat het soms deels of zelfs volledig ten koste gaat van de dagelijkse ritme en structuur. Films en series worden tot diep in de nacht gekeken, het moment van opstaan is ergens halverwege de ochtend of later. En het lijkt soms wel alsof iedere dag afgesloten dient te worden alsof het een ‘vrijdagmiddagborrel’ is. Waar is de rust, reinheid en regelmaat gebleven waarmee iedereen groot is geworden?
Wat is nu exact het punt wat ik wil maken? Hoe iedereen zijn of haar ritme indeelt en de dag doorkomt vind ik oprecht prima, daar gaat het mij niet om. Het gaat mij juist om de groep die signalen van eenzaamheid vertonen. Voor wie het letterlijk en figuurlijk een ‘goeie dag’ was als men zonder kleerscheuren de dag doorkomt. Juist voor deze groep is het hebben van ritme en structuur van essentieel belang. Het is onderaan de streep namelijk je buffer tegen eenzaamheid!
Bouw een buffer tegen eenzaamheid
Creëer een duidelijke dagstructuur
- Vast moment van uit en naar bed
- Blijf doelen stellen -> Kleine doelen, kleine klusjes
- Hanteer een agenda, welke taken of activiteiten wil jij vandaag, deze week of komende maand gaan doen?
- Blok de tijden dat je bezig wilt gaan met een taak in je agenda
- Is de taak niet af binnen het tijdsbestek? Stop alsnog en ga door met de volgende taak
- Maak een keuze in taken op basis van prioriteit (hoe belangrijk is het) en urgentie (wanneer moet het af)
- Creëer (financieel) overzicht
- Zelfs bij verveling gelden bovenstaande stappen
‘’Strakke structuur alsof je dagelijks naar je werk of werkgever gaat’’
Onderaan de streep levert een vast dagritme en structuur jou overzicht en controle op. Wanneer jij taken of activiteiten uitvoert omdat jij het leuk vindt, het belangrijk voor jou is of omdat het samenhangt met je doel, werk je heel duidelijk vanuit en naar zingeving. Sommige taken kosten meer tijd, moeite of energie dan anderen en dan betekent concreet dat jij je wilskracht aan het trainen bent. Daarnaast vanwege het overzicht wat je hebt zul je aanzienlijk minder stress ervaren. Je hebt immers de controle of bent op weg om deze te herpakken
Conclusie
In tijden van (fysieke) isolatie ligt eenzaamheid op de loer. Frustraties omdat je nergens heen kan of taken af kan ronden. Je vereenzaamd, verveelt je of kan je simpelweg nergens toe zetten om iets te doen. Eenzaamheid was altijd al iets van deze tijd maar we zien dit helaas alleen maar toenemen. Het wordt tijd om zelf iets meer regie te pakken. Behoudt het dagelijkse ritme en structuur en bouw een buffer op tegen eenzaamheid!
Robin Sijbom is Vitaliteitstherapeut bij MoVital. Ik Leer je de tools en vaardigheden om zelfredzaam en weerbaarder te zijn zodat je meer uit jezelf, je sport of je werk kunt halen.”