Hypochondrie
Je staat lekker ontspannen met je buurman een balletje te slaan op de golfbaan en plotseling merk je allerlei lichamelijke signalen op! Je krijgt zweethanden, je ademhaling en hartslag nemen toe. De angst op en over deze lichamelijke reacties nemen de overhand en je besluit per direct om te stoppen en naar huis te gaan.
Wat is hypochondrie?
Hypochondrie is een aanhoudende angst (perceptie) waarbij er van uit wordt gegaan dat je een ernstige ziekte ontwikkeld, hebt of krijgt. Je bent uitstekend in staat om de locatie, de duur, de ernst en de bijkomende symptomen gedetailleerd te omschrijven. Echter worden deze na grondig, medisch onderzoek door verschillende specialisten niet gevonden of beoordeeld als een lichamelijke of psychologische afwijking. De lichamelijke reacties (zweten, versnelde hartslag etc.) kunnen we rationeel heel goed verklaren en plaatsen, maar worden ondanks dit gegeven toch gekoppeld aan een ernstige ziekte of klacht. Het kan daarmee een behoorlijk beperkende factoren zijn voor zowel werk als privé.
Je wordt niet gehoord, voelt je onbegrepen en wordt van het kasje naar de muur gestuurd!
Symptomen
1.
Lichamelijke signalen (zie onderstaand) worden veelal
verkeerd geïnterpreteerd en beoordeeld:
- Hartkloppingen, transpireren, koude rillingen, duizeligheid & beven
- Benauwdheid of een naar/ vervelend gevoel op de borst
- Tintelingen of een doof gevoel in je handen of voeten
- Misselijkheid, maagklachten, braken of diarree
- Hoofdpijn, of flauwvallen
Geruststelling (rationeel gezien) of medisch onderzoek hebben doorgaans weinig tot geen effect.
Hoe vaak komt het voor?
Hoewel er niet veel bekend is over hoe vaak hypochondrie voorkomt is de prevalentie in een huisartspraktijk gemiddeld tussen de 4 en 9%. Wanneer we dit breder trekken is dit naar schatting ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking
2.
Je hebt het gevoel dat je de vele problemen in jouw leven niet meer aankunt. Je voelt je machteloos, alsof je geen grip meer heeft op jouw situatie. Alsof je de controle over jouw leven verliest. Je bent aan het overleven!
3.
Het lukt je niet meer om jouw gewone dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Bijvoorbeeld op jouw werk, thuis, in jouw contacten of in het verkeer.
Behandeling bij hypochondrie?
Een tekort in de basisbehoeften lijdt tot extra dreiging waardoor het lichaam overbezorgd raakt. Je lichaam voorspelt de uitkomst bij een handeling. Zodra jij je hand naar het vuur brengt zal jij pijn ervaren. Uit reactie trek jij je hand terug. Er is niks kapot, er is geen schade en toch ervaar jij tijdelijk pijn. Je lichaam voorspelde de uitkomst. Helaas zijn veel van de voorspellingen onjuist Er heerst een constante dreiging die je lichaam niet kan plaatsen.
- Onderhandelen met je lichaam. Bedreiging en/of overbezorgdheid laten controleren /laten afnemen
- Lichamelijke signalen leren herkennen, trechteren en in perspectief leren plaatsen.
- Ontdekken wat je leuk vindt op het gebied van bewegen
- Veilig (blijven) bewegen om daarmee het systeem te herprogrammeren (Uit de comfort zone)
- (Door)breek de gewoonte / visualisatie
Werken aan de basisbehoeften autonomie, binding en competentie zorgen ervoor dat je meer leeft in plaats van door de klachten geleefd wordt
- Zijn er keuzes die je moet maken vanwege je ziekte die je frustreren? (autonomie)
- Zijn er mensen waar je terecht kunt waar je je niet alleen maar tot last voelt (binding)
- Zijn er zaken die je niet zo goed hebt kunnen doen als je wilt vanwege je ziekte die je frustreren? (competenties)
WAAROM Vitaliteitstherapie?
Binnen 3 sessies een duidelijk verklaring voor de bedreiging/ overbezorgdheid van je lichaam met daarbij een op maat gemaakt behandelplan
Geen verwijzing nodig van huisarts of ander (medisch) specialist. Belangrijke kanttekening: Het betreft patiënten / cliënten die al onderzocht zijn door een huisarts en waarbij de klachten aanhouden zonder dat er een onderliggende medische oorzaak is.
Een vitaliteitstherapeut is bekend met deze ziektes en managet de omliggende omgevingsfactoren om zo symptomen te minderen ( werken aan o.a. basisbehoeften) ,dan wel mogelijke genezing te bewerkstelligen.
We werken aan basisbehoeften: autonomie, binding en competentie
Autonomie
Eigen keuzevrijheid en dat geen doen wat jij wilt, leuk of belangrijk vindt
Binding (Sociale betrokkenheid)
Zijn er mensen in jouw omgeving waar jij terecht kunt (zonder last) en andersom?
Competentie
Wat gaat jouw gemakkelijk af, wat voor anderen moeilijk is?
Oplossingsgericht denken in plaats van zoeken naar pijn uit het verleden