Impingement syndroom

Impingement syndroom

 

Je ervaart pijn aan de buitenkant van je schouder. Dagelijkse handelingen worden steeds lastiger om uit te voeren. Aan en uitkleden lukt simpelweg al niet meer zonder pijn. Laat staan om iets boven uit de kast te pakken. Je wordt steeds meer beperkt in doen en laten

 

WAT IS Impingement syndroom?

Bij het impingement syndroom zijn er een of meerdere structuren ingeklemd. Het schoudergewricht bestaat onder andere uit het schouderblad en de bovenarm. Het schouderdak zit boven de kop van de bovenarm en tussen het schouderdak. Tussen de schouderkop lopen spieren, pezen en slijmbeurzen. Bij het impingement syndroom is een of meerdere van deze structuren ingeklemd. Die inklemming kan veroorzaakt worden doordat er zwelling ontstaat door bijvoorbeeld kalk in de pezen (door overbelasting). Het kan ook ontstaan doordat de spieren rondom de schouder (rotator cuff) niet goed samenwerken en er instabiliteit ontstaat en hierdoor minder ruimte ontstaat onder het schouderdak.

 

Symptomen die kunnen horen bij impingement syndroom zijn:

  • Pijn aan de buitenkant van de schouder, soms met uitstraling naar de bovenarm of hand
  • Pijn bij het heffen van de arm (rond de 90 graden en eindstandig)
  • Pijn bij draaibewegingen van de bovenarm
  • Pijn bij het heffen van de arm tegen weerstand

 

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

Impingement synroom is een van de meest voorkomende klachten van de schouder. 23 op de 1000 mensen per jaar hebben jaarlijks te maken met het impingement syndroom. Vaak treden de klachten op bij mensen die ouder zijn dan 40 jaar. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

 

BEHANDELING Impingement syndroom

Wanneer er hevige pijn is kan ervoor pijnstilling of een injectie (met ontstekingsremmers) worden gekozen, dit gebeurt vooral als er sprake is van een slijmbeursontsteking.

Het is raadzaam om onderstaande stappen te doorlopen:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

 

WAAROM fysiotherapie?

De duur van het herstel is afhankelijk van hoe lang de klachten al aanwezig zijn. Als je vragen hebt over het herstel of je klachten kun je zonder verwijzing contact opnemen met een fysiotherapeut. De fysiotherapeutische behandeling is gericht op het verminderen van pijn en verbeteren van de spierfunctie en beweeglijkheid van de gehele schoudergordel, nek en wervelkolom. Je krijgt advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen.

Vragen over Impingement syndroom? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.

Ervaar het Movitaleffect: zet vandaag de eerste stap naar meer grip op jouw leven!

Bij MoVital draait alles om samenwerking, waardigheid en zelfregie. Met onze unieke combinatie van fysiotherapie, vitaliteitstherapie en leefstijlverandering bieden we behandelingen die echte impact hebben en duurzame resultaten opleveren. Dit noemen wij het Movitaleffect.

Wacht niet langer! Ontdek hoe het Movitaleffect jouw leven kan verbeteren. Of je nu kiest voor een consult op locatie of online, wij staan klaar om samen met jou de eerste stap te zetten naar een leven vol vitaliteit, welzijn en persoonlijke ontwikkeling.