Instabiliteit van de onderrug

Instabiliteit van de onderrug

Pijn in de onderrug is een duidelijke weerspiegeling van het gegeven hoeveel we met de onderrug doen. Dit heb je helaas ook zelf aan den lijve ondervonden. Pijn in je rug na het opstaan van een (auto)stoel, langdurig bukken of iets tillen is veelal geen pretje. Het lijkt wel alsof je rug bij iedere houding of activiteit protesteert.

 

WAT IS Instabiliteit van de onderrug?

De wervelkolom bestaat uit wervels die op elkaar gestapeld zijn en bij elkaar worden gehouden door kapsel banden, spieren en tussenwervelschijven. Deze structuren werken nauw samen en zorgen voor stabiliteit. Stabiliteit is op te delen in twee soorten: mechanische instabiliteit en functionele stabiliteit.

  • Mechanische stabiliteit wordt geleverd door de passieve structuren zoals de banden, kapsels en tussenwervelschijven.
  • Functionele stabiliteit wordt geleverd door de diepgelegen spieren die als een korset om de wervelkolom zitten.

Wanneer de wervels te veel of ongecontroleerd ten opzichte van elkaar bewegen is de stabiliteit verstoord en kan de wervelkolom niet meer goed ondersteund worden. Er kunnen structuren overbelast of beschadigd raken en dit voelen we als rugpijn.

De instabiliteit kan ontstaan door beschadiging van banden en kapsels, door dunner worden van tussenwervelschijven of het niet goed functioneren van de diep gelegen rugspieren.

Symptomen die kunnen horen bij instabiliteit van de onderrug zijn:

  • Pijn in de onderrug
  • Pijn bij lang staan, zitten, liggen of lopen
  • Startpijn bij opstaan vanuit lage zithouding
  • Gevoel hebben dat er iets verschiet in de rug
  • Pijn bij lang aanhouden van voorovergebogen houding
  • Verminderde beweeglijkheid in de onderrug
  • Verhoogde spierspanning
  • Pijn bij tillen en heffen
  • Verminderde algehele conditie

 

HOE VAAK KOMT HET VOOR?

De laatste jaren wordt bij lage rugklachten steeds vaker instabiliteit van de onderrug als oorzaak aangewezen.

BEHANDELING Instabiliteit van de onderrug

Om de instabiliteit op te vangen is het belangrijk om de stabiliserende spieren rondom de wervelkolom te trainen.

Als richtlijn kun je onderstaande stappen doorlopen:

  • Rust nemen (eventueel ondersteuning met medicatie in overleg met de huisarts)
  • Zo veel mogelijk om de klacht heen bewegen
  • Als het in rust goed gaat de belasting weer opbouwen
  • Omstandigheden verbeteren bijvoorbeeld houding

 

WAAROM fysiotherapie?

Heb je vragen of wil je graag hulp bij je herstel? Dan kun je zonder verwijzing naar een fysiotherapeut. Indien de fysiotherapeut een andere behandeling nodig acht verwijst hij je door. Meestal is dit naar de huisarts, met mogelijk advies voor de Rugpoli, waar Peter ook twee dagen per week werkt. Als netwerktherapeut zijn wij aangesloten bij hun netwerk. 

Tijdens het fysiotherapeutische consult zullen we kijken welke bewegenen en houdingen je beter even kunt vermijden en welke juist helpen bij je herstel. Je krijgt tips en adviezen over verstandig bewegen en specifieke oefeningen. Het doel van de behandeling is het versterken van de spieren en het verbeteren van het spieruithoudingsvermogen zodat de instabiliteit (deels) verholpen wordt.

 Wij maken in onze praktijk gebruik van de McKenzie methode. Een wetenschappelijk onderbouwde methode die snel en effectief werkt. Patiënten kunnen zichzelf behandelen waardoor ze zelf meer controle hebben.

Vragen over Instabiliteit van de onderrug? Of van je klachten af komen? Maak een afspraak voor ons online inloopspreekuur.

Ervaar het Movitaleffect: zet vandaag de eerste stap naar meer grip op jouw leven!

Bij MoVital draait alles om samenwerking, waardigheid en zelfregie. Met onze unieke combinatie van fysiotherapie, vitaliteitstherapie en leefstijlverandering bieden we behandelingen die echte impact hebben en duurzame resultaten opleveren. Dit noemen wij het Movitaleffect.

Wacht niet langer! Ontdek hoe het Movitaleffect jouw leven kan verbeteren. Of je nu kiest voor een consult op locatie of online, wij staan klaar om samen met jou de eerste stap te zetten naar een leven vol vitaliteit, welzijn en persoonlijke ontwikkeling.